Hammarby-1

Motståndarkollen: Hammarby IF

GAIS har skaffat sig ett bra utgångsläge i Svenska Cupens grupp H. Efter den fina segern i Borås ställs GAIS mott nytt allsvenskt motstånd på främmande mark. Här är allt du behöver veta om söndagens motståndare: Hammarby IF.

Historiskt sett har GAIS varit ett bättre fotbollslag än söndagens motståndare. I maratontabellen placerar sig Grönsvart på en tiondeplats medan Grönvitt är det tolfte bästa laget genom tiderna. Troféskåpet på GAIS-gården är också det mer välfyllt än Bajens motsvarighet på Årsta: Fyra SM-guld jämfört med ett. Även utanför planen är det ett grönsvart överläge då gaisarna Håkan Hellström och Ingemar ”Ingo” Johansson nått betydligt högre höjder på musik- respektive sportscenen jämfört med Hammarby-fansen Magnus Carlson (sångare i Weeping WIllows) och Jonas Björkman (tennisprofil och Leksand-supporter).

I skrivande stund får dock Hammarby ses som det bättre fotbollslaget med tanke på att de tillhör finrummet i svensk fotboll och har resurser därefter. Men söndagens matchbild kan trots det bli helt öppen!

Det svänger i Bajen

Precis som GAIS kämpade Hammarby länge för att ta sig upp från Superettan. Man ramlade ur högsta serien 2009 och det var först på det femte försöket man lyckades ta sig uppåt i seriesystemet igen. I Allsvenskan har man etablerat sig som ett stabilt mittenlag även om målbilden är klart högre.

Bajen har likt GAIS haft stor omsättning på tränarbänken under 2010-talet där man avverkat hela åtta tränare. Senast i raden var dansken Jakob ”Mini-Mourinho” Michelsen som tog över laget 2017. Michelsen, född så sent som 1980, fick en fin start på sin tränarkarriär i Sverige där han tidigt nämndes som en framtida stortränare med nya, och fräscha idéer. Men trots alla fina vitsord och optimism på Tele2 Arena lyckades man aldrig riktigt lämna mittenskiktet. Hammarby spelade kanske inte den mest publikfriande fotbollen i serien och under hösten började det gnys på delar av läktarna. Säsongen avslutades i moll då man torskade sista omgången mot redan nedflyttningsklara Halmstad.

Sportchefen Jesper Jansson, som tidigare haft samma roll i Helsingborg, ersatte Mats Jingblad på posten under sommaren. Smålänningen inledde en mindre omkastning i truppen då fyra spelare försvann samtidigt som man plockade in tunga namn i form av Jeppe Andersen, Johan Wiland, Muamer Tankovic och Sander Svensen. Något tydligt tabelllyft fick man alltså inte och i början av januari 2018 fick tränare Jakob Michelsen gå.

Den officiella orsaken till beslutet var att dansken inte delade klubbledningens idéer kring hur man skulle ta Hammarby framåt. Ersättaren presenterades kort därefter i form av Stefan Billborn. Stockholmaren hade varit ungdomsansvarig i klubben sedan 2015 och jobbade senare som assisterande tränare bakom Michelsen. Vid sin sida får han den gamle storbacken Joachim Björklund.

Chockade av Frej

Hur har Billborn då inlett som huvudtränare? Tittar man på försäsongens resultatrad så ser det något mindre imponerande ut. Premiärmatchen spelades i Finland mot HJK Helsingborgs där man gick segrandes efter en svängig tillställning – på stopptid kunde anfallaren Pa Dibba spika slutresultatet till 4-3 åt de grönvitas fördel. Därefter väntade ytterligare tre matcher på internationell mark då man reste till Portugal för att delta i Atlantic Cup.

Där lyckades man besegra Stade Nyonnais – tillhörande den schweiziska tredjedivisionen – med 2-1. Södergänget spelade också 0-0 mot det irländska topplaget Shamrock Rovers men förlorade mot tjeckiska ligasjuan Jablonec (1-2). När Bajen återvände till Sverige möttes man inte bara av ett hemskt väder utan också av en käftsmäll i form av en 1-4-förlust mot superettalaget Frej. Hammarby ägde faktiskt matchen men hade svårt att tränga sig igenom Frejs täta försvar, och visade sig sårbara för kontringar.

Bajen deltar i samma Svenska Cupen-grupp som GAIS, Elfsborg och Vasalund. Tävlingspremiären 2018 skedde mot de sistnämnda division 1-laget. Hemma på Tele2 Arena avfärdade man Solna-gänget med 3-1 där 5702 åskådare hade sökt sig till multisportarenan där SM-finaler i såväl ute- som innebandy spelats. Hammarby hade lärt sig läxan från senast då man i söndags lyckades penetrera det lågt stående Vasalundförsvaret vid ett flertal tillfällen och siffrorna var nästan i underkant.

När GAIS gästar på söndag möter man ett ny typ av motstånd. Som vi har sett på försäsongen spelar Grönsvart med en hög press – inte bara mot jämbördiga eller sämre lag. Vi såg även samma tendenser i delar av Elfsborgs-matchen. Det visade sig vara lyckat! Hur kommer då Bajen ställa upp för att undvika samma stjärnsmäll som Elfsborg?

Så ställer Hammarby upp på söndag

Ordinarie förstamålvakten Johan Wiland är skadad och missar cupens gruppspel. I mål står istället en annan rutinerad herre i form av 37-årige Benny Lekström som räddade en straff mot Vasalund. Partille-bördige Simon Sandberg, tidigare i Häcken, är ny för i år och fick spela högerback senast. Vänsterbacken är brasiliansk och har det häftiga namnet Vivaldo Borges dos Santos Neto – mer känd som Neto Borges. Kanske kan hans startplats hotas av unge Oscar Krusnell på söndag. Den tidigare AIK-backen missade drabbningen mot Vasalund på grund av sjukdom. Även norrmannen Mats Solhem, stor underhållare utanför planen, aspirerar om ytterbacksplatserna.

De båda mittbackarna som väntas starta på söndag gjorde båda stort avtryck under 2017. Dansken Björn Paulsen blev snabbt en publikfavorit och svarade för hela åtta mål under säsongen (ska tilläggas att han spelade en del på mittfältet). Jämte den hårfagre bjässen spelar unge Marcus Degerlund som fick ett stort genombrott förra säsongen. 19-åringen delar samma moderklubb som vår egen Andreas Östling i form av Västerås SK.

Likt GAIS har man också före detta svenska landslagsmän på mittfältet. Hammarbys svar på Dusan Djuric heter Kennedy Bakircioglu och behöver knappast någon längre presentation. Den förre Ajax-spelaren vände hem till Bajen när man spelade i Superettan vilket är värt mycket respekt. Den store publikfavoriten är dock inte längre någon given startspelare och han inledde cup-premiären på bänken.  I hans frånvaro bär Jiloan Hamad kaptensbilden. Hamad har även han A-landslagsmeriter och utgår från en kantposition i startelvan. Brevid sig har han unge talangen Dusan Jajic samt förre utlandsproffset Muamer Tankovic.

Kompletterar mittfältet centralt gör Serge-Junior Martinsson Ngouali, göteborgare som spåddes en lysande framtid under Gothia Cup-åren där han firade stora framgångar. Även förre Halmstad-spelaren Rebin Asaad fick starta senast, men konkurrensen om startplatserna på mitten hårdnar då både Arnor Smarason och Jeppe Andersen närmar sig spel efter skadeperioder.

Hammarby har förmånen att ha två extremt snabba anfallare i truppen. Bara en lär får starta mot GAIS och man ska då satsa pengarna på Sander Svendsen. Norrmannen kom från Molde i höstas och dängde in sex mål på bara tio starter. Förre Sundsvall-anfallaren Pa Dibba är en gedigen allsvensk spelare som hotar om en startplats.

Som ni märker kommer söndagens hemmalag med en stark trupp bestående av flera ex-landslagsmän och utlandsproffs. Det blir en härlig utmaning för GAIS som kommer behöva ett lika fint bortastöd som mot Elfsborg. Hammarby drog 5702 personer mot Vasalund men den siffran lär bli betydligt högre söndag!

BIldcredd: Solidsport.se

Resepartner till matchen: Hjuvik AB
Som sponsor till GAIS 2018 ökar Hjuvik i år på sitt engagemang, och till Hammarbymatchen står Hjuvik för buss och boende för a-laget.

hjuvik

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Hammarby IF-GAIS.
När: Söndag 25/3 kl. 17.00.
Var: Tele2 Arena.
Domare: Kristoffer Karlsson.

Bajen away
Boka plats i Gårdakvarnens bussar till Stockholm. Läs mer och anmäl dig här.

GAIS rekommenderar att du köper förköp till matchen via denna länk. Det finns också möjlighet att köpa biljetter vid entré P.

Sektionen för GAIS supportrar är en del av ståplats på södra sidans nedre etage, sektion 118-119. Entrén till bortasektionen är entré P på den sydöstra sidan av arenan.
Öppning sker en timme innan avspark, 16.00.  

OBS! Missa inte att Gaisare Sthlm bjudit in till uppladdning på PSB Bar på Skånegatan 80.  Åldersgräns 18 år eller i målsmans sällskap är det som gäller. Anmäl att du kommer på Facebook.

Hammarby IF rekommenderar supportrar som ska till bortasektionen att komma söderifrån. Lämpligaste tunnelbanestation är Blåsut från vilken det tar cirka fem5 minuter att gå till entrén för bortassektionen.