Degen-3

Motståndarkollen: Degerfors IF

På måndag drabbar två revanschsugna lag samman i Superettans 25:e omgång. GAIS åker till Stora Valla för att möta ett Degerfors som i högsta grad är inblandade i bottenstriden.   

Det återstår fem omgångar av Superettan 2016 och GAIS har, med 11 poäng och 34 plusmål ner till nedflyttningsplats, säkrat kontraktet sedan någon omgång tillbaka. Nu handlar det för laget om att göra en fin avslutning på serien och såväl kunna strida för avancemang i tabellen som att få med sig en positiv trend in i nästa säsong. En analys av de senaste tio säsongerna av serien visar att det vid tio tillfällen varit lag som tagit sig till Allsvenskan säsongen efter det att man slutat på plats 4-6 säsongen före.

GAIS har som helhet gjort en riktigt fin höstsäsong, men de senaste fem omgångarna är femettan mot ÄFF faktiskt den enda segern. Så med en lite oklar form packar nu laget väskorna för att bege sig till Degerfors med målet att ta revansch efter förra omgångens plump mot LSK. Om Grönsvart lyckas bärga en trepoängare har man chans att avancera från dagens sjundeplats och ta sig förbi både Varbergs BoIS och Trelleborgs FF på platserna närmast framför.

Men som vanligt kan vi konstatera att det är en tuff match som väntar mot ett högmotiverat DIF som har ett utsatt läge på kvalplats och nu krigar för sin överlevnad i Superettan.

Även DIF vill ta revansch efter förra omgången

I vårmötet mellan lagen fick Degerfors med sig en poäng från Gamla Ullevi efter det att Ludvig Fritzson gjort matchens första och sista mål. Då startade GAIS svagt och bortalaget gjorde mål efter bara fyra minuter, men via mål av Johan Lundgren i första halvlek och Luther Singh i andra var Grönsvart åter i förarsätet. Tyvärr fick de rödvita möjlighet att kvittera bara två minuter efter GAIS ledningsmål och sedan lyckades bortalaget dra ner tempot i matchen och därmed ta udden ur Atleternas anfallsförsök.

Under sommarens transferfönster gjorde DIF några skiften i truppen och laget såg ut att ta sig an hösten med ett starkare lag än under vårsäsongen. Man avslutade kontraktet med Fuad Hyseni, lånade ut Magnus Solum till Raufoss och släppte iväg anfallaren Andreas ”Nutt” Andersson till USA. Men samtidigt hämtade man in offensive mittfältare Admir Catovic och erkänt duktige målskytten Shpetim Hasani och båda dessa har gjort avtryck i lagets matcher med såväl poäng som tongivande insatser.

Degerfors radade också upp en fin svit i augusti där man tog 10 poäng på fyra omgångar och bland annat besegrade serieledande Sirius på Stora Valla. Men därefter har laget haft en klenare poängskörd och man har bara tagit en poäng på de senaste fem omgångarna, vilket också är den huvudsakliga förklaringen till att lagen bakom kunnat äta in det försprång som de rödvita hade lyckats skaffa sig. Så sent som i förra omgången gick också Syrianska om och petade ner det klassiska bruksortslaget på den förhatliga kvalplatsen.

Samtidigt som SFC vann på hemmaplan sprang DIF rejält på pumpen mot AFC United och förlorade med storsiffrorna 5-1. Då kom värmlänningarna till match försvagade av ett par skador och efter det att man frikostigt bjudit på första målet hade man ingen chans mot Stockholmslaget (eller om det möjligen ska vara Eskilstunalaget). Så samtidigt som man kan konstatera att Degerfors har dålig form är det rimligt att tro att de är taggade för att visa hemmapubliken att man kan bättre än vad man visade på Tunavallen.

Hur ställer Degerfors upp på måndag?

DIF kommer att ställa upp på ett sätt som spelsystemsmässigt liknar hur GAIS spelar. Det handlar om två balansspelare framför en fyrbackslinje och med en släpande forward bakom en ensam spets. Anrättningen kryddas sedan med två spelare som är tänkta att bidra med kreativitet och offensiv kraft med utgångsposition på var sin kant.

I mål hittar vi Jesse Öst som fått mycket beröm för sitt spel under året. Det är svårt att förutspå vilka som kommer att få platserna i fyrbackslinjen. Att ena halvan av mittlåset blir Christoffer Wiktorsson är självklart och detsamma gäller att Emil Johansson startar på vänsterkanten, men sedan blir det svårare att tyda kaffesumpen. Duktige mittbacken Hampus Zackrisson har knäproblem och även om han kan spela i väntan på en operation om två veckor så är det inte troligt att han startar. I förra omgången saknades också Jonathan Azulay på grund av skada och dessa två ersattes då av Andreas Holmberg och Erik Sachs.

Den balanserande duon lär vara Häcken-bekantingen Sebastian Olsson och veteranen och tillika kaptenen Tobias Solberg. Framför dessa var säkert tanken att Admir Catovic skulle hota som släpande forward men han är avstängd i matchen mot GAIS och tipset är att tvåmålsskytten från vårmötet Ludvig Fritzson får den platsen och att kanterna ockuperas av Govand Haidar och Marcus de Bruin. Toppforward lär sommarens nyförvärv Shpetim Hasani vara.

Man kan också tänka sig att Ronny Sabo, som anslöt hemmalaget inför säsongen, och tidigare målkungen Peter Samuelsson kan vara aktuella i diskussionen kring startelvan. Boris Lumbana som gjorde en fin match mot GAIS i juni har brutit kontraktet med klubben för att satsa på sin musikkarriär, så han kommer inte att vara med på måndag.

Mer inför matchen…

Till sist kan GAIS.se tipsa om ytterligare en aspekt kring mötet på Stora Valla. Det är ju som bekant vanligt att man i media kallar diverse matcher för derby, trots att det inte är lag från samma stad som möts. För den som vill gå den vägen kan vi tipsa om att matchen på måndag är ett klassiskt Framtidsfonds-derby.

Alla Grönsvarta supportrar känner naturligtvis till att GAIS sedan några år finansierat en del av sin verksamhet – med tonvikt på Akademin – genom bidrag till Framtidsfonden. Tidigare i år kom Degerfors på samma tanke, att förbättra klubbens ekonomi genom att ta in bidrag för klubbens anhängare och man döpte då denna fond till just Framtidsfonden.

Grönsvart åker till Degerfors med det givna målet att sno åt sig tre poäng i hopp om avancemang i serien. Dessutom rapporteras från veckans träningar att spelarna är högmotiverade att visa att tappet mot Ljungskile bara var en dålig dag på jobbet. Välkommen att stötta GAIS till tre poäng på Stora Valla.

Detaljerna
Vad: Degerfors IF – GAIS.
När: 3:e september kl. 19.00.
Var: Stora Valla (hitta hit).
Avstängda: Admir Catovic, Degerfors IF.
Domare: Patrik Eriksson, Gävle.

Degen Away
Som vanligt rullar det supporterbussar från Göteborg och det finns i dagsläget platser kvar på Gårdakvarnens resa till Degerfors. Läs mer via denna länk.