GAIS-HIF-1

Motståndarkollen: Helsingborgs IF

När GAIS på lördag eftermiddag gör ett nytt försök att plocka säsongens första fullpoängare står inga mindre än ”Skånes Stolthet”, Helsingborgs IF, för motståndet vilket bland annat innebär ett kärt tränaråterseende ur grönsvart synvinkel.

Det ser ut att kunna bli en fin fotbollslördag, vädret ser ut att kunna bli bra med goda solchanser och det bör kunna bli en bra publiksiffra då man i de rödblå leden har talat om detta som årets bortamatch. GAIS rekommenderar som vanligt alla våra supportrar att köpa biljett i förväg för att slippa köer på matchdagen och att komma i god tid till arenan. Du köper din biljett via denna länk.

Vi vill också tipsa om att vi har utökad souvenirförsäljning utanför Gamla Ullevi inför matchen. Idag stänger vi ner webbutiken på Gaisare.se och slår i morgon upp tälten vid Gunnar Gren-statyn. Då finns hela sortimentet, inklusive veckans heta nyheter, till försäljning utanför arenan. Det finns alltså ytterligare en bra anledning till att komma i god tid till matchen så du hinner med att ekipera dig innan domaren blåser till spel.

Från Champions League-kval till Superettan

När Helsingborgs IF den 25 september 2011 blev den fjärde och sista klubben att besegra GAIS på Gamla Ullevi under den aktuella säsongen så innebar det också att man hade säkrat sitt femte SM-guld i klubbens historia. Säsongen därpå stod enbart Celtic i vägen för helsingborgskt avancemang till Champions Leagues gruppspel då skottarna blev för tuffa i playoff. Hur som helst så lyckades HIF ändå ta sig till gruppspelet i Europa League där man gjorde en fullgod insats.

Trots att detta alltså skedde för mindre än fem år sedan har klubbens sportsliga utveckling hunnit gå rejält i stöpet sedan dess. Duktiga spelare som utgjorde stommen i det lag som skördade stora framgångar under tidigt 2010-tal så som Pär Hansson, Alexander Gerndt, May Mahlangu och Ardian Gashi är sedan länge borta och stora ekonomiska problem varvade med läktarproblematik har varit två faktorer som legat klubben och dess sportsliga utveckling i fatet.

GAIS-HIF-3

När så klubbens och stadens egen ikon, Henrik Larsson, skrev på för de rödblå inför säsongen 2015 talades det om en nystart och samma år slutade klubben trots allt åtta i Allsvenskan. Vad som sedan skedde under 2016 behöver kanske inte nödvändigtvis påtalas för den fotbollsintresserade då i synnerhet klubbens säsongsavslutning blev oerhört medialt uppmärksammat.

Efter en tuff höst med en svag poängskörd ställdes Helsingborg mot Halmstad i kvalspelet om allsvenskt spel 2017. Efter 1-1 i första mötet lyckades HIF ta ledningen med 1-0 i 84:e minuten i returmötet på Olympia. Mirakulöst nog lyckades dock Halmstad både kvittera och göra 1-2 innan domaren blåst av. Detta föranledde bland annat de numera välkända scenerna när åskådare tog sig in på planen efter slutsignalen och försökte rycka av Jordan Larsson hans tröja samtidigt som hans pappa tillika tränare gjorde sig redo för att gå i clinch med de personer som gav sig på sonen.

Efter 21 raka säsonger, och flertalet som ett slagkraftigt topplag, åkte Helsingborgs IF ur Allsvenskan. Tanken var knappast att den nu 400 miljoners-renoverade Olympia skulle bli en arena för andradivisionsfotboll när den nu stod helt klar inför 2017 men så blev fallet och HIF får nu försöka koncentrera sig på att ta sig tillbaka till svensk fotbolls finrum.

Dagens Helsingborgs IF

Lagets huvudtränare är i år ingen mindre än Per-Ola Ljung som även, utöver att både ha spelat i klubben som spelare och vunnit SM-guld som assisterande tränare till Conny Karlsson under 2011, har tränat vår egen klubb, något han gjorde mellan sommaren 2014 och hösten 2015.

Peo har vid sin sida Christoffer Andersson som stolt kan titulera sig ”meste allsvenske HIF:are någonsin” då han faktiskt gjorde comeback under 2016 i Helsingborgs tröja efter att ha lagt ned karriären efter säsongen 2015 och därmed kommit upp i totalt 350 allsvenska matcher i Skåneklubben.

Så gott som alla spelare som var del i den trupp som var så framgångsrik under 10-talets början har som sagt lämnat. Ett undantag utgörs dock av mittbacken tillika lagets kapten Peter Larsson som varit med på ”hela resan”. Larsson, som snart har hunnit bli 33 år gammal, kan bland annat titulera sig tvåfaldig A-landslagsman samt har även gjort en vända i den danska storklubben FC Köpenhamn.

GAIS-HIF-2

Andra relativt profilstarka spelare i dagens HIF-trupp är bland annat tvillingarna Calle och Anton Wede samt den offensivt skicklige ytterbacken Adam Eriksson. Utöver att nu spela i HIF har samtliga dessa tre herrar också gemensamt att de har ett förflutet i Falkenbergs FF.

I offensiv väg finns bland annat den individuellt skicklige och något oberäknelige Bradley Lalani, den alltid lika tunge targetplayern Mikael Dahlberg men även Oke Akpoveta. Akopveta som gjorde braksuccé i IK Frej under våren 2016 med tio mål på tolv matcher kritade under sommaren på för storsatsande Dalkurd. Där gick det inte ens i närheten lika bra utan nigerianen förblev mållös trots tolv framträdanden i Borlängeklubben i Superettan under hösten 2016. Att få hans målskytte att lossna igen kan helt enkelt komma att bli vitalt för HIF i kampen om att ta sig tillbaka till Allsvenskan.

Överlag har HIF ansetts vara en av förhandsfavoriterna i serien och resultatraden efter de tre inledande seriematcherna får nog anses vara godkänd, om än knappt. Senast spelade man 1-1 hemma mot Gefle medan Trelleborg stod för motståndet i premiären tillika Skånederbyt som lockade nästan hela 13 000 åskådare. Matchen vann HIF efter ett sent 1-0-mål av Jesper Lange.

I andra omgången ledde Helsingborg med 3-0 i halvlek men tappade sedan till 3-3 efter kvittering i den 94:e minuten. Man behöver nog inte vara någon större fotbollsanalytiker för att dra slutsatsen att tränare Ljung förmodligen var mindre nöjd med processen ”att spela av en match” i halvlek nummer två. Sammanlagt har man alltså tagit fem poäng och från grönsvart håll ser vi ser gärna att den poängskörden förblir konstant helgen ut.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Helsingborgs IF.
När: Lördag 22/4 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Johan Krantz, Uppsala.

Biljetter
Vi rekommenderar att du som inte redan har årskort köper förköp via denna länk.

Formen
Helsingborg kommer närmast ifrån ett kryss på hemmaplan mot ex-allsvenska kollegan Gefle IF. I lagets enda bortamatch under året tappade man en 3-0-ledning till ett oavgjort resultat mot Varberg. Under tre omgångar har laget visat att man har en bra högstanivå, men också att man haft svårt att hålla den nivån över 90 minuter.

GAIS kommer ifrån två raka förluster och truppen brinner av revanschlust. Dan Keat berättade i en intervju tidigare i veckan att man i spelartruppen tror på spelidén och den plan man har för säsongen, samt att man jobbar stenhårt för att visa att Grönsvart har ett bra lag även 2017. GAIS jagar nu årets första seger mot ett hittills obesegrat HIF och vi hoppas på en repris från senaste grönsvarta guldåret (1954)!

Poängligan
Just nu är det enkelt att sammanställa den interna poängligan i GAIS. Calle Nyström har gjort säsongens enda mål utan assist. Förhoppningsvis blir det ett större arbete att redovisa poängligan till nästa match.