Dalkurd-3

Motståndarkollen: Dalkurd FF

Två omgångar kvar i Superettan och för GAIS del väntar närmast resa till Borlänge och möte med serietvåan Dalkurd FF. En svår match med intressanta förutsättningar – men kanske inte en omöjlig uppgift för ett Grönsvart som får betraktas som något av underdog i mötet.

I tisdags hade Dalkurd chansen att säkra avancemang till Allsvenskan då man spelade seriefinal mot BP på Grimsta. Trots att laget gjorde en bra match så föll man på mållinjen då hemmalaget vann med matchens enda mål. Räkna därför med att DFF nu har siktet inställt på att istället få fira efter mötet med GAIS på lördag.

Ett hemmastarkt topplag som tar emot ett lag som kämpar i botten och som dessutom inte visat prov på någon vidare styrka på bortaplan. Det kan väl bara slut på ett sätt, eller? Ja, säger spelbolagen – men som vi alla vet så väl. I den här serien är inget givet på förhand och det finns många aspekter att väga in när man försöka förutspå hur det ska gå.

Intressanta förutsättningar inför matchen

För som vanligt innehåller serietabellen en rad intressanta omständigheter i slutomgångarna. Till att börja med: DFF kan faktiskt säkra det allsvenska avancemanget ”i kavaj” redan på fredagen då serietrean Trelleborgs FF bortamöter IK Frej. Skulle Täbylaget avgå med segern i det mötet så kan dalkarlarna korka upp skumpan direkt efter slutsignal i den matchen – och sedan ta emot folket jubel redan innan mötet med GAIS blåses igång.

Skulle däremot TFF vinna på fredagen ökar pressen på Dalkurd inför lördagsmötet.  För tabellen säger nämligen vidare att om Grönsvart tar poäng på Domnarvsvallen så kan DFF stå inför en rejäl utmaning i Superettans avslutande omgång. Då åker man nämligen till just Trelleborg och laget måste i så fall ta poäng på Vångavallen för att säkra uppflyttning.

Så förutsättningarna inför lördagens möte kan för Dalkurd vara allt ifrån att man måste vinna för att inte riskera att tappa en direktplats till Allsvenskan till att man redan är klara för uppflyttning. Onekligen något som kan påverka hur lagen känner inför matchen.

Men oavsett vilka premisser som gäller inför lördagsmötet så är det enkelt att konstatera att det är en svår uppgift som väntar för GAIS. Dalkurd är mycket starka på hemmaplan och man har under säsongen som helhet varit ett klart bättre fotbollslag än Grönsvart. Men det finns ändå tecken som talar i viss grönsvart favör, till exempel är hemmalagets formkurva nedåtgående och i tidigare möten i Borlänge har Makrillarna faktiskt aldrig förlorat mot DFF.

En svår men inte omöjlig uppgift

Du kommer säkert ihåg att både BP och Dalkurd tidigt skaffade sig ett utmärkt läge i tabellen. Ett ramstarkt försvar och förmågan att föra matcher och mala ner motståndarens linjer gav fin poängutdelning under våren. Men under de senaste månaderna har lagets form sviktat och man har tappat en del av försprånget till de jagande lagen.

Som exempel på detta kan nämnas att DFF under de senaste sju omgångarna bara har samlat ihop till åtta poäng – vilket är exakt samma summa som GAIS fått ihop. En skral utdelning tycker de flesta i och kring Grönsvart och vi kan förmoda att samma inställning finns i kretsarna runt Borlängelaget. Så formmässigt är förutsättningarna helt jämna, inget av lagen har visat upp sin oslagbara sida på sistone.

För ungefär två veckor sedan bröts också Dalkurds tre år långa förlustfria hemmasvit. Det var i mötet med Östers IF som de tidigare gröntröjorna fick se sig slagna med 1-2. Trots att DFF hade med sig en 1-0-ledning in till pausvilan så kunde smålänningarna vända på steken genom två mål av ex-gaisaren David Johannesson. Tidigare i höst har laget också kryssat mot Degerfors IF och Falkenbergs FF samt låtit både Frej och Syrianska göra två mål i mötena på Domnarvsvallen.

Att göra två mål borta mot Dalkurd är också ett ämne som GAIS vet det mesta om. Vid de två tidigare tävlingsmatcherna mellan lördagens kombattanter har slutresultatet skrivits till 2-2. Första matchen spelades under våren 2016 och då kvitterade GAIS sent genom Calle Nyström. När lagen möttes i Svenska cupen i mars 2017 kom Makrillarnas kvittering också i slutminuterna men då var det Alexander Leksell som knoppade in en hörna. Ska trenden fortsätta så blir det kanske Mavroudis Bougaidis som blir poängräddare på övertid i helgen?

Uppgiften som väntar på lördag är som sagt svår – men inte omöjlig. Det finns lärdomar att dra av hur främst DIF, FFF och ÖIF genomfört sina bortamatcher mot Dalkurd. Detsamma gäller också hur Frej och SFC spelat även om just dessa lag inte fick poäng med sig hem. Som röd tråd i dessa matcher hittar vi ett lyckat försvarsspel med intensiv press som sätts in lite lägre än brukligt samt snabba omställningar och genom att spela på de ytor som finns bakom hemmalagets – ofta offensiva – trebackslinje. Självklart krävs också högsta koncentration för att få ut så mycket som möjligt vid hörnor, frisparkar och långa inkast.

Karusellen Dalkurd snurrar på

Förutom den sviktande formen verkar det mesta vara som vanligt kring Dalkurd. Följetongen om att laget ska flytta till annan ort rullar vidare och nyligen konstaterade media att klubben fått nej avseende att spela på Grimsta 2018. Uppsala nämns även i år som ett alternativ, likväl som Västerås och Eskilstuna.  Hos Borlänge kommun säger man sig fortfarande ha tålamod med att vänta på klubbens besked, men den planerade upprustningen av Domnarvsvallen ligger tills vidare i malpåse.

I supporterled verkar man ta lätt på flytten. Snarare än tänka på klubbens koppling till sin födelseort diskuterar men vad som vore bästa nya hemstaden, kanske baserat på var man själv bort? Lagets supportrar verkade heller inte lägga någon energi på att klubben inför säsongen helt sonika bytte klubbfärg och slaktade klubbens tidigare gröna ställ för att istället spela i vitt.

Klubbens ekonomiska situation kommer på tal i varje transferfönster och så även i somras då klubben värvade mångårige gaisaren Malkolm Moenza. Som brukligt pekar belackarna på det osunda i att finansiera klubbens drift med ägartillskott men ämnet verkar uttjatat då det inte längre ger någon uppmärksamhet i media. Möjligen kommer vågorna i diskussionen att vara högre då klubbarnas resultaträkningar för 2017 blir tillgängliga under våren?

Konkurrensen med Brage verkar vara ungefär som tidigare, det vill säga att det delas ut diverse pikar klubbarna emellan. Och lika sugna som Brage måste vara på att få spela derby i Superettan nästa år är förmodligen DFF:s företrädare vara på att slippa just det.

Noterbart under säsongen är såklart också att klubben valde att sparka Poya Asbaghi som istället tog över Gefle IF – och som har åstadkommit en fantastisk uppryckning med bockbrännarna. Det får betraktas som en udda företeelse att ett lag på väg mot serietopp och avancemang sparkar sin tränare, men hos lördagens motståndare blev det som bekant just så. Rykten om personliga motsättningar och samarbetssvårigheter florerade men ingen från klubben ville bekräfta det.

Hur som helst, klubbens goda prestationer har hållit i sig även under nygamle tränaren Anders Brännström – som nu förmodligen sitter och funderar på hur laget ska formeras på lördag. Dock lär det inte behöva ta så lång tid att plita ner startelvan för den kommer med stor sannolikhet att se ut som nedan.

Dalkurd-4

Hur ställer Dalkurd upp på lördag?

Dalkurd spelar 3-5-2 och är väl inkörda i den modellen. Som bekant är man duktiga på att föra matcher och rulla upp motståndare med sitt snabba och säkra passningsspel. Möjligen har man under året blivit lite mer direkta i sitt spel än under 2016 och kanske är det den nya anfallsbesättningen som är främsta anledningen till det.

Nåväl, låt oss börja bakifrån där vi hittar seriens bäste målvakt om man räknar antalet nollor som man hållit under året, Frank Pettersson. Med elva nollor under 2017 är han tre bättre än fyra målvakter på delad andra plats, varav Damir Mehic är en.

Trebackslinjen kommer säkert att bestå av Henrik Löfkvist, duktige Kebba Ceesay och Robin Tranberg. Den senare klev dock av senast och skulle han mot förmodan inte vara spelklar på lördag så kliver Alex de John in i hans ställe. Amerikanen de John har dock inte visat samma kvalitet som ex-allsvenske före detta Varbergaren Tranberg så det är enkelt att gissa vad tränare Brännström hoppas på.

Wingbacks blir Heradi Rashidi och Kujtim Bala medan Rewan Amin och Rawez Lawan är givna i den centrala trion. Den sista platsen på mitten lär tas av antingen Ammar Ahmed eller Predrag Randelovic och vi anar att den förstnämnde ligger bra till för att få starta.

På topp är seriens skyttekung Richard Yarsuvat (17 mål under året) självskriven och troligen tar Ahmed Awad platsen bredvid honom. Med andra ord, vi tror inte att det blir någon Moenza, Stadler, Sugita eller Bangura från start. Men vi gissar att de tre förstnämnda kommer att ta plats på bänken ihop med tidigare ÖIS-keepern Robertino Kljajic .

Mycket folk kan gynna GAIS?

Den minnesgode kommer ihåg att det var just Dalkurd som gästade Gamla Ullevi i årets hemmapremiär. Då vann dalkarlarna med 1-0 och med tanke på spelbilden får man erkänna att det var ett rättvist resultat – kanske kan GAIS ta revansch på lördag? Från Gaisgården rapporteras att träningarna åtminstone visat prov på att viljan att överraska i Borlänge är uppenbar.

GAIS-Dalkurd_MJ(WEB)-2

Ytterligare en omständighet som kan tala till GAIS favör är att hemmalaget förvarnat om att det ska komma mycket folk på lördag. Riktigt vad detta betyder är svårt att säga på förhand, Dalkurds hemmasnitt är ungefär 1200 åskådare men med chansen att bli klar för uppflyttning måste man väl rimligen kunna samla det tredubbla. Inte minst eftersom det är Göteborgs Atlet och Idrottssällskap, grundat 1894, som kommer på besök.

Hur kan det då vara något som Grönsvart kan dra nytta av? Jo, möjligen får Atleterna för en gångs skull spela inför större publik med ingångsvärdet att vi har kommit för att förstöra er fest. En tanke som kanske är mer entusiasmerande än att vi måste vinna för att undvika kval?

Kom igen Grönsvart!

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Dalkurd FF-GAIS.
När: Lördag 28/10 kl. 14.00.
Var: Domnarvsvallen (hitta hit).
Domare: Johan Krantz, Uppsala.
Avstängda: Inga spelare avstängda.

Dalkurd Away
Boka plats i Gårdakvarnens buss till Borlänge via denna länk.

Biljetter
Du köper biljett till matchen via denna länk (givetvis till Bortastå som finns på en egen flik).

Poängligan
Inför matchen mot DFF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

 • 8 poäng: Luka Mijaljevic (7+1).
 •  poäng: Calle Nyström (3+1) och Dusan Djuric (1+2).
 • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0), Simon Silverholt (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1).
 • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2), Johan Svahn (0+2) och Anton Wede (0+2).
 • 1 poäng: Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1), Niclas Andersen (0+1), Daniel Bennassar Nilsson (0+1) och Erik Westermark (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot DFF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

 • 6 varningar: Calle Nyström.
 • 5 varningar: Niclas Andersén.
 • 4 varningar: Johan Svahn, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.
 • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
 • 2 varningar: Damir Mehic, Calle Wede, Dardan Rexhepi och Luka Mijaljevic.
 • 1 varning: Daniel Janevski, Sebastian Möller, Mavroudis Bougaidis, August Wängberg och Anton Wede (som har en varning med sig från spel i HIF).