FFF-1

Motståndarkollen: Falkenbergs FF

Bosko Orovics tredje match som tränare för GAIS stundar på lördag. På andra sidan planen står ett formstarkt gäng i form av Falkenbergs FF. Kan Grönsvart plocka ner hallänningarna på jorden och ta en välbehövlig trepoängare?

Läget i klubben var oroligt under våren. Efter att ha åkt ur Allsvenskan med dunder och brak 2016 så fortsatte de dåliga resultaten även i Superettan. Efter fem spelade omgångar hade man endast spelat in tre poäng, men någon form av vändpunkt kom efter att just GAIS besökt Falcon Alkoholfria Arena.

Allsvenskt kval istället för division 1?

I slutet av april tog Grönsvart årets första seger mot ett sargat Falkenberg, efter två mål av Dardan Rexhepi. Missnöjet hos hallänningarna började gry än mer och frågor ställdes om Hasse Eklund verkligen var rätt tränare för klubben. Den före detta målsprutan hade blandat och gett på tränarbänken i Falkenberg, men efter starten på årets säsong började supportrarna protestera mot 48-åringen. En namninsamling för att byta huvudtränare startades men efter det kom vändpunkten.

Eklund fick fortsatt förtroende och efter GAIS-förlusten tog man två raka segrar och arbetsro skapades. Totalt har man vunnit sju matcher sedan dess. Falkenberg har radat upp fina resultat som segrar mot Brommapojkarna och Dalkurd och när man beträder Gamla Ullevis hybridgräs på lördag gör man det i toppform.

Senaste förlusten kom i början av juni och på de tre senaste matcherna har det blivit nio poäng, detta efter vinster mot Syrianska, Norrby och senast Varberg. Laget har hittat en bra grund att stå på med få rotationer i startelvan. Framförallt har det lossnat offensivt: Med sina 29 mål är man ett av seriens målfarligaste lag. Noterbart är att 17 av dessa kassar kommit på bortaplan, så GAIS fyrbackslinje behöver vara på tårna för att stoppa det gulklädda laget.

Till skillnad från många övriga seriekonkurrenter har man inte gjort någon värvning under sommaren. Truppen är intakt sedan säsongstarten, detta trots att man varit skadedrabbade. Anfallaren Zlatan Krizanovic och mittfältaren Hampus Svensson (son till Magnus ”Turbo” Svensson) är långtidsskadade, men skadeläget börjar ljusna då trion Stefan Rodevåg, Linus Andersson och Tobias Karlsson är på väg tillbaka till matchform.

Tänkbar startelva i FFF

I klassisk Hasse Eklund-anda har 4-4-2 varit det mest gångbara systemet hos hallänningarna. Startelvan lär inte bjuda på några större överraskningar då man som sagt hittat kontinuitet i hur man ställer upp på banan. Målvakten Hampus Nilsson har hållit nollan vid två tillfällen under säsongen, jämfört med Damir Mehic sex nollor. Nilsson är dock en målvakt av hög klass med allsvensk rutin.

Framför sig har han en väldigt ”Falkenbergsk” fyrbackslinje. Lagkaptenen David Svensson, med över 600 matcher i klubben, styr och ställer i mittlåset vanligtvis tillsammans med den mångåriga lagkamraten Tibor Joza. Det är dock hård konkurrens på positionen då både Tobias Karlsson och Daniel Johansson knackar på dörren. På vänsterkanten springer den outtröttlige Johannes Vall och till höger tar vanligtvis den tidigare Malmö-backen Mahmut Özen plats. Men på lördag är Özen avstängd varför vi tippar att Johansson blir mittback och Joza flyttar ut på flanken.

Även mittfältet känns hyfsat hugget i sten. Christoffer Carlsson är mer eller mindre en konstant ute till höger. På vänsterplatsen hittar vi ett spännande namn: Tobias Englund. Inför årets säsong hade 28-åringen spenderat hela karriären i Värnamo, oftast som vänsterback. I Falkenberg har han fått ta ett kliv upp i banan och gjort det med bravur, då han är klubbens bästa målskytt (tillsammans med Erik Pärsson och Viktor Götesson) med fem kassar.

Den tidigare Häcken-mittfältaren Dominic Chatto har en nyckelroll på mittfältet som bollvinnare och spelfördelare i ett. Vem som tar plats bredvid nigerianen är mer ovisst. Duktige Amin Nazari har haft problem med skador men bör frisk ta en startplats. De senaste matcherna har dock talangen John Björkengren spelat från start som innermittfältare. Även den småvuxne Enock Kwakwa utmanar om en startplats.

Framåt har Eklund till slut hittat ett välkomponerat anfallspar. Erik Pärsson, som tidigare spottat in mål i division 1, har tagit en fast startplats och svarat för fem mål hittills. Fem mål har även lånet från Elfsborg, Viktor Götesson, stått för. Det är en duo som gillar att hota i djupled vilket GAIS får se upp med på lördag.

Räkna också med en extra krydda för Falkenbergs spelare och supportrar på lördag. Efter GAIS-värvningen av Anton Wede kallas Grönsvart numer för ”Falkenberg Norra” av klubbens fans, detta då nästan hela mittfältet från succésäsongen 2013 nu spelar i GAIS (Svahn, Wede, Keat).

Text: Victor Westlund

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS- Falkenbergs FF
När: Lördag 5/8 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Johan Krantz, Uppsala.
Avstängda: Mahmut Özen, FFF.

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid att du köper förköp för att slippa köer på matchdagen. Enklast gör de det via denna länk.