Mellberg-1

Motståndarkollen: IF Brommapojkarna

På lördag välkomnar GAIS serietvåan BP till Gamla Ullevi och vi hoppas på en extra bra publiksiffra. Inte bara för att Grönsvart befinner sig i ett utsatt tabelläge och behöver maximalt stöd från läktaren – utan också för att vi bjuder på fri entré.

Det är alltså dags för årets Gratismatch och du behöver inte hämta ut biljett i förväg. På lördag gäller fri inpassering genom spärrarna. Välkommen och väl bekomme!

IF Brommapojkarna leds som bekant av den kanske klarast lysande stjärnan på den svenska tränarhimlen, nämligen Olof Mellberg. Den förre landslagsmannen har lyckats bygga ett nytt och starkare BP av de skärvor till fotbollslag som trillade ur Superettan för bara två år sedan. Laget har säsongerna 2016-2017 visat prov på samma vinnarinstinkt som utmärkte Mellbergs egen karriär och succén har varit omedelbar.

Men lagets framgångar har möjligen också haft en baksida? För under sommaren florerade många rykten om spelare som var på väg bort från laget – och flera av de mest lovande talangerna blev också klara för nya klubbar. Det gjorde att klubben tog ett principbeslut om att man inte skulle diskutera övergångar under resten av säsongen, men trots det har spekulationerna fortsatt och nyligen handlade de till och med om Mellberg själv.

Du kommer säkert ihåg att senast BP var i Göteborg fotograferades han utanför Mats Grens bostad och vips var spekulationerna igång om vilket lag han ska ansvara för efter årsskiftet.  Kanske har alla rykten påverkat lagets kraft, för efter semesteruppehållet har de rödsvarta inte presterat på samma nivå under hösten som vi såg under seriens första halva.

Osäker form hos BP

BP kommer till Gamla Ullevi med en utmärkt tabellplacering men med en form som reser vissa frågetecken. Lördagens motståndare ligger tvåa med 51 poäng vilket är samma antal pinnar som även serieledande Dalkurd sitter på. Men om Olof Mellbergs gäng under våren framstod som en obeveklig segermaskin så är det enkelt att konstatera att det efter semestern gått lite grus i densamma.

Under de sju senaste omgångarna har BP bara noterat två vinster och två kryss och har således bara bärgat åtta poäng av 21 möjliga. Det kan jämföras med Atleterna som på samma antal matcher lyckats plocka tio poäng och därmed alltså uppvisat något bättre form än topplaget från huvudstaden.

Den sviktande formen har inneburit att de rödsvarta har fått se sitt försprång i tabellen ätas upp och idag är det jämnt skägg mellan toppkandidaterna – och slutspurten kring topp 3-platserna kan komma att bli lika spännande som den kring det nedre kvalstrecket.

Generellt under säsongen har BP varit mycket starka på Grimsta men inte alls haft samma facit på bortaplan. Den sjunkande höstformen har varit extra tydlig når man varit på resande fot och just nu är det snart två månader sedan man senast tog en trea borta. Dessvärre får vi dock konstatera att den vinsten kom på just Gamla Ullevi då man slog ÖIS med 2-0 den 9:e augusti, så kanske kommer laget till Göteborg med en positiv minnesbild för ögonen.

En annan intressant trend efter sommaruppehållet är också att 08:orna tappat poäng mot IK Frej, Varbergs BoIS och Norrby, alltså tre lag som konkurrerar med Grönsvart i kampen för att nå fast mark i tabellen. Nu står GAIS inför den svåra utmaningen att göra om bedriften som dessa kollegor på tabellens nedre halva klarat av – att ta poäng mot ett lag på god väg mot att säkra en Allsvensk plats.

Håll koll på BP:s offensiv

När lagen möttes under vårsäsongen tog BP en välförtjänt seger men värt att notera är att Makrillarna kunde fått en poäng med hem om man haft lite stolpe in under slutminuterna. När hemmalaget gjorde 3-1 med åtta minuter kvar kändes matchen stängd, men Luka Mijaljevic gjorde sitt andra mål för dagen bara fyra minuter senare och därefter jagade GAIS en kvittering fram till slutsignal. Under slutskedet av matchen fock Grönsvart ett par bra läget och på övertid signalerade spelarna för straff, men domare Robert Daradic valde att fria.

Även om det knappast varit rättvist om lagen hade delat på poängen på Grimsta så är en lärdom från den matchen att Makrillarna klarade av att störa 08:orna under den period av matchen när man klarade av att flytta upp spelet på offensiv planhalva. Förhoppningsvis är det något som Patrik Ingelsten, som ledde laget vid bortamötet, kan påminna spelarna om inför lördagens drabbning.

I vårmötet fick GAIS dock också en lektion i att det gäller att hålla koll på förortslagets offensiva spelare och kvaliteter. Kevin Kabran inledde målskyttet med ett kliniskt avslut i nättaket och  Victor Gyökeres, som leder den interna skytteligan, gjorde lagets tredje mål efter en vass kontring. Dessa båda herrar har, ihop med anfallskollegan Christopher Brandeborn, firat stora triumfer under säsongen och man har tillsammans gjort hela 33 poäng. Ska Atleterna kunna hota BP på lördag gäller det att hålla den trion i strama tyglar.

Men den poängmässigt bäste spelaren i BP under 2017 är faktiskt inte någon av dessa tre, utan en kille som vi gaisare har bra koll på sedan tidigare. För med fem mål och åtta målgivande passningar är det Markus Gustafsson som toppar poängligan och i vårmötet noterades han för en assist. Den spelskicklige mittfältaren har varit en mycket viktig kugge i stockholmarnas spel under året och de flesta av lagets uppspel passerar den skäggprydde västgöten. Ytterligare en lärdom från vårmötet är att Makrillarna måste kunna begränsa MarGus möjligheter att flytta fram bollen och få tid att måtta passningar till forwards.

Hög press kan störa BP

Som du säkert redan har koll på spelar BP enligt uppställningen 4-3-3 och man vill gärna styra matcherna via stort bollinnehav. De passningsskickliga spelarna är trygga i detta system och man är duktiga på att få med mycket folk i offensiven. Traditionsenligt går uppspelen via mittfältet, inte minst då via nämnde Gustafsson, som ofta hittar fram till anfallarna i ytan utanför straffområdet eller ytterbackar på väg fram i korridorerna.

Notabelt är dock att BP:s motståndare börjat uppträda lite annorlunda under hösten jämfört med matcherna mot de rödsvarta jämfört med i våras. Ett bra och i tiden närliggande exempel på detta kan vi hämta från när Norrby vann med 1-0 på Borås Arena för två omgångar sedan. Då gjorde NIF en i flera stycken heroisk kämpainsats där man under i princip hela matchtiden lyckades pressa BP högt upp, störde uppspelen via mittfältet och tvingade bortalaget att söka andra, mer ovana, uppspelsvägar.

BP hade mest boll i matchen men hemmalaget försvarade sig med näbbar och klor och lyckades väl med att freda målet. Inte bara så till vida att man höll nollan, utan också att man lyckades förhindra bortalaget att skapa den parad av chanser som de gjorde så ofta under vårens matcher. Pojkarna från Bromma fick bara till sju avslut under hela matchen vilket är klart under vad de är vana vid.

Istället var det Norrby som avgjorde matchen just före paus när man stångade in en hörna. Men hemmalaget kunde faktiskt gjort ytterligare något mål, då man vid flera tillfällen lyckades erövra bollen på offensiv planhalva och kunde kontra på ett BP-lag som då var på väg fram i anfall. Kanske får vi se GAIS försöka sig på något liknande på lördag?

Hur ställer BP upp på lördag?

Under hösten har BP varit tvungna att rotera lite i startelvan mellan matcherna efter de sedvanliga skador och avstängningar som infinner sig under en lång säsong. Men lagom till matchen mot GAIS verkar coach Mellberg ha fått tillbaka de spelare som fått stå över matcher på sistone och därför lär startelvan likna den vi fick se i våras.

Men vi kan börja med undantaget som bekräftar regeln, för BP startade säsongen med Budimir Janosevic i buren men men på lördag lär det vara Rasmus Emanuelsson som står mellan stolparna. Janosevic  ådrog sig en skada i omstarten efter sommaruppehållet och sedan dess har Mellberg placerat just Emanuelsson som sista utpost. Den 190 cm långe målmannen har tillhört BP:s A-trupp sedan 2015 men har spelat andrafiolen under samtliga säsonger. Under sitt första år fick ha vakta målet vid elva tillfällen efter skada på förstekepan och i år har samma omständigheter gett honom nio kamper att föra till protokollet.

I mittlåset hittar vi Erik Figueroa och Carl Starfelt. Den förstnämnde är på väg att kvalificera sig för Allsvenskan för tredje året i rad. Figge spelade nämligen i Sirius 2015 och under förra året höll han till i den klubb som i år kallas AFC Eskilstuna. Starfelt känner många säkert igen eftersom det för någon månad sedan blev klart att han nästa år ska flytta till Göteborg och representera landets näst bästa kamratförening. Fyrbackslinjen görs komplett av ytterbackarna TIm Söderström och Joel Qviberg.

Mittfältstrion som ska styra över tempot i spelet kommer att vara ex-gaisare Gustafsson, Jacob Ortmark och kapten Gustav Sandberg Magnusson. Den sistnämnde är faktiskt lagets tredje bäste målskytt med sju pytsar under säsongen – så där är ytterligare en spelare att sätta överrock på i Gratismatchen.

Längst fram ska sedan den vassa trojkan Brandeborn, Gyökeres och Kabran ge GAIS backlinje full sysselsättning. Den blott 19-årige talangen Gyökeres  blev för övrigt klar för Premier League-laget Brighton and Hove Albion under sommaren, vilket understryker att den grönsvarta försvarsmuren står inför en riktig utmaning på lördag.

Hjälp till att maximera GAIS chanser!

Grönsvart är kända för ett utmärkt publikstöd och såväl spelarna som tränare Bosko Orovic har flera gånger betonat hur viktigt stödet från läktaren är. Nu uppmanar GAIS alla med grönsvart hjärta att ta sig till Gamla Ullevi på lördag för att stötta Atleterna till en riktigt bra insats – och förhoppningsvis också viktiga poäng i striden för att komma undan kvalstrecket.

Det är en riktigt viktig match, väderleksprognosen ser helt ok ut och dessutom bjuder GAIS partners och ett stort antal privatpersoner på fri entré för alla. Förra året bänkade sig 6300 åskådare på arenan och vi hoppas på en riktigt bra publiksiffra även på lördag.

Alla till Gamla Ullevi!

Bildcredd: ettanfotboll.se

Inför Gratismatchen

Detaljerna
Vad: GAIS-BP
När: Lördag 30/9 kl. 17.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Robert Daradic, Helsingborg.
Avstängda: Inga avstängningar.

Biljetter
På lördag gäller fri entré för alla och vi tillämpar fri inpassering i kassorna på lördag. Du behöver alltså inte hämta ut någon biljett i förväg. Välkommen – och tack för att du tar med vänner och bekanta på matchen!

Stötta Gratismatchen
GAIS tackar på förhand för ditt bidrag till Gratismatchen, ett försök att nå nya publikgrupper och på sikt få fler att älska och följa Grönsvart. Du kan ge ditt bidrag via denna länk.

Matchtruppen
GAIS matchtrupp tas ut efter den matchförberedande träningen på fredag och publiceras samma kväll på GAIS.se.

Poängligan
Inför Gratismatchen mot BP ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 6 poäng: Luka Mijaljevic (5+1).
  • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1), Calle Nyström (2+1) och Dusan Djuric (1+2).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0), Simon Silverholt (2+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2), Johan Svahn (0+2) och Anton Wede (0+2).
  • 1 poäng: Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1) och Niclas Andersen (0+1)

Varningsligan
Inför Gratismatchen mot BP ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 5 varningar: Niclas Andersén och Calle Nyström.
  • 4 varningar: Johan Svahn, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.
  • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell och Alibek Aliev.
  • 2 varningar: Dusan Djuric och Damir Mehic.
  • 1 varning: Daniel Janevski, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi, Sebastian Möller och Anton Wede (som har en varning med sig från spel i HIF).