Möller

Motståndarkollen: Halmstads BK

Efter en övertygande 2-0-seger mot division 1-motstånd senast ställs GAIS nu mot en tuffare utmaning. På lördag gästar man seriekollegan Halmstads BK, som 2017 var ett allsvenskt lag.

Man kan lugnt konstatera att hallänningarna inte är vad de en gång varit. Senaste SM-guldet kom år 2000 och sex år senare var man även med och slog ut det portugisiska storlaget Sporting Lissabon ur UEFA-cupen, detta med två nuvarande gaisare i laget: Dusan Djuric och Patrik Ingelsten, varav den senare blev stor matchhjälte för bollklubben i ”Lissabon-bragden”.

På senare år har livet inte varit lika roligt för Halmstad. Visserligen har man två kvalsegrar upp till Allsvenskan på kontot under 2010-talet, men då glaset är halvtomt innebär det ju samtidigt att man åkt ur finrummet lika många gånger. När den 28:e omgången i Allsvenskan 2017 var till ända stod det också klart att Halmstad skulle degraderas till Superettan för tredje gången på kort tid. Man slutade näst sist (före AFC Eskilstuna) med sex poäng upp till kvalplatsen.

Mot en ny gyllene generation?

2018 andas klubben en ungdomlig entusiasm. Huvudtränaren Igor Krulj (tog över laget förra sommaren) är med sina 29 år seriens yngsta tränare ihop med Norrbys Mohammed Ali Kahn. Enligt sajten Fotbollstransfers.com har man även den näst yngsta truppen i Superettan med en snittålder på 21,96 år (jämfört med GAIS 25,45, som är näst högst).

HBK har under flera år varit framgångsrika på ungdomsnivå och nu hoppas fansen få se fler spännande talanger i A-truppen – kanske finns det en ny Sead Haksabanovic i årets lag? Haksabanovic lämnade klubben i somras för spel i West Ham med en rapporterad övergångssumma på ca 30 miljoner kronor.

HBK har genom åren fostrat flera svenska landslagsspelare där Fredrik Ljungberg är det namn som för Halmstadsborna mest stolta. Vill det sig väl kan man inom en period kanske kunna stoltsera med fler blågula lirare. Av de tio spelare som fick mest speltid under fjolåret var sex födda -96 eller senare.

Den trenden kan fortsätta 2018 då årets trupp består av hela nio spelare födda -98 eller senare. Får GAIS.se-redaktionen välja ut ett ungt namn att hålla koll på under säsongen blir det Gabriel Gudmundsson, son till gamle storspelaren Niklas, som gjorde tre allsvenska mål 2017.

Stark Silly Season

Men i ett så ungt lag behövs det givetvis rutin. Den finns i flera lagpappor i form av Peter Larsson, Jesper Westerberg och Johan Oremo. Peter Larsson kommer hem efter tio år på vift hos Köpenhamn och senast Helsingborg. Westerberg går in på sin nionde säsong i klubben och målfarlige Oremo kom in i laget förra sommaren. Anfallaren köptes in från Gefle på en övergångssumma som ryktades ligga på en miljon svenska kronor. Veteranen Oremo hann dock bara göra sex matcher innan en benbrott förstörde säsongen.

Om Peter Larsson är det mest rutinerade nyförvärvet så finns det mest överraskningspotential i mittfältaren Andreas Hadenius, närmast från Norrköping. Det har visserligen bara blivit 45 matcher på fyra säsonger i Östgöta-laget, men man ska ha i åtanke att klubben varit ett topplag under den perioden. I rätt roll kan 27-åringen få ett sent genombrott på karriären.

Halmstad har också värvat från två seriekonkurrenter. Dida Rashidi har legat bakom mycket av Frejs offensiv de två sensate säsongerna där han totalt gjort sju mål, egenskaper han hoppas kunna ta med till Halland. Från Varbergs BoIS hämtade man in Thomas Boakye, ett välbekant namn för GAIS-publiken: inte bara för att han var en av alla målskyttar i 1-7-förlusten förra året. Mittfältaren har även gjort 108 matcher i Superettan (30 i Östersund).

På minuskontot under vinterns SIlly Season återfinns egentligen bara två tongivande namn. Isak Pettersson, ett av Sveriges största framtidslöften på målvaktssidan, lämnade för IFK Norrköping samtidigt som duktiga innermittfältaren Aboubakar Keita återvänder till FC Köpenhamn efter sin låneperiod. Även tappet av Alexander Ruud Tveter kan vara något kännbart då han gjorde 13 superettanmål för klubben så sent som 2016, men i Allsvenskan hade han en tyngre säsong.

Attack, attack, en HBK-attack?

Modetrenden under 2017 i svensk fotboll var att fler och fler lag började gå över till en trebackslinje. Nu kan Halmstad bli senast i raden av alla lag att göra detta, då Krulj – vars tränarförebild heter Marco Bielsa – likt många andra unga tränare verkar förespråka tre spelare bakom mittfältet med en målvakt i en liberoroll. Ett spelsystem som kan möjliggöra en mer offensiv typ av fotboll, vilket vi kunde se i GAIS försäsongspremiär mot Utsikten senast.

För HBK:s del skedde försäsongspremiären mot serie- och lokalrivalen Falkenberg förra lördagen. Man kom till spel med ett 3-5-2-system men trots en tydlig speldominans i första halvlek lyckades man inte få hål på Falkenberg och matchen slutade 0-0. Oddsen på att ”Kvastarna” kommer gå mållösa under seriematcherna 2018 är dock höga då man räknas som en av seriefavoriterna. Fansens klassiska ”Attack, attack, en HBK-attack” ramsa kan komma att höras flitigt på Örjans Vall under året.

Text: Victor Westlund

Inför matchen

Detaljerna:
Vad: Halmstads BK-GAIS.
När: Lördag 3/2 kl. 15.00.
Var: Skedalaheds IP.
Entré: 60 kr (Swish, kort och kontanter funkar fint).

Hitta till arenan:
Om du kommer med bil på E6 så svänger du av vid avfart 44 och kör väg 25 österut. När du kommer till det lilla samhället Brogård ska du svänga vänster mot idrottsplatsen. Här hittar du en karta som visar arenans placering.

Bra att veta:
Det kommer att finns kioskförsäljning vid matchen. Förmodligen tar de bara kontanter i kiosken, då kiosken sköts av annan förening än HBK