Poya-asbaghi-gefle-1

Motståndarkollen: Gefle IF

Efter den fina insatsen mot Östers IF i måndags är det ett GAIS i medvind som åker till Gävle för att ta sig an Superettans jumbo. Ex-allsvenska Gefle IF kämpar i uppförsbacke men är nu i ett läge där man inte längre har något att förlora. Räkna med att Grönsvart kommer att möta stenhårt motstånd när hemmalaget gör ett nytt försök att rädda årets säsong.

Gefle IF ligger som bekant sist i serien men blott åtta poäng. I förra omgången tog man också över titeln minst antal gjorda mål från GAIS samtidigt som man redan innehade utmärkelsen flest insläppta. Inget lysande facit för ett lag som närmast kommer ifrån tolv raka säsonger i Allsvenskan. Makrillarna å sin sida ligger elva poäng och fem placeringar framför gästrikarna och har givetvis förhoppningen att dryga ut avståndet på lördag. Det är dags för ytterligare en viktig match i Superettan.

Omstart med ny tränare – har du hört den förut?

Intresset för att titta på fotboll i Gävle har dalat under flera år och att laget nu sladdar i Superettan har inte gjort saken bättre. Men bland de supportrar som fortfarande är engagerade runt de vitblå talar man om 2017 som säsongen från helvetet. Usla resultat, dålig ekonomi, rotation i truppen och sparkad tränare är några begrepp som beskriver hur året sett ut.

2016 sparkade GIF Roger Sandberg och tillsatte Thomas Andersson som ny tränare men denne fick i sin tur foten under vårsäsongen. Så idag leds laget av Poya Asbaghi som tidigare under säsongen sparkades från Dalkurd. På lördag väntar med andra ord ett prestigemöte mellan två tränare som är nya på respektive post.

Asbaghi har försökt att implementera en ny spelmodell för bockbrännarna och en synbar skillnad mot tidigare är att laget spelar 3-4-3. Dessutom har man jobbat hårt för att få till ett mer aggressivt försvarsspel med högre press. Men den kanske viktigaste justeringen är att den tidigare DFF-tränaren försöker att få till ett mer effektivt anfallsspel baserat på passningsorienterad fotboll och fler djupledshot.

Det kan ju i sammanhanget vara läge att ställa sig frågan som Ewert Ljusberg upprepade i SVT för många år sedan – har du hört den förut? Det som skrivs om Gefle sedan Asbaghi tog över är ungefär samma saker som den gode Bosko Orovic pratat om som önskvärda förändringar hos Makrillarna. På lördag får vi se vilken av tränarna som har kommit längs i sin strävan att utveckla sina respektive lag.

Dags för nästa match som kan komma att definiera säsongen

Under sommarfönstret har Asbaghi i alla fall fått fram resurser för att förstärka laget, vilket inte bara var nödvändigt med tanke på tabellpositionen utan också eftersom GIF-legendaren Johan Oremo flyttade till solkusten i Halland. Möjligen fick Poya hjälp av den Swish-kampanj som klubben drivit under någon månad där man ber supportrar att stötta laget. Välbehövliga stålar har kommit in på kontot men förmodligen hade man hoppats på att stadens näringsliv skulle varit mer välvilliga att ställa upp för klubben.

I vilket fall har Gefle gjort klart med ett lån av U19-landslagsmannen Anton Kralj från MFF samt Juan Diego Gutiérrez som anländer på lån från danska Vejle BK. Dessutom har 19-årige Yassin Housni anslutit från IFK Haninge. Kralj fick debutera senast när GIF förlorade mot borta mot Varberg (2-0) och Gutiérrez och Housni har spelat U21-match i veckan. Dock är det inte klart om Gutiérrez är spelklar för A-lagsfotboll på lördag.

De drygt 1800 som var på Gamla Ullevi vid vårmötet mellan klubbarna kommer säkert ihåg den drabbningen som måstematchernas moder. Gefle var jumbo då som nu och GAIS kom närmast ifrån den vedervärdiga matchen i Varberg. Tack och lov kunde Atleterna samla ihop sig och besegra såväl hjärnspöken och motståndare i och med att Steven Old knoppade in matchens enda mål på hörna.

Nu är det alltså dags för returmöte och som vanligt i Superettan handlar det om en match som har kapacitet att definiera lagens fortsatta säsong. En vinst för Grönsvart kommer att innebära att man skapar en utmärkt lucka ner till Gefle och minskar oro för akut bottenstrid. Ett omvänt resultat kan göra att GAIS kommer att känna flåset från kvallagen i nacken. För Gefles del så innebär varje match en möjlighet att vända säsongen och på lördag har man ånyo en chans att göra slag i den saken.

Hur startar Gefle IF på lördag?

Asbaghi har alltså fört över laget till en 3-4-3-uppställning och försöker att utveckla lagets uppträdande på planen. Hittills har denna strävan inte varit så framgångsrik och laget sladdar verkligen i tabellen. Så när lagledningen ska sätta ihop laget så vet man väl om viljen viktig drabbning som väntar. Vilka namn kommer då att hamna på hemmalagets laguppställning?

August Strömberg startade säsongen i buren men byttes efter sviktande form ut mot Viktor Frodig under vårsäsongen. Det var också den sistnämnde som stod när GAIS vann med 1-0 i vårmötet mellan lagen. Sedan dess har dock ex-blåvite Strömberg tagit tillbaka kepan och det lär vara han som startar i mötet med GAIS. Alla gaisare minns Strömberg från matchen på Stora Valla 2015 då han assisterade Bryan Johansson till segermålet.

Gefle har en bra backbesättning och får enkelt ihop en bra trebackslinje. Anton Lans som är tillbaka i laget efter skada och blindtarmsoperation lär vara ett av de första namnen som tränare Asbaghi plitar ner i laguppställningen. Den sista defensiva linjen blir komplett då Lans får sällskap av Martin Rauschenberg och Jesper Björkman.

På mittfältet har två seniora yttermittfältare nu blivit det centrala navet i Gefle. Det handlar om tidigare Häckenspelaren René Makondele och Gefleveteranen Jonas Lantto som med stor sannolikhet startar mot Atleterna. Man kan tänka sig att den rutinerade duon har många rävar bakom öronen, men också att de inte har samma snabbhet som för fem år sedan. På kanterna spelar säkert förre MFF-spelaren Piotr Johansson till höger och tidigare ytterbacken Jens Portin till vänster – vilket tydligt signalerar att högersidan är klar mer offensivt planerad.

Framåt har gästrikarna problem. Inte bara i så motto att man haft svårt att få bollen i när, utan nu också att man saknar sina bästa anfallare. Johan Oremo såldes ju som bekant till HBK och hjälpte därmed till att (kortsiktigt) rädda klubbens ekonomi. Dessutom saknas Deniz Hümmet efter det att han brutit armen på träning och dessutom har Jacob Hjelte drabbats av fotbollsepidemin sträckning i baksida lår.

Klubbens medicinmän jobbar såklart övertid för att få Hümmet och Hjelte spelklara så snart som möjligt, men troligen får vi se Christian Ljungberg, Tshutshu Wa Tshakasua och Adam Bergmark Wiberg som hemmalagets tre forwards.

Av Gefles nyförvärv under sommaren kan vi möjligen få se Anton Kralj istället för Jens Portin till vänster och om peruanen Juan Diego Gutiérrez hinner bli spelklar så skulle han kunna få en offensiv roll i uppställningen. Som synes tror vi inte att tidigare gaisaren Jesper Florén kommer att starta matchen mot GAIS men vi räknar ändå med att han får speltid på lördag – precis som i mötet med Varberg i omstarten.

Från Gaisgården rapporteras att Atleterna jobbar vidare för att slipa på detaljerna i Bosko Orovics spelmodell. Räkna med att GAIS kommer att vara redo för match på lördag och att laget då siktar på att såväl ta tre poäng som att fortsätta på den inslagna vägen ifrån mötet med Öster i måndags.

Kom igen Grönsvart!

Bildcredd: GD.se

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Gefle IF-GAIS.
När: Lördag 29/7 kl. 16.00.
Var: Gavlevallen, Gävle.
Domare: Per Melin, Helsingborg.
Avstängda: Inga spelare avstängda till denna match.

Biljetter
Du kan köpa förköp till matchen via denna länk.

Gefle Away
Gårdakvarnen arrangerar som vanligt resa till GAIS bortamatcher och på lördag blir det en ståndsmässig åktur i limo-buss. Du anmäler dig som vanligt på supporterklubbens hemsida.

Poängligan
Inför matchen mot Gefle IF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 4 poäng:  Luka Mijaljevic (3+1).
  • 3 poäng: Dardan Rexhepi (2+1).
  • 2 poäng: James Sinclair (0+2), Malkolm Moenza (1+1) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), Andreas Peterson (2+0), Dusan Djuric (1+0), Steven Old (1+0), Alibek Aliev (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1) och Anton Wede (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Gefle IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 4 varningar: Niclas Andersén, Calle Nyström och Johan Svahn.
  • 3 varningar: Dan Keat och James Sinclair.
  • 2 varningar: Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
  • 1 varning: Erik Jonasson Westermark och Damir Mehic