BP-3

Motståndarkollen: IF Brommapojkarna

På söndag tar GAIS sig an Europas största fotbollsförening på bortaplan – smaka på den! Vi talar som du förstår om IF Brommapojkarna.

I den tredje omgången av Superettan reser GAIS alltså till huvudstadens västra förorter för match på nyligen renoverade Grimsta IP. Den rödsvarta hemmalaget har de senaste åren åkt jojo mellan serierna och vi får gå tillbaka ända till 2011 för att hitta senaste gången BP inte var inblandade i topp- eller bottenstrid.

Upp och ner, ner och upp

Förra säsongen åkte man ur Allsvenskan efter att ha hamnat på kvalplats och fått möta AFC Eskilstuna i negativt kval. Det var en knapp och trist förlust som avgjordes på bortamål då BP vann borta med 1-0 men förlorade hemma med 2-1. I hemmamatchen var man dessutom i ledning med 1-0 i paus men det räckte alltså inte för att säkra kontraktet.

Backar vi lite i tiden vann så kom BP sist i Allsvenskan 2014 och därefter sist i Superettan 2015. Därefter studsade man tillbaka under Olof Mellbergs ledning och vann norrettan 2016 och sprang rakt igenom Superettan säsongen efter. Upp och ner, ner och upp – något som även vi gaisare är bekanta med om vi tittar i backspegeln.

2014 tangerade för övrigt BP den usla poängskörd som Grönsvart samlade ihop i den senaste Allsvenska säsongen, alltså 12 poäng. Det var för övrigt bottenrekord i högsta serien sedan trepoängssystemet infördes – dock kunde de båda randiga lagen överlåta jumboplatsen till Falkenbergs FF som 2016 noterade blott 10 poäng över hela säsongen.

Avseende det här med att kriga i topp eller botten så var BP en poäng från negativ kvalplats i Allsvenskan 2013 efter att året innan ha slutat två i Superettan. 2011 kom förortslaget in på en sjätteplats i Superettan och kunde då avsluta serien utan känslan av att springa framför tåget ändå in i november.

I år är BP tillbaka i Superettan och man är tippade femma av media. BP inledde säsongen 2019 med en lite överraskande förlust hemma på Grimsta mot nykomlingen Västerås SK. Man tog dock revansch veckan efter när man slog tillbaka ex-allsvenska kollegan Dalkurd FF med hela 4-0 på bortaplan. I den matchen imponerade offensiva krafterna Eric Johana Omondi och Alexander Nilsson med två mål vardera inför den anmärkningsvärda publiksiffran 197 på Gavlevallen.

Omondi är också lagets mesta avslutare då han samlat ihop nio avslut på de två första omgångarna – vilket kan jämföras med att Leonard Pllana som är Atleternas främste i samma gren med fem. Självklart måste Grönsvarts backlinje se upp med både Omondi och Nilsson och till den listan kan vi också addera Philip Hellqvist som var vann interna skytteligan förra året med sina 5 baljor.

Många ut, många in

Stora delar av truppen från förra året har lämnat och man har fyllt på med lite gott och blandat, både en del nyförvärv samt en del egna produkter.

Laget blev bland annat av med sin store talang, 17-årige Jack Lahne som stod för fyra mål i Allsvenskan förra året. Lahne blev såld till Amiens men är nu tillbaka i Allsvenskan på lån i AIK. Även målvakten Nikola Petric som stod alla matcher förra säsongen har lämnat. Ludvig Öhman som var en stöttepelare i försvaret förra säsongen har lämnat för spel i Grimsby Town. Även försvarsklippan Erik Figueroa med ett förflutet i Hammarby har lämnat.

Övriga spelare som lämnat är Christopher Brandeborn, Kristian Floki Finnbogason, Maikel, David Ochieng, Marko Nikolic, Mohanad Jeahze, Moustafa Zeidan, Rasmus Alm, Petar Petrovic samt rutinerade Martin Rauschenberg. Även gamle GAIS-bekantingen Markus Gustafsson fick lämna klubben efter degraderingen från Allsvenskan.

BP har värvat mittfältaren Dusan Jajic från Hammarby. De två senaste säsongerna har Jajic varit utlånad till IK Frej och haft en given plats i startelvan och även gjort en del mål. BP har även lånat in den defensive mittfältaren Marcus Hansson med nästan 200 allsvenska matcher på kontot med Gefle och Djurgården. Även han kommer från IK Frej där han 2018 var lagkapten. Man har även plockat in ytterligare två spelare från IK Frej, 30-årige mittfältaren Adam Gradén samt 29-årige målvakten Hampus Elgan.

Bland övriga nyförvärv finns 20-årige anfallaren Albin Linnér som inte lyckats slå igenom i AIK, till skillnad från storebror Oscar Linnér (målvakt i AIK) samt Oskar Pehrsson, rutinerad försvarare hämtad från IK Sirius. Även Isac Lidberg har anslutit på lån från norska Start samt vänsterbacken Billy Nordström fick ej förlängt kontrakt i blåvitt. Sist men inte minst mittbacken Ali Suljic med ett förflutet i Chelsea som kom till Häcken förra sommaren men fick inte förlängt kontrakt och skrev i januari på för BP.

Knapp marginal mellan lagen

Brommapojkarna är tippade högre än GAIS av experter och media, men tittar vi bakåt har det varit jämna matcher lagen emellan. De sex senaste matcherna har slutat enligt följande:

2017-09-30: GAIS – IF Brommapojkarna 0-0.
2017-06-17: IF Brommapojkarna – GAIS 3-2.
2015-10-24: IF Brommapojkarna – GAIS 0-2.
2015-05-01: GAIS – IF Brommapojkarna 2-1.
2010-08-23: GAIS – IF Brommapojkarna 1-1.
2010-04-06: IF Brommapojkarna – GAIS 1-0.

Två kryss och två vinster vardera under de sex senaste mötena lagen emellan. Historiskt sett helt jämnt mellan vågskålarna inför det sjunde mötet på de senaste tio åren. Den som spår i kaffesumpen kommer därmed troligen fram till att söndagens möte blir en jämn historia – med knapp marginal mellan lagen.

Vill du åka med och stötta GAIS på Grimsta så gör du det enklast med Gårdakvarnens buss som avgår kl. 8.00 på söndag.

Text: Andres Monar

Inför matchen

Detaljerna
Vad: IF Brommapojkarna – GAIS.
När: Söndag 14/4 kl. 15.00.
Var: Grimsta IP.

BP Away
Välkommen att stötta GAIS på plats på Grimsta IP. Du bokar din plats i Gårdakvarnens buss via denna länk. GAIS rekommenderar som alltid att du löser förköp för att slippa köer på matchdagen och det löser du enklast via denna länk.

Matchtruppen
GAIS matchtrupp publiceras som vanligt på webben kvällen före match.