Dalkurd-2

Motståndarkollen: Dalkurds FF

På söndag kl. 15.00 spelar GAIS året sista hemmamatch och det är topplaget Dalkurds FF som kommer på besök. För hemmalaget handlar det om att avsluta hemmasäsongen med hedern i behåll medan det för Borlängelaget står mer på spel.

Dalkurd har ju nämligen fortfarande chansen att knipa kvalplatsen till Allsvenskan, då HBK bara ligger fyra poäng framför dalkarlarna med två matcher kvar av säsongen. Vilket i sin tur också innebär att man fortfarande kan göra anspråk på drömmen om Champions League inom överskådlig tid. Men skulle klubben lyckas med konststycket att kvalificera sig för högsta serien så är det osäkert om det blir till glädje för lagets supporterskara runt Domnarvsvallen. För under hösten har klubben aviserat att en flytt till en annan stad kan vara av intresse.

Men spekulationer kring klubbens hemmaplan under nästa säsong eller eventuellt spel i Europa får anstå just nu. Nu är fokus på matchen mot GAIS och DFF har förvarnat om ett stort bortafölje på söndag och det kommer säkert att bli en kul match även för GAIS-supportrar.

Dalkurd – mot Champions League 2018?

I februari blev det klart att två kurdiska affärsmän, bröderna Sarkat och Kawa Junad, köper in sig i Dalkurd AB och att man också kommer att förstärka ekonomin kring laget. Då kommenterade Sarkat Junad att han vill se laget såväl i Allsvenskan som i Champions League och att han har ett tidsperspektiv på tre till fem år för att nå dit.

Klubbens ordförande Ramazan Kizil var ockå jublande glad vid tillkännagivandet och konstaterade att ”affären förbättrar DFF:s möjligheter att bli en jättestor klubb”. Nu tror jag fler förstår att jag menade allvar i höstas när jag sa att vi skulle vinna både Superettan och Allsvenskan, berättade han också för Dalarnas tidning.

Ordföranden kunde också berätta om att sportchefen Adil Kizil skulle få förutsättningar som samtliga lag i Superettan, och säkert också många allsvenska lag, drömmer om att ha. Då var beskedet att det inte finns någon begränsning för vilka medel Kizil skulle få till sitt förfogande utan att han skulle få den kassa som behövs för att vinna.

Efter allt snack om Allsvenskan och Champions League så är det lätt att glömma bort att Dalkurd är nykomlingar i Superettan. Förra året joggade klubben hem Division 1 Norra i överlägsen stil och kvalificerade sig därmed för sin första säsong i på landets näst högsta nivå. I år har man fortsatt i stor stil och visat att laget håller fint även i Superettan, med två omgångar kvar har man fortsatt chans att kvalificera sig för Allsvenskan 2017 – och därmed alltså möjlighet att spela Champions League 2018.

Halmstads BK som idag ligger på allsvensk kvalplats har fyra poäng tillgodo på dalkarlarna och man har i denna omgång en svår bortamatch mot Trelleborgs FF. I sista omgången tar HBK och DFF emot de två lag som idag ligger på direktplats till Allsvenskan, AFC åker till västkusten medan Sirius beger sig till Domnarvsvallen.

Men det är enkelt att räkna ut att Dalkurd behöver vinna båda sina återstående matcher för att hålla liv i drömmen om Champions League, så räkna med att GAIS har en heltaggad motståndare på söndag.

Dalkurd – snart på en arena nära dig?

Under hösten har dock ambitionen om att spela på internationell nivå hamnat i skuggan av den cirkus som pågått kring var Dalkurd ska spela sina hemmamatcher nästa år. Som bekant har ju AFC United bestämt sig för att överge de cirka 400 som brukar följa laget på hemmamatcherna och flytta till Eskilstuna inför 2017. Dalkurd har varit inne på samma spår och öppet flörtat med en rad städer i Mälardalen för att hitta en kommun som ger bättre förutsättningar för verksamheten än vad man ansett vara fallet i Borlänge.

Under en period såg det ut som att Uppsala var favorit till att bli DFF:s nya hemstad och en tjänsteman på Idrotts- och fritidsnämnden i studentstaden var inte sen att återgälda klubbens trevare. Det påstods till och med i pressen att det var den aktuella tjänstemannen som tagit kontakt med klubben och varit drivande i processen. Man kan lätt förstå att nya allsvenska laget Sirius inte jublade när bomben briserade i pressen.

På sociala medier var det många fotbollssupportrar som beklagade sig över utvecklingen. Först besked om att AFC ska byta ort och därefter även att Dalkurd funderar på att göra samma sak. Klubbens egna supportrar verkade dock vara positivt inställda till flytten och kanske var det egentligen inte så konstigt för klubben har högre publiksnitt på bortaplan än ”hemma” i Borlänge.

Frågan om huruvida laget ska flytta eller inte skulle besvaras av ett medlemsmöte i början av september men där beslutade medlemmarna att istället ge styrelsen i uppgift att utreda och fatta beslut i frågan. Ännu har det inte kommit något besked om var klubben ska höra hemma nästa säsong, men det mesta pekar väl på att man blir kvar i Dalarna tills vidare.

Men bli inte förvånad om diskussionen dyker upp igen under nästa år. Eller om laget dyker upp på en ny hemmaarena nära dig.

Hur ställer Dalkurd upp på söndag?

Dalkurd spelar enligt ett 3-5-2-system som verkar ha passat förmågorna i truppen på ett utmärkt sätt. Man har visat upp en stabil defensiv under hela säsongen och laget strävar efter att ha ett stort bollinnehav. Spelet byggs i princip alltid upp från backlinjen via det centrala mittfältet och sedan gärna vidare framåt via kanterna. Mycket talar för att vi får se en matchbild på söndag där bortalaget strävar efter att vara spel- och bollförande.

I målet hittar vi Frank Pettersson som varit stabil mellan stolparna under hela säsongen. I trebackslinjen har Georges Moussally nyligen dragits med en skada men är han spelklar tar han en av platserna. Han får i så fall sällskap av Jesper Nyholm, som nästa år spelar i Allsvenskan med AIK och Alexander Ekblad.

På centralt mittfält hittar vi årets kanske mest tongivande spelare i DFF, Rawez Lawan som anslöt från Peking inför säsongen. Vid hans sida finns säkert Predrag Randelovic och Diego Montiel, den senare drabbades i förra veckan av halsfluss och stod över lagets senaste match. Även Henrik Löfqvist som initialt under säsongen var tongivande i backlinjen men sedan flyttat upp till centralt mittfält har haft problem med skador men det sägs att han är på väg tillbaka och aspirerar i så fall också på en plats på mitten.

På kanterna finns Phil Lynott-kopian Simon Stenberg till höger och ÖFK-förvärvet Kutjim Bala till vänster. Anfallsduon kommer troligen att utgöras av Ahmed Awad och Mirkan Aydin. Frej-förvärvet Oke Akpoveta har inte gjort någon dundersuccé i DFF men är i vilket fall avstängd denna match.

Inför matchen

Benjamin Westman låter meddela att laget nu laddat om efter förlusten borta mot ÅFF och är beredda att göra livet surt för Dalkurd. Stämningen i truppen är bra trots veckans skriverier om sakernas tillstånd i GAIS. Nu handlar det om att avsluta hemmasäsongen på bästa möjliga sätt, både för laget och för klacken. Med upp emot 1000 bortasupportrar på plats är det viktigt att visa att Grönsvart vinner alla läktarslag.

Detaljerna
Vad: GAIS-Dalkurds FF.
När: 30:e oktober, kl. 15.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Adnan Jukic, Falkenberg.
Avstängda: Craig Henderson, GAIS och Oke Akpoveta, Dalkurds FF.

Biljetter
Du köper enklast din biljett via denna länk. Det går också att köpa biljett i kassorna på matchdagen.