If_brommapojkarna

Motståndarkollen – IF Brommapojkarna

Nu kan GAIS säkra kontraktet i Superettan. Det som krävs är att Grönsvart klarar av att vinna över Europas största fotbollsförening, hemmastarka BP. Det är en tuff utmaning som väntar men vi åker till huvudstaden med starkt självförtroende efter vinsten senast.

Om man som GAIS-supporter haft anledning att oroa sig för favoritlagets resultat och tabellplacering under året, så är det inget emot vad som måste vara fallet för de som håller på BP. Inför den näst sista omgången i Superettan ligger laget på nedflyttningsplats och man kan som bäst nå en plats i tabellen som betyder negativt kval.

För att det ex-allsvenska laget från Västerort inte ska upprepa Trelleborgs FFs bedrift från 2011-2012, att åka ur Allsvenskan och Superettan två år efter varandra, krävs med största sannolikhet seger mot GAIS. I sista omgången möter laget Mjällby på bortaplan och för att den matchen ska ha någon betydelse krävs också poäng i denna omgång.

Så om något lag ska ge begreppet ”kniven mot strupen” ett ansikte just nu så är årets BP en het kandidat. Räkna således med att GAIS möter ett heltaggat motstånd på lördag.

Europas största förening och Sveriges plantskola

IF Brommapojkarna benämns ofta som en plantskola och genom åren har föreningen lyckats fostra en mängd kända och duktiga spelare. BP är faktiskt den fotbollsförening i Europa som har flest aktiva idrottare och ledare. I år kan man stoltsera med fantastiska siffror då man har över 200 lag i seriespel och över 4000 spelare och 600 ledare och man har en ungdomsverksamhet som verkligen är värd uppskattning!

Av klubbens tidigare spelare så är väl Anders Limpar den som nått störst framgångar på fotbollsplanen. ”Limpan” hann ju under karriären t ex med att vinna Premier League (91) och Cupvinnarcupen (94) med Arsenal, bli svensk mästare med AIK (98) samt spela tre VM och vinna en bronsmedalj för Sverige (94).

Idag känner vi väl till landslagsmännen Albin Ekdal, John Guidetti och Kristoffer Nordfeldt som alla har fostrats i BP. Detsamma gäller t ex Simon TIbbling och Ludwig Augustinsson som var med och bärgade EM-guld till Sveriges U21-lag i somras. Ytterligare ett känt BP-namn, som var betraktad som supertalang som ung, är Bojan Djordjic. Han syns ju nu för tiden mest som expert i Viasats sändningar från Premier League, men före sin tv-karriär så spelade han i AIK, Manchester United, Glasgow Rangers och Röda Stjärnan.

Starka namn även i årets trupp

Även om årets trupp inte innehåller några namn av den digniteten så finns det en rad spelar med allsvenska meriter och sett till vilka spelare man förfogar över är tabellplaceringen förvånande. GAIS kommer på lördag troligen att ställas mot ett lag som spelar 4-3-3 framför målvakten Rasmus Emanuelsson. Till höger i en backslinjen har laget elvafaldige landslagsmannen Fredrik Stoor som tidigare spelat i Hammarby, Rosenborg och Fulham. I mittlåset hittar vi Fredric Jonson och U21-landslagsmannen Jacob Une Larsson, som tidigare under säsongen skrivit på för att spela allsvenskt med Djurgården nästa säsong. GAIS gör klokt i att hålla ett extra öga på just Une Larsson vid alla fasta situationer. I förra omgången gjorde den spänstige mittbacken sitt fjärde mål för säsongen efter hörna.

På mitten har man flera spelare med allsvenska meriter att välja bland, t ex Gustav Sandberg-Magnusson, Gabriel Petrovic och Martin Mutumba. I förra omgången gjorde också viktige Gabriel Özkan comeback efter skada och han kommer säkert att få speltid även mot GAIS.

Framåt finns Nikola Grubjesic som förstärkte BP under under sommaren. Grubjesic kommer den minnesgode ihåg från förra årets Superetta då han mäktade med tio mål för Syrianska FC. Andra farliga anfallsvapen är också lagets skyttekung Seth Hellberg som gjort åtta mål under säsongen och Stefano Vecchia-Holmquist som hittat nätet sex gånger.

Båda lagen önskar stort läktarstöd

Vi i GAIS minns gärna vårmötet mellan lagen då GAIS tog en 2-1-seger efter två mål av kapten Ingelsten. Självklart hoppas vi på tre nya poäng även i bortamötet, men vi vet också att BP är svårare att tas med på Grimsta. En anledning till BPs utsatta tabelläge är just lagets svaga bortafacit då man på 14 matcher bara skrapat ihop 6 p, mot 17 p på lika många hemmamatcher tagit 17 p.

Till matchen på lördag har BP uppmanat sina supportrar att sluta upp också stötta laget. ”Med stöd från Västerort kommer vi fixa det här” har tränare Manni Fannberg sagt tidigare. BP har under året ett publiksnitt på drygt 800 personer per match och även om den siffran skulle stiga radikalt till denna viktiga match så hoppas vi att de som hörs mest på matchen är det stora bortaföljet, som dagen till ära får stå på Grimstas ena långsida.

Välkommen att stötta GAIS på Grimsta IP på lördag 24:e november kl. 16.00. Väl mött!

Anders Fagerlund