Dalkurd-8

Motståndarkollen: Dalkurd FF

På lördag är det dags för hemmapremiär för GAIS och våra första gäster på Gamla Ullevi är topptippade Dalkurd FF.

Det råder ingen tvekan om vilket lag som seriekollegorna tror ska vinna Superettan 2017. Två av tre klubbar svarade Dalkurd när de tillfrågades under upptaktsträffen i slutet av mars och dessutom är Mohammed Bangura favorit till att ta hem skytteligatiteln. Men kanske kan det passa GAIS att ta sig an allas favorit till en allsvensk plats och slippa det stora favoritskap som var tungt att bära i premiären?

Idag tar GAIS.se tempen på dalmasarna inför matchen – och är du mer nyfiken på Borlänges fotbollsstolthet så missa inte vår genomgång av laget inom Seriekollen. Det är alltid roligt när artiklar på Atleternas webbsajt får uppmärksamhet utanför de grönsvarta kretsarna – och detta var tydligen en sådan.

Dalkurd har köpt ihop ett helt nytt lag

Förra året kom Dalkurd FF in som fyra i Superettan och man hade ända fram till seriens näst sista omgång chans att nå den allsvenska kvalplatsen. I mötena med GAIS knep det Borlängebaserade laget fyra poäng efter 2-2 på Domnarvsvallen och en seger på Gamla Ullevi med matchens enda mål. Då var båda matcherna jämna tillställningar där Makrillarna får glädjas åt det sena kvitteringsmålet i Borlänge medan DFF får vara tacksamma för att Omar Jagnes segermål räckte till 3 poäng i höstmötet.

Frågan är dock hur relevant det är att inför lördagens match göra jämförelser med förra året eftersom dalmasarna nämligen har köpt sig ett helt nytt lag sedan dess (12 nyförvärv). Backarna Alex DeJohn och Kebba Ceesay har anslutit från IK Start respektive Djurgårdens IF och båda spelade i lagets seriepremiär förra helgen. På mittfältet har Ammar Ahmed hämtats från Åtvidabergs FF, Robin Tranberg från allsvenska GIF Sundsvall och Rewan Amin från holländska Heerenveen.

På topp erbjuder i år Richard Yarsuvat ett rejält djupledshot och hans parhäst kan bli Kinaimporten Mohamed Bangura, ytterspringaren Yukiya Sugati eller Östersunds FK:s Andrew Stadler. Dessutom är ÖIS FF:s ex-keeper Robertino Kljajic ny i klubben och förväntas under året vara back-up bakom Frank Pettersson.

Nio av nyförvärven inför säsongen var med i premiärtruppen och sex av dessa spelade från start. Med tanke på vilka namn det är som värvats in finns det mycket som talar för att kvaliteten i truppen är ännu högre i år, men frågan är om man fått ihop detta till ett ännu bättre lag ännu?

Jämbördigt möte i cupen i februari

En första indikation på det fick vi när lagen drabbade samman i Svenska Cupens andra omgång i februari. Då tog Dalkurd en 2–0-ledning i första halvlek vilket var en rättvis ledning som speglade matchbilden, men där GAIS-försvaret lite väl frikostigt bjudit hemmalaget på bra lägen.

Men i matchens andra halva gjorde Grönsvart en fin upphämtning. Mattias Kano och Felix Kasper kom in efter paus och bidrog till en högre energinivå och ett bättre spel. På övertid lyckades Alexander Leksell nicka in en hörna från Johan Svahn och GAIS fick fira det utjämnade resultatet med den tillresta klacken.

I cupmatchen under försäsongen ägde lagen var sin halvlek och gav prov på att lagen då var hyggligt jämbördiga. På lördag får vi svar på vad som hänt med respektive lags slagstyrka sedan dess, men helt klart är i alla fall att det blir en rejäl utmaning för GAIS att mäta sig med den nyrika seriekollegan.

I premiäromgången spelade Dalkurd hemma mot ett annat lag som av många tippats kunna tillhöra toppen, nämligen Olof Mellberg-ledda IF Brommapojkarna. Det var en bra Superettan-match mellan två kapabla lag som har tämligen skilda spelstilar. Dalkurd ägde precis som vanligt mycket boll men hade svårt att hota i djupled och likaledes att skapa målchanser och tryck på bortalaget. BP var mer direkta och raka i sin spelmodell och lyckades vid flera tillfällen oroa hemmaförsvaret när man fick till sina omställningar.

Matchen slutade, likt GAIS möte med Norrby, 0–0 och kombattanterna kunde efteråt berätta om att det finns moment som man vill göra bättre framöver, men att man ändå var nöjd med den erhållna poängen mot en kvalificerad motståndare. Gissningsvis kommer DFF att fortsätta på den inslagna linjen och vilja ha mycket boll även mot GAIS men lördagens gäster kommer också att hoppas på att man lyckas göra verklighet av den till leda använda klyschan att ”öka kvaliteten i den sista tredjedelen”.

Hur ställer Dalkurd upp på lördag

Laget som ska göra det på Gamla Ullevi på lördag kommer att ställas upp i DFF:s sedvanliga 3-5-2-modell men det kan säkert bli några förändringar i startelvan jämfört med matchen mot BP. I målet kommer dock Frank Pettersson att få fortsatt förtroende och i trebackslinjen behåller Kebba Ceesay och Henrik Löfqvist sina platser. Den tredje kuggen i backlinjen var nyförvärvet Alex DeJohn, men bli inte överraskad om lagledningen bestämmer sig för att en annan bemaning. Alexander Ekblad gjorde det bra förra året och Robin Tranberg har spelat i backlinjen under försäsongen.

På kanterna tar Kutjim Bala och Heradi Rashidi plats medan det kan roteras i den centrala trean. Kapten Rawez Lawan är såklart given och Ammar Ahmed får troligen fortsätta även om han var blek i premiären. En inte alltför vågad gissning är att Rewan Amin tar plats från start igen efter att ha startat på bänken i premiären – och då säkert i den mer defensiva rollen centralt.

På topp tilldelas Ricky Yarsuvat en forwardsroll och frågan är väl om inte Mohammed Bangura snart måste vara redo för en startplats. Han har hittills fått starta på bänken och spela sista halvtimman, men han såg bra ut mot BP och aspirerar helt klart på en starttröja.

Det blir ett namnkunnigt, välavlönat och skickligt motstånd som Dalkurd ställer på benen på Gamla Ullevi på lördag. GAIS kommer behöva göra en väsentligt bättre match än mot Norrby för att kunna bärga en seger. Men de tidigare mötena mellan lagen har visat att Makrillarna kan hålla jämna steg med årets seriefavorit och det brukar passa GAIS utmärkt att förhandstipsen inte är ”en enkel hemmaseger”.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Dalkurd FF
När: Lördag 8/4 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson, Motala.

Biljettinfo
Inför hemmapremiären mot seriefavoriten Dalkurd FF finns två bra alternativ, att köpa Årskort eller att fixa en förköpsbiljett.

Köp biljett till GAIS-Dalkurd FF

Köp Årskort

Köp och delbetala Årskort