06-Carl-Nyström-GAIS-HBK-2016-Foto-Claes

Motståndarkollen: Halmstad BK

Två lag i stort behov av tre poäng ställs mot varandra på söndag. GAIS reser till Halmstad för en match som har alla förutsättningar att bli en öppen och rolig tillställning.

Både Halmstad och GAIS, som står på fyra SM-guld vardera, har inlett säsongen trevande utifrån förväntningarna där hemmalaget får ses som den största besvikelsen. Klubben åkte ur Allsvenskan 2017 men stod för en fin höst ledda av unge tränaren Igor Krulj – jämnårig med vår egen Jonas Lindberg (29).

Förhoppningarna inför säsongen var därför att man skulle studsa tillbaka direkt ytterligare en gång som man gjorde 2012 och 2016, men i skrivande stund är det inte mycket som talar för att detta ska ske.

Säsongen som gått

HBK:s premiärmatch skulle spelas på hemmaplan mot Helsingborg, men den tilltänkta publikfesten fick flyttas till juni då Örjans Vall normalt sett fina gräsmatta inte var i speldugligt skick. Årets första superettamatch spelades därför på bortaplan mot de alltid oberäkneliga Degerfors, som hade inlett säsongen med ett kryss borta mot Öster. Hemmalaget skulle få vänta på sin första victoria för säsongen – istället blev det Halmstad som fick ta årets första trepoängare. 

Nyförvärvet från Norrköping, Andreas Hadenius, öppnade målskyttet efter en fast situation i den 20:e minuten. Fyra minuter senare kunde supertalangen Gabriel Gudmundsson, son till HBK-legendaren Niklas, öka på ledningen till 2-0 efter ett fint samspel med Johan Oremo. Hemmalaget kvitterade strax innan paus och slutresultatet skrevs till 1-2, men siffrorna speglade inte riktigt matchen. 

Spelar man bra kommer resultaten, och vice versa, verkar vara ledordet i svensk fotboll 2018. Det fick Halmstad känna på då man efter den spelmässigt svaga premiärinsatsen skulle stå för ytterligare en svag prestation – den här gången med ett negativt resultatutfall. Den här gången var det på hemmaplan mot Norrby, ett lag som gäckat många topptippade lag förr. Anfallsspelet var i det närmaste obefintligt samtidigt som boråsarna skapade betydligt fler heta lägen och därför vann rättvist med 2-0.

Chans till revansch uppstod veckan senare då man reste till Göteborg för att möta ett Örgryte som inlett säsongen strålande. Hemma på Gamla Ullevi är alliansföreningen starka vilket HBK fick känna på. Efter en ny 2-0-förlust och ytterligare en mållös match framåt så blåste det oroliga havsvindar över Örjans Vall. Något stod inte rätt till. 

Till hallandsderbyt mot Falkenberg på hemmaplan i den näst senaste omgången gjorde därför huvudtränare Igor Krulj en för fansen efterlängtad förändring och skrotade det moderna 3-4-3-systemet till förmån för 4-3-3. Resultatmässigt gav det viss utdelning då man som första lag 2018 tog poäng mot FFF. Återigen lämnade dock prestationen en hel del att önska. Undertecknad var på plats i Halmstad dagarna efteråt och överhörde en äldre supporter i telefon säga att ”Falkenberg kunde lika gärna ha vunnit med 5-1”.  

Därför kom vinstmatchen (3-1) borta mot Gefle senast som en skänk från ovan. Något överraskande ställde man åter upp med en 3-4-3-uppställning men den här gången fick man bra utfall av detta. Japanen Kosuke Konishita styrde (!) på hockeymanér in 0-1 i den 21:a minuten, och tre minuter senare stod backen Jesper Westerberg för ett riktigt drömmål då han prövade bössan utanför straffområdet, en boll som sökte sig hela vägen upp till krysset. Första halvleken var kanske HBK:s bästa för säsongen, och en bit in i andra kunde Islänningen Höskuldur Gunnlaugsson öka på till 3-0 efter ytterligare ett långskott. 

Vinsten innebär att Bollklubben nu ligger på en tiondeplats, en poäng bakom GAIS med en match mindre spelad.

Fem senaste matcherna (HBK:s siffror först)

Degerfors IF: 2-1 (b)

Norrby IF: 0-2 (h)

Örgryte IS FF: 0-2 (b)

Falkenbergs FF: 1-1 (h)

Gefle IF FF: 3-1 (b)

Publiksnitt

3642 (tredje bäst i serien efter Helsingborg och GAIS)

Hur ställer Halmstad upp?

Igor Krulj har roterat ganska så friskt under våren, både sett till spelare och spelsystem. Startelvan är därmed något svårgissad men i det 3-4-3/3-5-2-system man har använt återfinns några givna spelare. Egna produkten Malkolm Nilsson vaktar målet och har framför sig en duktig trebackslinje. Jesper Westerberg och Peter Larsson har rutin i överflöd och kompletteras av 22-årige Alexander Berntsson, som redan har gjort 66 matcher för sin moderklubb.

Flankerna innehavs av kvicke Gabriel Gudmundsson, tillika lagets stora stjärna, och Boakye som spelat i både Östersund och Varberg.

Halmstad har en spännande generation på gång och en av spelarna som ingår i den heter Jonathan Svedberg, jämnårig med Gudmundsson och tidigare Halmstads-stjärnan Sead Haksabanovic. Svedberg spelar på innermittfältet ihop med allrounde Pontus Silfwer (ny från Frej) och islänningen Gunnlaugsson, som jagats av både Hammarby och IFK Göteborg.  

Johan Oremo är lagets kanske mest namnkunniga spelare men faktum är att den långe anfallaren väntar på sitt första mål den här säsongen. Oremo har dock startat samtliga matcher i år och lär göra så även mot GAIS. Bredvid honom återfinns en japan i form av Kosuke Konishita. Anfallaren skrev på för HBK 2017 eftersom dåvarande tränaren Janne Jönsson behärskade det japanska språket. Oturligt nog för Kinoshita försvann Jönsson förra sommaren. 

1. Malkolm Nilsson 

28. Jesper Westerberg 

15. Peter Larsson

3. Alexander Berntsson

10. Gabriel Gudmundsson 

14. Jonathan Svedberg 

8. Pontus Silfwer 

7. Höskuldur Gunnlaugsson 

2. Thomas Boakye

9. Johan Oremo 

20. Kosuke Konishita 

Spelare att ha koll på

10. Gabriel Gudmundsson

Pappa Niklas är en HBK-legendar och Gabriel har alla förutsättningar att bli detsamma. Blott 18 år ung gjorde han debut i Allsvenskan 2017 och han fanns med i totalt 25 matcher ifjol med tre mål som facit. En klassisk ytter som har speed, teknik och målfarlighet i sig.

2. Thomas Boakye

Springer upp och ner på kanten i klassisk wingback-manér. Spelade i Varberg förra säsongen och nätade således i deras 7-1-vinst mot GAIS. Skicklig med bollen och har tidigare spelat för Östersund.

Om tränaren

Igor Krulj ersatte den extremt mycket mer meriterade Janne Jönsson förra sommaren, men lyckades inte rädda HBK kvar i högsta serien. Han är med sina 29 år svensk elitfotbolls yngsta huvudtränare. Tidigare tränaruppdrag är Varberg (assisterande) och Tvååker. 

GAIS-koppling

Dusan Djuric, Junes Barny och Per ”Texas” Johansson är två GAIS-profiler med ett förflutet i HBK. Den förstnämnda slog igenom i Bollklubben under 00-talet innan utlandsäventyr lockade. Simon Silverholt, derbymålskytt för GAIS ifjol, kom från Halmstad förra sommaren till Grönsvart innan han försvann till finska Mariehamn 2018 där han inlett bra. I dagens HBK-trupp finns en spelare med bakgrund i GAIS: Reservmålvakten Otto Martler, som startade en match för GAIS ifjol där han också höll nollan. Martler har med andra ord aldrig släppt in ett mål i Grönsvart.

Senaste mötena

2016: GAIS-Halmstad 2-1 (Superettan)

2016: Halmstad-GAIS 2-0 (Superettan)

2011: GAIS-Halmstad 2-1 (Allsvenskan)

2011: Halmstad-GAIS 0-2 (Allsvenskan)

Senaste gången lagen möttes i seriesammanhang satte GAIS käppar i Halmstads allsvenska hjul. På höstsäsongen 2016 jagade hallänningarna en plats i högsta serien men fick se sig besegrade av GAIS efter mål av Johan Ramhorn och Alibek Aliev. Grönsvart har också plusstatistik på gästerna de fyra senaste mötena. Lagen ställdes också mot varandra på årets försäsong men den matchen fick blåsas av i första halvleken (1-1) på grund av snökaos.

Text: Victor Westlund