Degerfors-5

Motståndarkollen: Degerfors IF

Matchklockan hade precis passerat 96 minuter när Ajdin Zeljkovic placerade in GAIS kvittering i Originalderbyt. På måndag hoppas GAIS kunna bygga vidare på sin positiva svit när man tar emot klassiska Degerfors IF, ett lag som likt GAIS stått för blandade resultat under våren.

År 1907 grundades Degerfors IF och under föreningens 111-åriga historia har man hunnit med att både sätta det lilla brukssamhället på kartan och samtidigt blivit en av Sveriges mest klassiska fotbollsföreningar. Sedan debuten i Allsvenskan 1938 har laget befunnit sig i landets högsta serie i 29 säsonger (senast 1997). Genom åren har Degerfors producerat ett antal framstående fotbollsprofiler som Gunnar Nordahl, Tord Grip, Sven-Göran Eriksson, Olof Mellberg och VM-aktuella Ola Toivonen.

Fotbollsintresset i Degerfors är så pass stort att orten fått smeknamnet ”lilla Italien” och laget kallas ibland för ”Hela Sveriges lag” på grund av att man har supportrar runt om i Sverige. Efter att säsongen 2016 med nöd och näppe klarat sig från nedflyttning från Superettan stod ”Hela Sveriges lag” för ett betydligt starkare fjolår. Degerfors lyckades skrapa ihop 44 poäng och hamnade således på en respektabel åttondeplats i Superettan, sju poäng och en placering framför GAIS.

Säsongen som gått

Degerfors inledde säsongen borta mot Öster. Det hårda vädret i mars hade gått hårt åt planen på Myresjöhus Arena vilket innebar att matchen istället spelades på Borås Arena. Efter att Östers David Johannesson gjort 2-1 i den 84:e minuten såg det ut som att Degerfors skulle gå poänglösa från premiären. Erik Björndahl, värmlänningarnas nyförvärv från BK Forward, ville dock annorlunda och satte lagets kvittering i slutminuterna.

I hemmapremiären tog Degerfors emot nyligen nedflyttade Halmstad BK på Stora Valla. De 1582 åskådarna fick dock lämna den anrika arenan i besvikelse efter att hallänningarna gjort två mål på fyra minuter i den första halvleken. Hemmalagets Oliver Ekroth satte förvisso reduceringen med cirka tio minuter kvar av den första halvleken. Men sedan lyckades inte laget få till en ordentlig forcering och åkte därför på säsongens första förlust. I seriens tredje omgång bärgades den första segern, 1-0 borta mot Gefle. Denna match följdes direkt upp med lagets första seger hemma på Stora Valla då nykomlingarna i Landskrona besegrades med 2-1 den 21 april. Noterbart är att Superettans skytteligaledare Sargon Abraham i denna match gjorde sitt första mål för säsongen i serien, sedan dess har han gjort nio stycken till.

I maj stod Degerfors för en fin period då laget gick obesegrade fem matcher i rad. Bland annat spelade man oavgjort mot J-Södra (2-2) och besegrade Norrby (3-1) samt IFK Värnamo (4-1). Den fina sviten tog dock slut i förra omgången då laget reste ner till Skåne för att möta Helsingborgs IF. Efter att tidigare nämnda anfallaren Erik Björndahl åkt på ett direkt rött kort iden 35:e minuten hade laget förtvivlat svårt att stå emot Helsingborgs anstormning på Olympia. Trots att Sargon Abraham lyckades kvittera till 1-1 i minut 69 kunde inte Degerfors göra mycket när hemmalaget satte ytterligare tre bollar och slutresultatet kunde skrivas till 4-1.

När värmlänningarna reser ner till Göteborg för att möta GAIS på måndag återstår det att se om förlusten mot Helsingborg endast var en parantes i lagets fina period eller om formen på allvar är på väg att svikta. Efter tolv spelade omgångar i Superettan återfinns Degerfors på en åttondeplats med 18 poäng, lika många som sjuan Brage och två poäng före GAIS.

Fem senaste matcherna (Degerfors siffror först)

Brage: 2-2 (H)
Jönköping Södra IF: 2-2 (B)
Varbergs BoIS: 1-0 (B)
IFK Värnamo: 4-1 (H)
Helsingborgs IF: 1-4 (B)

Publiksnitt

I årets upplaga av Superettan har Degerfors hittills ett publiksnitt på 1812 åskådare. Det innebär en nionde plats i publikligan.

Laget

Degerfors har under våren ställt upp i både 3-4-3 och 3-5-2-formationer, även om den förstnämnda formationen varit det vanligaste valet av uppställning. I mål hittar vi Dario Miksic. Framför honom i trebackslinjen hittar vi rutinerade Marcus de Bruin som varit i klubben sedan 2013, duktiga Christoffer Wiktorsson samt nyförvärvet Oliver Ekroth som stått för en fin vårsäsong.

I ytterpositionerna på mittfältet hittar vi engelsmannen Kevin Wright till vänster och Norrköpingslånet Erik Lindell till höger. På det centrala mittfältet tar Velebit-fostrade Nikola Ladan en plats och kan komma att kampera med AIK-lånet Christos Gravius även om denne även kan komma att placeras i lagets offensiva trio.

Lagets nästbästa målskytt är anfallaren Erik Björndahl som står noterad för fyra fullträffar och som de senaste matcherna tagit den centrala forwardrollen. Björndahl missar dock matchen mot GAIS efter att domaren visade honom det röda kortet i den föregående omgången. Den självklara ersättaren på positionen är Viktor Götesson. Götesson anslöt sig till Degerfors från Elfsborg i vintras efter en lyckad utlåning till Falkenberg under 2017 där han noterades för tio mål i Superettan.

När man pratar om Degerfors våren 2018 är det omöjligt att inte lyfta fram Sargon Abraham. Abraham anslöt sig till Degerfors inför förra säsongen från Skövde AIK. Förutom 22 mål i Division 2 under 2016 var hans största meriter landskamper i futsal. 2017 blev således Sargon Abrahams första i Superettan. Under debutsäsongen i elitfotbollen gjorde Sargon Abraham tolv mål och åtta assist.

Ett imponerande facit, men vad som imponerar än mer är att han redan under våren 2018 alltså lyckats göra tio mål och tre assist i seriespelet. Det är därför inte konstigt att Abraham dragit till sig intresset från både allsvenska och utländska klubbar, varav några säkerligen kommer försöka locka över den målfarliga anfallaren redan i sommar. Det kommer att bli en viktig del i GAIS matchplan att hålla koll på den tekniske Abraham som är mycket duktig på att skapa målchanser både för sig själv och sina medspelare.

En möjlig startelva på måndag skulle kunna se ut som följer:

25. Miskic

18. Oliver Ekroth
4. De Bruin
20. Wiktorsson

6. Lindell
19. Daniel
7. Ladan
3. Wright

10. Abraham
16. Götesson
23. Gravius

Tränarinfo

Degerfors huvudtränare Stefan Jacobsson är nu inne i sin tredje säsong i klubben. Vid sin sida har han sina två assisterande tränare Tobias Solberg och Andreas Holmberg. Innan Jacobsson tog över ansvaret som huvudtränare i laget ledde han klubbens ungdomsakademi.
GAIS-koppling

Göteborgaren Nikola Ladan har värvats av Bosko Orovic två gånger. Till Qviding 2012 och Syrianska 2016. Han har även tidigare varit på provspel hos grönsvart. Likt Sargon Abraham har Ladan ett gäng landskamper i futsal, tolv stycken.

Lagens senaste fyra möten har slutat som följer:

2017: GAIS-Degerfors 1-0 (Superettan)
2017: Degerfors-GAIS 2-1 (Superettan)
2016: Degerfors-GAIS 1-0 (Superettan)
2016: GAIS-Degerfors 2-2 (Superettan)

Inför matchen

Detaljerna
Vad- GAIS-Degerfors IF.
När: Måndag 18/6 kl. 18.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Victor Wolf
Avstängda spelare: Erik Björndahl, Degerfors IF samt Niklas Olsson, Junes Barny, Jesper Westermark och Carl Wede, GAIS.

Biljetter
Som du vet rekommenderar GAIS alltid förköp för att slippa köer på matchdagen. Du fixar din biljett enklast via denna länk.