GAIS-Degerfors-1

Motståndarkollen: Degerfors IF

Nu väntar två raka hemmamatcher för GAIS och i den första kommer klassiska brukslaget Degerfors på besök. Grönsvart hoppas självklart på tre poäng för att kunna öka avståndet till strecken längre ner i tabellen, men i Motståndarkollen konstateras att det kanske varit enklare att lösa om mötet avgjorts baserat på klubbarnas respektive musikarv.

Det var kort vila för GAIS mellan bortamötet med Helsingborgs IF och cupmatchen mot Skövde AIK. Samma förhållande gäller också inför nästa match i Superettan eftersom Degerfors IF kommer på besök på måndag, 28/8 kl. 19.00. Köp din biljett till matchen här.

Värmlänningarna ligger på sjunde plats i tabellen i något av ett litet ingenmansland. Laget ligger steget efter den kvartett som ser ut att få göra upp om den allsvenska kvalplatsen samtidigt som man också skapat en lite lucka ner till de nio lag som känner flåset från lagen på negativ kvalplats. Med tio omgångar kvar av serien är det såklart för tidigt att utesluta varken positivt eller negativt kval för DIF, men som läget är just nu i alla fall kan man spela utan större press. Detta till skillnad från Grönsvart som bara har två poäng till godo på ett koppel med jagande lag.

Degerfors vill ta årets andra seger på Gamla Ullevi

I vårmötet mellan lagen vann Degerfors med 2-1 i en match där GAIS skapade tillräckligt med chanser för att ha kunnat ha avgjort matchen redan i första halvlek. Men ett fint avslut från Djurgårdslånet Mihlali Mayambela och en frispark som snöpligt styrdes i muren säkrade tre poäng för hemmalaget. Från den matchen noterar vi också att Dusan Djuric gjorde sitt första mål för GAIS, en delikatess från 35 meter som seglade över Jesse Öst i hemmamålet.

Rödtröjorna kommer till matchen med en resultatmässigt oklar form. Efter uppehållet har man spelat sex matcher och noterat två vardera av vinster, kryss och förluster. Vinsterna har tagits på hemmaplan mot Örgryte och Varberg och ser man till hela säsongen så är måndagens motståndare klart starkare hemma än på resande fot, 19 av totalt 29 poäng har bärgats på Stora Valla.

Men vi ska inte låta oss luras av statistiken, DIF har under året knipit bortapoäng mot bland annat hemmastarka topplagen Falkenberg, Öster och Dalkurd. Dessutom har laget faktiskt redan vunnit en match på Gamla Ullevi i år, då man i juni bröt ÖIS obesegrade hemmasvit om sju matcher. Vi kan räkna med att brukslaget tar raggarbilarna söderut i syfte att bärga ytterligare en seger i Göteborg.

I Superettan kommer Degerfors närmast från en skön 1-0-seger mot Varberg men lyckades i veckan också, precis som Atleterna, ta sig vidare i Svenska cupen mot division 1-motstånd. DIF fick en tuff match borta mot Piteå IF och lyckades kvala sig vidare först efter straffar. Om 120 minuters cupspel och en lång bortaresa kommer att påverka lagets förmåga i mötet med GAIS låter vi dock vara osagt – vi kan dock notera att ett antal spelare vilades i den matchen.

Hur startar Degerfors på måndag?

Värmlänningarna kommer förmodligen att ställa samma lag på benen på måndag som man gjorde i vinsten mot BoIS. Det innebär att finske keepern Jesse Öst tar plats mellan stolparna framför ett lag som formeras 3-4-3. Öst gjorde för övrigt en stormatch senast och blev rättmätigt utsedd till bäste spelare i hemmalaget.

Trebackslinjen kommer att bestå av Jonas Olsson, Hampus Zackrisson med meriter från Sveriges nästbästa kamratförening och kapten Christoffer Wiktorsson. En samspelad trio som ihop med Öst sett till att laget har en stark och svårforcerad försvarsuppställning.

På centralt mittfält hittar vi Sebastian Olsson med förflutet i BK Häcken och GAIS nyliga cupmotståndare Skövde AIK samt bollskicklige Nikola Ladan som från Syrianska till Degerfors tog omvägen via ÖIS FF:s övermän Tvååkers IF. Notabelt i sammanhanget är att Ladan provtränade med Grönsvart i december men erbjöds då inget kontrakt. Ytterpositionerna är vikta för Erik Lindell och veteranen Marcus de Bruin som ofta gjort bra matcher på Gamla Ullevi.

DIF:s anfallsess Shpetim Hasani är på väg tillbaka efter skada men det är inte troligt att vi får se honom på Gamla Ullevi. Men bortalaget får ändå ihop en stark anfallstrio med Mihlali Mayambela, som alltså målade i vårmötet, på ena kanten och med lagets skyttekung Sargon Abraham på den andra. Abraham har varit en av årets stora succéer i Superettan då den tidigare futsalspelaren gjort sju mål för DIF vilket gör att han delar ledningen i den interna skytteligan med skadade Hasani. I den senares frånvaro tilldelas centerrollen Alexander Andersson – för ”Rövitts” supportrar mer känd som ”Nutt”.

Grönsvart lär inför matchen planera för att hålla Degerfors fem målskyttar under säsongen i strama tyglar. Det är alltså bara Abraham, Mayambela, de Bruin, Ladan och Andersson som nätat för laget under året (ihop med skadade Hasani). Så kan Nyström, Janevski och Mehic med flera hålla dessa i stramt koppel kan mycket vara vunnet.

Till sist konstaterar vi  att om det hade funnits en större rivalitet mellan de två anrika lagen som möts på Gamla Ullevi hade GAIS supportrar säkert haft en ramsa i beredskap där man jämför klubbarnas musikarv. Den gamla ramsan ”Blåvitt är disco, GAIS är rock n roll” används ju sparsamt nu för tiden men inför mötet med Degerfors kan med fördel en liknande jämförelse göras.

En Grönsvart uppställning med till exempel Håkan Hellström, Ebbot och Attentat hade ju gjort slarvsylta av gänget som spelar på DIF:s 110-årsjubileum i oktober: Boris René, Tommy Ekman och The Pinks. Vi hoppas att Atleterna kan visa liknande kvalitetsskillnad på planen när domare Antti Kanerva blåser igång matchen på måndag.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Degerfors IF
När: Måndag 28/8 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Antti Kanerva, Olofstorp.
Avstängda: Niklas Andersen, Erik Jonasson Westermark och August Wängberg.

Biljetter
GAIS rekommenderar förköp för att slippa köer på matchdagen. Du gör ditt köp enklast via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot Degerfors IF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 5 poäng:  Luka Mijaljevic (4+1).
  • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1) och Dusan Djuric (1+2).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0,   Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Simon Silverholt (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1), Anton Wede (0+1) och Niclas Andersen (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Degerfors IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 5 varningar: Niclas Andersén.
  • 4 varningar: Calle Nyström, Johan Svahn och James Sinclair.
  • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell, Alibek Aliev och Erik Jonasson Westermark.
  • 2 varningar: Dusan Djuric och Damir Mehic.
  • 1 varning: Daniel Janevski, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi och Anton Wede (som har en varning med sig från spel i HIF).