GAIS-FFF-3

Motståndarkollen: Falkenbergs FF

Det är två segerlösa lag som gör upp i Falkenberg på fredag. Formen är dock stigande gällande både hemmalaget Falkenbergs FF och gästerna GAIS, så räkna med en spännande holmgång som startar igång en förhoppningsvis lyckad helg.

Hallänningarna var ett av Superettans allra trognaste lag under många säsonger. Man spenderade hela tio år i serien, merparten av dessa år ledda av GAIS-bekantingen Thomas Askebrand. Kan man vara ett jojo-lag i en och samma division tillskrivs det epitetet Falkenberg, som till en början pendlade mellan botten- och mittenplaceringar. 2013 lyckades man ta steget upp till Allsvenskan, men den sejouren blev inte lika lång då man åkte ur fjol, men tre år i högstadivisionen med begränsade resurser får ses som ett lyckat resultat.

Säsongen 2016 vill man nog dock glömma. Inte bara på grund av faktumet att man åkte ur – det handlade även om sättet man gjorde det på. Med en målskillnad på -59 och endast tio inspelade poäng lyckades man på något sätt bräcka GAIS katastrofala 2012 med två poäng mindre.

Blygsam start på säsongen

Någon vidare storstädning av truppen har inte skett i vinter. Nyckelpjäser som Otto Martler, Rasmus Sjöstedt och stortalangen Jesper Karlsson har lämnat laget, men i övrigt är stora delar av spelarstaben intakt. Kvar finns många trotjänare och man har också hämtat in såväl meriterade som spännande nyförvärv – mer om dessa senare. Tränare Hasse Eklund stannade kvar vid rodret och gör nu sin fjärde säsong hos det gula laget. 48-åringen, som var en riktigt vass allsvensk målskytt som spelare, har kunnat bygga vidare på en stabil stomme som spelat i klubben under flera år.

Säsongen inleddes med Svenska Cupens gruppspel och där fick man nöja sig med en tredjeplats efter vinst mot Ytterhogdal, kryss mot Värnamo och förlust mot Elfsborg. När sedan Superettan startade var premiärmatchen tänkt att bli en festföreställning då den spelades på nybyggda hemmaplanen Falcon Alkoholfri Arena (nej, det är inget öknamn – det är precis vad arenan heter).

En del supportrar (4131 på plats) hade nog önskat att dränka sina sorger i något helt annat än vad som innefattas i arenanamnet då deras lag stod för en riktigt svag prestation i invigningsmatchen. Östers IF, för övrigt ledda av nämnde Askebrand, stod för motståndet och fick med sig tre poäng efter två sena mål. Rapporterna skvallrar om en plattmatch från Falkenbergs sida.

Chans till revansch fick man i omgång två på bortaplan mot Trelleborg. Inledningen blev tung då man hamnade i ett tidigt 1-0-underläge, men nyförvärvet Victor Götesson kunde  kunde kvittera kvarten senare, framspelad av anfallskollegan Erik Pärsson. Backen Per Karlsson gav bortalaget en 2-1-ledning innan paus, men den första segern fick vänta då TFF kvitterade i början av andra halvleken.

I klubbens andra match på nya arenan ställdes man mot det tidiga topplaget Degerfors. För tredje matchen i rad släppte hallänningarna in matchens första mål, men räddades av en sen kvittering genom Richard Donkor som fick bli första målskytt för hemmalaget på Falcon Alkoholfri Arena. Ett tredje raka kryss skulle sedan inkasseras i den senaste omgången när man mötte ett krisande Åtvidaberg. Den här gången fick man äran att öppna målskyttet efter att Amin Nazari hittat nätet tidigt i första, men glädjen blev något kortvarig då Åtvid kvitterade innan paus och skrev slutresultatet till 1-1.

Inledningen innebär att Laget vid havet ligger på 12:e plats i tabellen, snäppet över Grönsvart. Spelet på hemmaplan har lämnat en hel del att önska, precis som inledningen av matcherna. På klubbens SvenskaFans-avdelning önskar man också ”högre utgångspositioner på våra offensiva spelare, högre bolltempo och säkrare passningsspel”.  Det är några av faktorerna  om GAIS kan utnyttja och förhoppningsvis bärga säsongens första trepoängare.

Rutinerad elva på banan

Eklunds 4-4-2-uppställning rymmer flera på Superettan-nivå namnstarka spelare. Längst bak hittar vi tidigare Djurgårds-målvakten Hampus Nilsson, med tolv allsvenska starter bakom sig (sex för DIF och sex för ÖFK). Hallänningarna Per Karlsson och Mahmut Özen har fått starta två matcher var som högerbackar, och i mittlåset är det David Svensson och Tibor Joza som styr och ställer. Paret har extremt mycket rutin från spel i både Superettan och Allsvenskan. Svensson, tillika lagkapten, är inne på sin 17:e (!) seniorsäsong hos Falkenberg, samtidigt som Joza bär den gula tröjan för sjunde året. Vänsterbacksplatsen har abonnerats av nyförvärvet från Värnamo, Tobias Englund.

Det raka fyrmannamittfältet har i stort sett varit intakt under samtliga seriematcher i år. Till höger spelar 28-åringen Christoffer Carlsson, en gång i Hammarby, och till vänster hittar vi allrounde Johannes Vall, som gjort sju allsvenska mål i den gula tröjan. Innermittfältsparet är spelskickliga och består av rutinerade nigerianen Dominic Chatto med förflutet i BK Häcken samt förre MFF-talangen Amin Nazari.

Det mest sensationella faktumet med Falkenbergs startelva är att åldermannen Stefan Rodevåg inte har någon säker plats. Hittills har 36-åringen fått nöja sig med fyra inhopp, och har faktiskt testats som mittback under försäsongen. Längst fram återfinns istället två nyförvärv. Unge Viktor Götesson slog sig aldrig in i Elfsborgs A-lag och lånades ut till hallänningarna och han bildar anfallspar tillsammans med den tänkbara målmaskinen Erik Pärsson, som hittade nätet vid 17 gånger för Landskrona fjol.

Många av nyss nämnda namn är bekanta för inte minst Superettans publik. Sammanlagt har dagens Falkenbergs-spelare tillsammans deltagit i otroliga 1298 matcher i Sveriges näst högsta serie. GAIS siffra stannar på 882 matcher – om det är en avgörande faktor åt något håll, ja det svaret får vi kanske på fredag!

Text: Victor Westlund.
Foto: Line Skaugrud-Landevik

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Falkenbergs FF-GAIS.
När: Fredag 28/4, kl. 19.00.
Var: Falcon Alkoholfri Arena (hitta hit).
Domare: Nermin Cisic, Värnamo.

Biljetter
GAIS rekommenderar att du köper förköp inför matchen och enklast gör du det via denna länk. Men missa inte att vi lottar ut GAIS sista Bortakort bland de som beställer något på Gaisare.se under veckan, så ska du ändå ekipera dig i grönsvart så passa på senast torsdag så är du med i dragningen. Läs mer om tävlingen här.

Falkenberg Away
Boka din plats i någon av supporterklubbarnas bussar till Falkenberg:

Åk med Gårdakvarnen
För er som åker med Gårdakvarnen är det avgång kl 16:45 från Nya Ullevi. Priset ligger på 150 kr. Man räknar med att fylla två bussar där det i skrivande stund finns platser kvar på båda.

Åk med Makrillarna
Åker du med Makrillarna ska du befinna dig på Heden vid Exercishuset senast kl 17:00 då bussen avgår. Priset är 50 kr för de som är medlemmar i Makrillarna eller Spirrklubben och 100 kr för övriga. I skrivande stund finns endast ett fåtal platser kvar så vänta inte med att boka. Anmäl dig här.

Stötta GAIS Tifo inför derbyt
Du har väl inte missat att GAIS Tifo kör en kampanj för att samla in pengar öronmärkta för derbytifot den 11/5. Läs mer om insamlingen här.

Formen
GAIS svarade för en gedigen insats i förra omgången då laget skiftade till 3-5-2. Det som saknas nu är att spelarna ska omsätta någon av de chanser som laget skapar till mål. Lyckas Benjamin Westman hitta ett recept för det till på fredag så ska årets första seger kunna bärgas.

Falkenberg har, precis som Grönsvart, startat säsongen på ett mer blygsamt sätt än man hoppats på. Faktum är att även hallänningarna jagar sin första seger efter tre kryss på de fyra första omgångarna. Senast noterade laget ett kryss efter 1-1 mot nuvarande tabelljumbon Åtvidabergs FF.

Poängligan
Just nu är det enkelt att sammanställa den interna poängligan i GAIS. Precis som senast gäller att Calle Nyström har gjort säsongens enda mål utan assist. Förhoppningsvis blir det ett större arbete att redovisa poängligan efter drabbningen i Falkenberg.