BP-GAIS-5

Motståndarkollen: IF Brommapojkarna

Efter två vinster och lika många förluster på de senaste fyra omgångarna ställs GAIS på lördag inför seriens tuffaste uppgift : Serieledande Brommapojkarna IF, på bortaplan.

I början av 2000-talet gjorde GAIS en resa från Allsvenskan, via Superettan, till Division 1 och tillbaka igen. För grönsvart tog det fem år att studsa tillbaka till rätt nivå, men lördagens motståndare är på väg att göra samma resa i rekordfart. BP ser just nu ut att göra Allsvenskan Norrettan tur och retur på tre år. Mycket talar för detta, då man hittills kört över det mesta som kommit ens väg i årets serie. Man har endast tappat poäng vid två (!) tillfällen: 0-0 borta mot toppkonkurrenten Dalkurd, samt efter en 2-1-förlust i Falkenberg.  I övrigt har man haft lekstuga.

76 procent Mellberg-segrar

Vid inte mindre än sju tillfällen har man vunnit sina matcher med mer än ett mål. Man snittar över två mål per match och har samtidigt hållit nollan sju gånger. I dagsläget ser den rödsvarta talangskolan närmast ostoppbara ut, vilket inte minst visade sig i den senaste omgången. Där väntade nämligen seriens kanske svåraste motståndare: Helsingborg på bortaplan. Men inte heller Peo Ljungs manskap skulle visa sig vara någon klurig uppgift, då BP lyckades få med sig en imponerande 4-0-seger. Segern var Stockholms-lagets sjätte raka, en svit som GAIS förhoppningsvis kan passa på att bryta på lördag.

Senaste gången GAIS besökte Grimsta IP var 2015, och mötet blev något av en modern klassiker. I och med 2-0-segern mot de rödsvarta säkrade Atleterna nytt kontrakt i serien och vilt firande uppstod bland alla tillresta supportrar på bortaläktaren. Under den tidpunkten var arenan dock en byggarbetsplats – nu har den rustats upp med en ny läktare och ser mer och mer ut som en fotbollsstadion.

En person som föga förvånande inte fanns på plats hösten 2015 var Olof Mellberg. Därför höjde nog många på sina ögonbryn när det stod klart att den före detta landslagskaptenen blev ny tränare för Brommapojkarna inför fjolårets säsong. 39-åringen har levt upp till sitt namn även på tränarbänken då man vann division 1 med överlägsen stil. Summerar man Mellbergs 38 första seriematcher som huvudtränare slutar det i 29 segrar, sju oavgjorda och endast två förluster. Med andra ord har den skäggige västgöten vunnit 76 procent av matcherna!

Hur besegrar man då ett lag som gått likt ett ånglok genom serien? Hittills är det endast Falkenberg som lyckats med detta. Man gjorde det bland annat med ett frejdigt anfallsspel i högt tempo. I såväl början av första som andra halvlek kom hallänningarna ut som rabiessmittade vilket ställde till problem för bortalaget. BP tryckte på rejält i slutet men lyckades inte kvittera. Även i Brommapojkarnas första poängtapp, 0-0 mot Dalkurd, hade man bitvis problem att möta ett bollförande lag – något som GAIS säkert hoppas kunna utnyttja på lördag.

Hur startar BP på lördag?

Då Brommapojkarna traditionellt sett är ett spelande lag har man oftast spelat under ett 4-4-3-liknande system genom åren. Den formationen har varit frekvent återkommande även i år, samtidigt som man ibland spelat 4-4-2. Vilka spelare är det då som ska göra det för BP?

Inför säsongen hämtade man in en ny målvakt, Budimir Janošević, som gjort en U21-landskamp för Serbien. Han har vaktat målet vid samtliga tillfällen och endast fått se sex bollar slinka in. På ytterbacksplatserna huserar två tidigare Vasalundspelare i form av Johan Falkmar (höger) och Joel Qwiberg (vänster). Som många vet utgörs oftast en stor del av BP:s trupp av egna produkter – en av dessa, 22-åringen Carl Starfeldt, brukar inta den ena mittbackspositionen.

Bredvid sig har han ett intressant namn i form av Erik Figueroa. På fyra av sina fem senaste säsonger har han spelat i Superetta-lag. Tre av dessa, Hammarby, Sirius och AFC, spelar nu i Allsvenskan samtidigt som hans nuvarande lag är på god väg dit. Med andra ord: Vill man avancera i seriesystemet, värva Figueroa!

Under de senaste omgångarna har man ställt upp med en trio centrala mittfältare. Vi känner alla igen Markus ”MarGus” Gustafsson från hans tid i GAIS (2011-12), nu styr han Brommapojkarnas mittfält med bravur. 28-åringen tar ansvar i defensiven men kan även leverera framåt, vilket 13 mål på 37 matcher i rödsvart visar. Bredvid sig har han Gustav Sandberg Magnusson, som nu gör sin femte raka säsong som ordinarie i sin moderklubb. 25-åringen är också dotterson till Djurgårds-legendaren Gösta ”Knivsta” Sandberg. Mittfältstrion kompletteras av den förre Djurgården, Jönköping- och Assyriska-spelaren Tim Söderström, som även spelat anfallare.

Mest uppmärksamhet av alla i Brommapojkarna har de tre offensiva startspelarna fått. Christopher Brandeborn spelar till höger och är ett välkänt namn i Superettan, då han gjort 135 matcher i serien. 26-åringen gör sitt andra år i klubben. På andra kanten återfinns nyförvärvet Kevin Kabran, som tagit serien med storm hittills. Efter att likt många andra lagkamrater huserat i Vasalund (där han gjort det bra), valde 23-åringen att skriva på för BP inför den här säsongen. Han har inte gjort Mellberg besviken på något vis alls och bland annat svarat för fem mål.  Den allra mest omskrivna BP-spelaren heter dock Viktor Gyökeres. Den centrala anfallaren, född 1998, har redan smällt in sex bollar och fått storklubbarnas intresse på sig.

Nu är det upp till GAIS att försöka ta ner stockholmarna på jorden. Oddsmakarna är givetvis sparsamma när det kommer till hemmalagets siffror men Grönsvart har stått upp bra mot topplag förr, som mot Helsingborg och Dalkurd. Kanske kan magin från det senaste mötet på Grimsta infinna sig hos Atleterna?

Text: Victor Westlund
Bild: Line Skaugrud Landevik

Inför matchen

Detaljerna
Vad: BP-GAIS.
När: Lördag 17/6 kl. 16.00.
Var: Grimsta IP (hitta hit).
Avstängda: Niklas Andersén och Dan Keat, GAIS.