GAIS-HIF-11

Motståndarkollen: Helsingborgs IF

Två storlag i Superettan ställs mot varandra på söndag. GAIS kommer med vind i seglen efter segermatchen mot Syrianska samtidigt som hemmalaget Helsingborg för närvarande lider av stora problem.

HIF-tränaren Per-Ola Ljung är van med att försöka ta storklubbar tillbaka till Allsvenskan. När Örebro trillade ur 2012, med Ljung vid rodret, satte klubben en målsättning om en snabb återkomst under devisen ”Tillsammans Tillbaka”, och man behövde också bara ett år på sig med att uppfylla uppdraget. Året senare tog Ljung över GAIS men misslyckades som bekant med att göra Grönsvart till ett topplag i serien, och fick följaktligen lämna klubben.

Inför årets säsong tog han sig åt uppdraget än en gång – den här gången i hjärteklubben Helsingborgs IF, där som spelare gjort 513 matcher. Frågan är om han kommer göra en Örebro – eller GAIS? Efter 19 spelade omgångar är han rent poängmässigt närmare att återupprepa Örebro-sejouren, men sett till säsongen som helhet liknar den mer tiden i GAIS.

Tillbaka i gamla spår

HIF hade inget uttalat mål att gå upp direkt, även om det så klart var den högsta önskan. Man valde istället att bygga långsiktigt med den tighta budget man satt på. Truppen bantades rejält och endast två profilvärvningar stod på pluskontot vid seriestart (Edwin Gyimah och Oke Akpoveta). Men någon större satsning på egna talanger blev det inte inledningsvis, istället valde man att satsa på en mer rutinerad stomme.

Helsingborg inledde Superettan helt okej. Efter fem spelade omgångar var man obesegrade och parkerade på en fjärdeplats. Skåningarna skulle visa sig vara fortsatt svårslagna, den första förlusten kom först i omgång 12, mot seriesuveränen BP (0-4). Trots att man fortfarande var ett topplag vid tidpunkten så började orosmolnen täcka över nyrenoverade Olympia. Matchen efter debaclet mot BP gick än värre då man åkte på en 5-0-förlust på bortaplan mot Dalkurd. 0-9 på två matcher mot klubbens två toppkonkurrenter var givetvis inte vad klubben behövde.

På de följande sex omgångarna efter Dalkurd-matchen har man tagit blott 7 poäng, vilket är ännu svagare när man ser till motståndet: Värnamo, ÖIS, Syrianska, Norrby, Åtvidaberg och Frej där endast Örgryte parkerar på den övre halvan (8:a) i skrivande stund. Säsongens största bottennapp kom i senaste omgången då man förlorade mot bottengänget Frej med hela 4-0.

Den fina starten till trots: När supportrarna summerar året så är det knappats i positiva ordalag. Klubben har kantats av negativa rubriker de senaste åren och man hoppades på en omstart i Superettan, men trots tabelläget så har det här varit en misslyckad säsong. Styrelsen gick nyligen ut och förklarade att Per-Ola Ljung fortsatt hade förtroende, men som vi vet kan det ändras snabbt i denna resultatinriktade bransch.

Tänkbar startelva

Den hjälmprydda amerikanen Matthew Pyzdrowski är inte längre förstavalet i HIF-målet. Den tidigare Ängholm-målvakten har ersatts av den A-landslagsmeriterade Pär Hansson, som är tillbaka i Helsingborg efter en sejour i holländska mästarna Feyenoord. 31-åringen missade senaste matchen på grund av sjukdom men bör vara tillbaka på söndag. I form bör han vara seriens absolut bästa burväktare.

Andreas Landgren är ett annat rutinerat namn med en utlandskarriär bakom sig. Han har främst figurerat som mittfältare (höger/centralt) men återfanns senast på en nygammal högerbacksposition. Räkna med att skåningen startar på samma plats mot GAIS. Mittbacksparet består av lagkaptenen Peter Larsson, 33 år, och hans 14 år yngre kollega Charlie Weberg som startat 15 matcher den här säsongen. Larsson håller en stabil nivå, vilket vi sett han göra i Allsvenskan under många år, samtidigt som unge Weberg blandat och gett under säsongen. Vänsterbacksplatsen innehavs av Adam Eriksson, som tillbringat många år i Falkenberg tillsammans med flera av dagens GAIS-spelare. Eriksson har sina största kvalitéer i offensiven med ett fint tillslag.

HIF har under säsongen använt sig av flera olika högermittfältare. Dansken Martin Christensen inledde som given på positionen, men har förflyttats till bänken de senaste omgångarna. I senaste matchen mot Frej fick unge Max Svensson, normalt anfallare, spela på kanten. Även nämnde Landgren har prövats i den rollen som får ses som mycket öppen på söndag. Vem som spelar på vänsterkanten är också oklart. Vanligtvis hittar vi sydafrikanen Bradley ”Surprise” Ralani på positionen, men han skadade sig senast och kan bli borta en längre tid. Tänkbara ersättare är Martin Christensen, Adam Eriksson och nyinlånade Lumala Abdu. Abdu lånas in från Kalmar resten av säsongen men är nog främst tänkt som anfallare.

Det centrala mittfältet osar klass – i alla fall sett till namnen. Johan ”Sheriffen” Persson hämtades in i somras från Hammarby där han under flera säsonger agerat bollvinnare. Persson är en toppförstärkning för vilket Superettanlag som helst och lägger aldrig fingrarna emellan. Jämte sig har han Edwin Gyimah, som spelat för den sydafrikanska storklubben Orlando Pirates. I rollen som släpande anfallare/offensiv mittfältare spelar Darijan Bojanic. Den forna (?) talangen, som fortfarande bara är 22 år, har inte fått sitt riktigt stora genombrott i Allsvenskan. Han lånades ut från HIF till Östersund inför säsongen men är nu tillbaka i klubben.

Längst fram lär klubbens bästa målskytt den här säsongen (7 mål), Oke Akpoveta spela. Proflvärvningen, som öste in mål för Frej 2016, har startat 16 matcher i år och är ett giftigt hot framåt. Alex Timossi Andersson, född 2001, startade mot Frej senast men normalt sett bör nigerianen Akpoveta vara förstavalet.

Som synes kommer skåningarna åtminstone på pappret med ett starkt lag med en ryggrad av spelare med Allsvensk erfarenhet. En tuff utmaning väntar för GAIS och Bosko Orovic på söndag, men Makrillarna har sällan något emot att motståndaren får vara favorit. Väl mött på Olympia på söndag.

Text: Victor Westlund.
Foto: Mattias Järelöv.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Helsingborgs IF-GAIS.
När: Söndag 20/8 kl. 15.00.
Var: Nya Olympia.
Domare: Per Melin, Kävlinge.
Avstängda: Anton Wede och Alibek Aliev, GAIS.

HeIF Away
Åk med och stötta GAIS i Helsingborg på söndag! Gårdakvarnens buss kommer avgå kl 09:30 från Nya Ullevi. Resan ligger på 200 kr för samtliga. Anmäl dig direkt via denna länk.

Åker du med Makrillarna ska du befinna dig på Heden vid Exercishuset senast kl 10:30 då bussen avgår. Priset är 50 kr för dig som är medlem i Makrillarna och 100 kr för övriga. Anmäl dig direkt via denna länken.

Biljetter
Du köper förköp till matchen via denna länk.