Ajdin degen

Motståndarkollen Degerfors IF

GAIS har efter derbyvinsten mot Örgryte IS FF en olle nordinsk formkurva med tre raka förluster med 1-2. Laget beger sig nu norrut till Örebro län för att försöka vända trenden och hitta tillbaka till vinnarspåret igen.

Klassiska Degerfors IF står för motståndet när Farouk Nehdi flöjtar i sin pipa på Stora Valla på lördag klockan 16.00. Klassisk fotbollsmark och många är de kända svenska fotbollsdignitärer som har haft sin hemvist i bruksorten. Eller vad sägs om Ralf Edström, Sven-Göran Eriksson och Gunnar Nordahl. Dagens trupp är inte lika namnkunnigt men har ändå presterat på ett mer än godkänt vis under säsongen som passerat.

Säsongen som gått

Faktum är att Stefan Jacobssons mannar placerar sig som nummer sex i tabellen. Teoretiskt finns fortfarande chansen att kunna ta sig vidare upp i seriesystemet. Sju poäng ligger man efter Athletic Eskilstuna, som är klubben som i skrivande stund innehar kvalplatsen Dock har man Halmstads BK och Brage IK mellan sig och den hägrade kvalplatsen.

Laget började serien något slappt med oavgjort i Borås när man mötte Östers IF, vars spelplan inte var duglig. Förlust matchen därefter mot HBK och första segern inspelades först i tredje omgången, då Alexander Andersson petade in enda målet borta mot Gefle IF FF. Laget har en svit som sticker ut och den hämtas från augusti. Det är tre resultat i rad med onordinska 2-1. De rödvita hade dock lite mer torrt krut än sina  kommande motståndare och bärgade alla nio poängen.

Vårmötet mot GAIS slutade 1-1 efter att Ajdin Zeljkovic kvitterat bortalagets ledning. Noterbart är också att man har erbarmligt svårt mot de lagen som är placerade ovanför dem i tabellen. Enkom tre pinnar har man mäktat med. Svagt, och två förluster har dessutom varit med tre måls marginal.

Poängmässigt är den till kamratgården flyktade Sargon Abraham fortfarande i topp med 11+4. Givetvis en stor förlust för klubben när han föll för Mats Grens blåvita locktoner. En målskytt av rang kvarstår dock i truppen och det är  den 28-årige Erik Björndahl. Örebrokillen hade dessförinnan varit BK Forward trogen men visade omgåendet att han är en forward av ypperlig kvalitet även i elitfotbollen. Passningskungen i årets upplaga av brukslaget heter Christos Gravius. IFK Viksjö-produkten Gravius klev som tioåring över till AIK från Solna och gick sedan via alla deras ungdomslag upp till A-laget. Trots ett nysignerat fyraårskontrakt från 2017 har han varit på lån i tre olika klubbar de sista tre säsongerna.

Publikt ligger man på dugliga 1475 i snitt. På dessa 11 kamper man mäktat med 5 segrar och totalt 18 poäng

Fem senaste matcherna (DIF:s siffor först)

IFK Värnamo B, 2-1

Athletic Eskilstuna H, 2-2

Helsingborgs IF H, 1-1

Falkenbergs FF B, 1-4

Norrby IF H, 2-1

Laget

Dario Miskic heter mannen som har handskar på sig vi lagpresentationen innan matcherna. 22-åringen gör sin första säsong som ordinarie burväktare. Framför sig har han en trebackslinje, kanske en förklaring till att de släppt in en del mål under året, mest på den övre halvan. Enligt officiella uppgifter varierar deras offensiva uppställning mellan 3-5-2 och 3-4-3. Några givna pjäser i laget, förutom ovan poängspelare är trion Marcus de Bruijn, Oliver Ekroth och lagkaptenen Christoffer Viktorsson. Dessa tre är normalt det defensiva navet.

En trolig laguppställning i laget som tog lilla silver året GAIS tog sitt senast SM-guld torde vara:

23. Miskic

 

20. Viktorsson

14. Ekroth

5. Olsson

 

3. Wright

10. Ibrahim

11. Gravius

12. Ladan

13. Lindell

 

15. Björndahl

16. Götesson

GAIS-koppling

Nikola Ladan har haft Bosko Orovic som tränare under deras tid i Qviding respektive Syrianska FC. I Tvååker tränades Ladan även av den före detta gaisaren Mattias Lindström.

Håll koll på

Unge Gravius passningar och store Björndahls målsinne är det som tydligast också sticker ut. Josef Ibrahim är en gubben i ladan och en joker som också kan blixtra till. De Bruins frånfälle är också något att ha koll på då laget för stunden förlorar en stor nyckelspelare.

Inför matchen

Detaljerna

Vad: Degerfors – GAIS

När: Lördag klockan 16.00

Var: Stora Valla

Domare: Farouk Nehdi, Huddinge

Avstängda: Marcus De Bruin

Matchtruppen

Meddelas på GAIS.se under lördagen.

Poängligan GAIS:

Edin Hamidovic, 9+2

Andreas Östling, 5+2

Jesper Westermark, 6+0

Calle Wede, 2+3 Marcus Bergholtz 2+3

Ajdin Zeljkovic, 3+0

Text: Daniel Björnalm