GIF Sundsvall-2

Motståndarkollen: GIF Sundsvall

Bara tre dagar efter den avbrutna matchen i Halmstad är det dags för nästa match för GAIS. Det är Allsvenska GIF Sundsvall som står för motståndet när lagen möts under träningsläger i Salou.

GIF Sundsvall såg länge ut att behöva kvala för att klara sig kvar i Allsvenskan 2017, men genom en stark avslutning räddade man sig förbi Jönköping Södra som bekant senare förlorade i kvalet. Lagets Houdini-trick kröntes i sista omgången med att man krossade IFK Göteborg med hela 4-0 på Gamla Ullevi. En match där det var tydligt att Sundsvall kämpade för klubbens överlevnad medan hemmalaget bara hade hedern att spela för.

Sundsvall siktar på mindre lindansande under 2018

Nu har klubben lagt det tunga fjolåret bakom sig och jobbar nu för att 2018 ska bli ett år med mindre lindansande. Arbetet leds fortsatt av tränare Joel Cedergren som hade klubbledningens förtroende även under de tyngsta perioderna under förra året. Cedergrens fokus ligger nu såklart på att få ihop ett slagkraftigt lag baserat på en spelartrupp som sett viss omsättning under vintern.

GIF:arna har nämligen tappat några viktiga kuggar då t ex duktige ytterbacken Eric Larsson har flyttat till mesta mästarna Malmö FF, Lars Krogh Gerson har flyttat tillbaka till Norrköping och islänningarna Kristinn Steindorsson och Kristinn Freyr Sigurdsson också har försvunnit. Klubben har också tappat duktige Marcus Danielsson, AIK-lånet Noah Sonko Sundberg samt Sebastian Rajalakso och Smajl Suljevic vilket gör att totalt åtta spelare försvunnit från förra årets upplaga av Sundsvall.

Detta har Cedergren och sportchef Urban Hagblom fram till idag ersatt med en trio spelare som hävdat sig på elitnivå tidigare. Det handlar om AFC Eskilstunas Nigirianske anfallare Chidi Omeje, spanske tvåvägsmittfältaren Juanjo Ciércoles och IK Sirius veteran Kim Skoglund som lämnade Uppsala-klubben efter 12 säsonger. Man kan dock förmoda att herrar Cedergren och Hagblom även fortsatt letar efter förstärkningar vilket också bevisas av att klubben har åtminstone en provspelare på plats vid lägret i Salou. Det spekuleras runt laget om att ytterligare minst två-tre spelare ska in i truppen innan man stänger butiken. En inte alltför vågad gissning är att man söker efter ytterligare någon försvarare och mittfältare innan truppen spikas.

Men även om man inte är helt klara med årets lagbygge har man öppnat säsongen på ett fullt godkänt sätt. Laget har spelat tre träningmatcher hittills och man inledde säsongen med att krossa Sirius med 4-0 på bortaplan. Det följde man sedan upp med att besegra Östersunds FK med 1-0 och i lördags, på plats i Salou i Spanien, förlorade man mot Helsingborgs IF med samma siffror.

Hur ställer Sundsvall upp i matchen?

GIF Sundsvall spelar 3-4-3 och jobbar precis som GAIS med ett högt försvarsspel. Så räkna med att den Grönsvarta backlinjen kommer att sättas under hård press i uppspelsfasen. GIF:arna har också anammat modellen som säger att bästa segerreceptet är att själv äga boll och försöka att styra matcherna, vilket gör att det är två lag med liknande tankar som drabbar samman i blåsiga Salou på den spanska östkusten.

Sundsvall har tre målvakter att välja mellan till mötet med Grönsvart. Det handlar om Tommy Naurin som briljerat mellan stolparna under många år i Sundsvall samt William Eskelinen och Lloyd Sexton. Alla tre målvakterna har fått speltid under 2018 då man startat var sin av de tre matcherna. Veteranen Naurin stod i senaste matchen mot HIF och om Cedergren fortsätter att rotera kan man gissa att någon av de två andra får chansen mot GAIS.

I truppen finns nu försvarare som Eric Björkander, Carlos Moros Gracia och Juho Pirttijoki som startade i trebackslinjen senast mot HIF. Som kantspelare brukar GIF ställa upp med spelare som är fostrade som försvarare och matchen mot mjölkkossan var inget undantag då Dennis Olsson och Erik Granat spelade på dessa platser. Man kan tänka sig att Sundsvall kan vädra även andra försvarsspelare i mötet med Makrillarna och då t ex David Myrestam och Filip Tägtström.

De centrala mittfältsplatserna brukar gå till två typiska box till box-spelare och nyförvärven Skoglund och Ciércoles tog dessa platser i lördags och kan mycket väl få fortsatt förtroende på tisdag. Andra spelare som kan aspirera på platser i mittens rike kan vara Amaro Bahtijar och David Batanero. Sundsvall har för tillfället också en spansk mittfältare som provspelar för klubben, Nacho Heras, och även han lär få chansen att visa upp sig mot GAIS.

Framåt har GIF några intressanta namn som GAIS får se upp med. Det handlar om Linus Hallenius som är ett välkänt Allsvenskt namn, nyförvärvet Chidi Omeje, talangen Peter Wilsom som visade framfötterna redan förra året, unge Jonathan Morsay och Samuel Aziz. En stark offensiv uppställning som det gäller för Nyström & Co håller bra koll på.

Sundsvall torde bli en värdig utmaning för Atleterna och det blir kul att se hur Grönsvart kan mäta sig med ett lag från en högre serienivå.

Bildcredd: GIF Sundsvall

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GIF Sundsvall-GAIS.
När: Tisdag 6/2 kl. 15.00 (direktsänds av Cmore).
Var: Salou, Spanien.