GAIS-Degerfors-1

Motståndarkollen: Degerfors IF

På lördag fullbordar GAIS den första tredjedelen av Superettan 2017 genom att ta sig an Degerfors IF på Stora Valla. Ett lag som, precis som Grönsvart, blandat imponerande prestationer med mer blygsamma insatser under säsongen. 

Årets upplaga av Superettan förnekar sig inte och har visat sig var jämnare än på länge. Överraskningslaget (?) BP har visserligen gjort ett ryck på 22 poäng i tabelltopp men följs närmast av lag som ”bara” har 5 vinster på 9 matcher (Helsingborg och Dalkurd). Så trots en inledning som gaisare knappast är nöjda med så är det fem poäng upp till kvalplats och full huggsexa om platserna därunder.

Morgondagens motståndare på Stora Valla återfinns strax ovanför GAIS på en niondeplats i tabellen; med lika många poäng men med en målskillnad som är ungefär en varbergsmatch bättre.

Blandad start på säsongen

Inför säsongen var tipsen på svåranalyserade Degerfors IF jämnt fördelade mellan ”en överraskning i topp 4” och ”en besvikelse på kvalplats”. Resultaten under säsongsinledningen har levt upp till båda ytterligheterna. Den hittills största skalpen har tagits mot Dalkurd på hemmaplan med klara 3-1, där DIFs förmåga att skapa vassa lägen överglänste gästernas (förutom målen hade man två träffar i virket).

Samtidigt har brukslaget sett till att tappa poäng i slutminuterna i båda hemmaförlusterna mot Värnamo och Åtvidaberg (0-1 och 1-2). Övriga resultat inkluderar vinster mot Syrianska (2-3) och Norrby (2-0) , oavgjort mot Falkenberg och Öster borta (1-1 i båda) och nu senast mot IF Frej Täby (0-0) samt förlust mot Helsingborg (3-0). Formen får sägas vara oklar då laget tog sex poäng på de två första matcherna och därefter har tagit lika många poäng på de sju omgångar som spelats sedan dess.

Matchplanen i viktorian mot Dalkurd står ut i jämförelse med övriga matcher då man hade en betydligt lägre utgångspunkt i sitt försvarsspel. Annars har pressspelet börjat något högre upp i banan och av matchrapporter att utläsa avgörs mycket av lagets framgång i hur  man lyckas i denna del av spelet: Ett DIF som hittar rätt i de defensiva positionerna har förmågan att snabbt ställa om och skapa målchanser.

Startelvan på lördag

Degerfors notoriske målskytt Peter Samuelsson har äntligen lagt skorna på hyllan och med det har de rödvita ritat om sin offensiv. ”Samuelsson på topp” har ersatts av ett 3-manna anfall. Så ser det i alla fall ut i på TV-skärmen och på pappret, huvudtränare Stefan Jacobbson pratar dock i intervjuer om sina två bollmötande anfallare som ”offensiva mittfältare” men det kan ju vara sak samma. Mot GAIS kommer sannolikt dessa tre platser intas av Sargon Abraham, Mihlali Mayambela och Shpetim Hasani.

Med tätt matchande den sista tiden varnas det på DIFs Svenska Fans att Abraham kan stå över för vila men vi håller det som osannolikt att tränare Jacobsson låter en av sina hittills bästa spelare missa matchen mot grönsvart. Abraham som inför säsongen hämtades upp från Skövde AIK har visat att målfarligheten räcker till på Superettannivå och tillsammans med Hasani stod han för mkt av vinsten mot Dalkurd. Mayambela har hittills inte nätat men har flyttats in på mitten i anfallet och fått en än högre utgångsposition i förhoppningen om att det ska lossna för Djurgårdslånet. Govend Haidar, mest känd för att genomfört något så ovanligt som en ”kontroversiell värmlandsövergång” (från Carlstad United till DIF)  ses som mest trolig ersättare till någon av de tre på topp.

I ambitionen att minska misstagen i positionsspelet (?) och få till ett mer sammanhållet lag har det som till början av säsongen såg ut som ett 3-mannamittfält omvandlats till ett 4-manna. I detta tas ytterplatserna av dubbelånet i ytterbackar från Peking: Jehaze och Lidell. Däremellan utgörs innermittfältsparet av numer rutinerade Sebastian Ohlsson (Skövde AIK-talangen som aldrig riktigt slog igenom under sina 3 år i BK Häcken) och Nikola Ladan. Ladan (tidigare från Qviding) som förra året lämnade Syrianska FC, under pågående säsong och då hamnade i Tvååker, var under försäsongen på provspel i GAIS men fick istället en plats i Bruket. Den ”boll- och passningssäkra” Ladan rapporteras hittills ha blandat och gett precis som laget i övrigt och ansvaret vilar tungt på Ohlsson att binda ihop försvar med anfall.

I backlinjen är det rutinerat över 30-strecket: Jonas Olsson (flertalet säsonger i Gefle utan att ta en riktigt fast startplats), DIF-trotjänaren De Bruin (i laget nästan oavbrutet sen 2009) och Christoffer Wiktorsson  (förlåten sen avstickaren till rivalen Örebro SK) startar med största sannolikhet.

I bortatmötet 2016 van DIF med 1-0 sen  Tobias Solberg nätat på en tidig frispark. I den matchen kom i  83e matchminuten Craig Henderson igenom med ett friläge där utrusande målvakt ”Jesse” Öst tvingas till en taktisk fällning. Den då målchansutvisade Öst inledde säsongen på bänken men är åter tillbaka mellan stolparna.

Från Degerfors-håll rapporteras inga avstängningar eller skador inför matchen. Laget som blev nollade borta mot Frej senast hoppas nu kunna studsa tillbaka och ”sätta stopp för GAIS vind i seglen”. För vinnaren väntar sannolikt en topp-6 placering efter omgång 10.

COYG!

Text: Henrik Elofsson
Bild: Line Skaugrud Landevik

Inför Matchen

Detaljerna
Vad: Degerfors IF-GAIS
När: Lördag 27/5 kl. 18.00.
Var: Stora Valla (hitta hit).
Domare: Nermin Cisic, Värnamo.

Biljetter
Du köper biljetter till Bortastå via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot Degerfors IF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)
2 poäng
James Sinclair (0+2)
1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0),  Malkolm Moenza (0+1),  Andreas Peterson (1+0), Johan Svahn (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Degerfors IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

3 varningar:
Calle Nyström, Steven Old
och Johan Svahn (samtliga dessa varningar är ”nollade” sedan tidigare).
2 varningar:
Alexander Leksell,
Alibek Aliev och Niclas Andersén..
1 varning:
Dan Keat och Dusan Djuric.