Gefle-5-oremo

Motståndarkollen: Gefle IF

Superettan är en serie full av måstematcher. Drabbningar som på förhand definieras som vattendelare för hela säsongen för de inblandade laget. På tisdag möts GAIS och Gefle IF i vad som många säkert kommer att se som måstematchernas moder. 

Efter det totala bottennappet för GAIS i förra omgången mot Varbergs BoIS väntar ånyo en match av högsta betydelse. Nu är det dags för Grönsvart att välkomna ex-allsvenska Gefle IF till Gamla Ullevi – och om det är någon match då laget kommer att behöva backning och stöd från läktaren så är det denna.

Gefle IF trillade som bekant ur Allsvenskan i höstas efter det att klubben mäktat med hela tolv år på högsta nivå. Gästrikarna har startat serien svagare än väntat och inför matchen mot Atleterna parkerar laget på nedflyttningsplats. Gefle klarar har samma poängskörd (5 p) och målskillnad (-10) som Norrby IF men klarar sig från tabellens jumboplats tack vare fler gjorda mål.

Mönstret med lag som trillar ur Allsvenskan och sedan har problem att hävda sig i Superettan har vi sett ett antal gånger tidigare. Under de senaste åren har bland annat Öster, Mjällby och BP upplevt samma situation och då till och med misslyckats att klara kontraktet. Men det är väl lite för tidigt att komma dragandes med dessa skräckexempel då ju GIF har 22 omgångar på sig att visa att man är mogen utmaningen i näst högsta serien.

Svårt läge för Gefle IF

Men läget i klubben kunde onekligen varit bättre när man ska ta sig an den svåra uppgiften. Efter bara en vinst och hela fem förluster på de åtta första omgångarna är tränare Thomas Andersson starkt ifrågasatt i de egna supporterleden. Andersson, som tidigare var assisterande till förra Gefle-tränaren Roger Sandberg, fick ta över huvudansvaret när ”Snygg-Roggan” fick foten under förra året men det hjälpte föga i lagets kamp för nytt kontrakt.

Dessutom har den tidigare trogna publiken svikit under de inledande hemmamatcherna och bara drygt 1200 hittar i snitt till matcherna på fina Gavlevallen. I supporterkretsar florerar till och med uttalanden som att man väntar med att gå till Vallen till det är någon annan än nämnde Andersson som leder laget – vilket säger mycket om tränarens utsatta läge.

Klubben har dessutom ett ekonomiskt läge som gått från värre till värst under senaste året. Det är lätt att räkna ut att de fallande publiksiffrorna inte bidrar med någon hjälp när klubben ska försöka att vända den ekonomiska utvecklingen som personer runt klubben benämner som en negativ spiral.

Tidigare i maj genomförde klubben ett krismöte där supportrar, aktiva och partners fick information om läget och möjlighet att ställa frågor om läget. Det hoppades man naturligtvis skulle kunna bli en vändpunkt, men sedan förlorade laget på Borås Arena till bottenkollegan Norrby och vips var man tillbaka på ruta ett. Nu för klubben en kamp för överlevnad med och man behöver hitta sätt att vinna över såväl seriekollegor som fordringshavare och helst på ett sätt som gör att publiken hittar tillbaka till läktaren.

I det jobbiga läget reser Gävle-laget till Gamla Ullevi för att möta GAIS som också befinner sig i ett läge som kan beskrivas som kris. Efter den chockartade förlusten i Varberg står såväl spelare som supportrar inför en liknande utmaning som bockbrännarna från norr. Vilket lag lyckas bäst med att hantera det jobbiga läget? Och vilka supportrar klarar av att sluta upp runt sitt lag och bidra till att hålla grytan kokande? På tisdag kväll får vi i alla fall en första version av svaret.

Hur ställer Gefle upp på tisdag?

Thomas Andersson har under året testat såväl 4-3-3 och 4-4-2 men verkar nu ha fastnat för den senare modellen. Resultatet har dock varit blandat och det är enkelt att konstatera att det största problemet för GIF varit det givmilda beteendet i defensiven. Vid flera tillfällen har man visat sig sårbara i djupled och som om inte det varit nog har man också haft svårt med markering och duellspel runt och i egna boxen. Laget har dock haft något större framgång när man själv gått till anfall och både Johan Oremo och Deniz Hümmet har öppnat sina respektive målkonton.

När den gode Andersson tar ut laget mot GAIS så är tipset att han börjar med att skriva ner August Strömbergs namn på laguppställningen. Senast var han faktiskt förpassad till bänken men ersättare Viktor Frodig fick släppa tre bollar i sin första match för säsongen. Mycket talar för att Strömberg,  den förre Blåvitt-målvakten som alla Gaisare minns från matchen på Stora Valla 2015 då Bryan Johansson avgjorde på övertid, är den som återfinns mellan stolparna på Gamla Ullevi.

Ytterligare ett bekant ansikte finns på högersidan i backlinjen, nämligen Jesper Florén som gjort många bra insatser i den grönsvarta tröjan. Floréns patenterade djupledlöpningar är fortfarande ett hot i GIF:s offensiv och GAIS-försvaret är härmed förvarnat. Den hårfagre försvararen kommer i de defensiva linjerna att få sällskap av Martin Rauschenberg, Anton Lans och Jens Portin, alla med Allsvensk rutin i klubbens färger.

På mittfältet hittar vi förmodligen MFF-bördige Piotr Johansson,  U19-landslagsmeriterade Christian Ljungberg, veteranen Jonas Lantto som i år bär kaptensbindeln samt BK Häckens tidigare poängmaskin René Makondele. Den senare har dock inte varit given i årets upplaga av de Gefle såg bra ut senast då han gjorde lagets tröstmål i 1-3-förlusten mot Östers IF.

På topp spelar troligen tidigare nämnda Oremo och Hümmet som gjort sex respektive tre mål under säsongen. Faktum är att det bara är dessa två samt Makondele som hittat rätt för Gefle i år, vilket vi hoppas kommer att styra hur Makrillarna prioriterar sin bevakning i defensiven. Skyttekungen Oremo över faktiskt förra matchen, troligen på grund av en revbensskada, men han lär vara tillbaka till matchen mot GAIS.

Till sist kan vi också nämna att Gefle har en avstängning att ta hänsyn till inför matchen då Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua tvingas vila.

Räkna med att GAIS drivs av ett stort begär att visa alla grönsvarta supportrar att förlusten i Varberg var ett undantagsfall – och att man kommer rejält taggade inför denna viktiga match. Förhoppningsvis får vi också se betydligt fler fans på läktarna än vad den senaste förlusten motiverar. Väl mött på Gamla Ullevi!

Bildcredd: Gefle Dagblad.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Gefle IF
När: Tisdag 23/5 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Victor Wolf, Stockholm.

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid förköp för att slippa köer på matchdagen. Enklast gör du ditt inköp via denna länk.

Poängligan
GAIS interna poängliga ser ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)
2 poäng
James Sinclair (0+2)
1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0),  Malcom Moenza (0+1),  Andreas Peterson (1+0).

Varningsligan
GAIS interna varningsliga ser ut som följer:

3 varningar:
Calle Nyström, Steven Old
och Johan Svahn (samtligas varningar är ”nollade” sedan tidigare).
2 varningar:
Alexander Leksell och
Alibek Aliev.
1 varning:
Dan Keat, Dusan Djuric och Niclas Andersén.