Krita

Motståndarkollen: BK Forward

I den tredje och sista matchen i Svenska cupens gruppspel ställs GAIS mot Pelle Blohms moderklubb. Det är nämligen BK Forward som kommer på besök och efter Närkingarnas fina insatser i de tidigare cupmatcherna är Atleterna förvarnade om en tuff match.

Välkommen till Valhalla på lördag den 5:e mars kl. 14.00 för att stötta GAIS till de första poängen i årets cupspel.

Plantskola med sikte på Superettan

BK Forward startades på Väster i Örebro 1934 och planen var faktiskt att den nystartade klubben skulle heta Svea. Det var först när RF sa nej till det förslaget som man anammade det mer internationellt klingande Forward. Klubben är idag mest känd för sin fina ungdomsverksamhet och genom åren har man fostrat många lovande spelare som fått sitt genombrott i andra klubbar.

Från den gulsvarta plantskolan har bland annat Jiloan Hamad, Jimmy Durmaz och Hasse Borg kommit fram, tre spelare med Forward, MFF och landslaget som gemensam nämnare. Du känner säkert också igen namn till exempel som Patrik Anttonen, Marino Ramberg och Abgar Barsom som alla slagit igenom efter det att man lämnat moderklubben. Det finns en hel räcka med kända spelare från klubben, långt fler än de nyss nämnda, men det namn som väcker störst aktning i GAIS-kretsar är självklart den nyblivne spelaragenten – mannen som står när andra faller – Pelle Blohm. Pelle inledde ju sin karriär i BK Forward men lämnade 1989 och sedan skulle det ta honom 10 år att via Örebro, Norrköping, Kina och Norge till slut hamna hos Atleterna.

Men trots att man i klubben verkar vara stolta över sin roll som plantskola så siktar Forward uppåt i seriesystemet. För närvarande spelar laget i Division 1 Norra, men man har som mål att ta sig tillbaka till Superettan där man spelade senast 2003. Förra året kunde det gulsvarta laget efter en stark höst 2015 säkra en 4:e plats Norrettan, en serie som ju vanns av Dalkurd med bred marginal. Närkingarna visade då att man framför allt är starka på hemmaplan och laget plockade 26 av de sammanlagt 42 poängen på Trängens IP.

Det är många runt klubben som tycker att laget ser starkare ut inför 2016 än under förra året och insatserna i Svenska cupen har intygat att det finns kvalitet i truppen. Inför året har man lyckats förstärka truppen med två spelare från ÖIS, Stellan Carlsson och Robin Ingvarsson samt säkrat upp betydelsefulla spelare som hade utgående kontrakt eller lån. Klubben andas optimism inför säsongen och kanske kan man hota topptippade BP när serien väl drar igång?

Hårt motstånd väntar för GAIS

BK Forward kvalificerade sig för gruppspelet i Svenska cupen genom att i första omgången besegra FBK Karlstad med 3-0 och därefter ta en meriterande 2-1-seger mot allsvenska Åtvidabergs FF. När det väl var dags för gruppspelet inledde man med vad som inom klubben kom att kallas för Superderbyt mot storebror Örebro SK. I förhandssnacket var ÖSK stora favoriter men BKF skulle visa att man inte bara kunde stå emot anstormningen från Kronbloms gäng, utan att man också själva kunde skapa chanser och till sist klara ett oavgjort resultat efter en sen kvittering.

Det bör väl tilläggas i sammanhanget att ÖSK hade ett klart övertag i matchen och borde gjort fler än två mål på det stora antal chanser som man vaskade fram. Men ett tidigt slumpartat mål i baken, en utvisning på Kalle Holmberg med 25 minuter kvar och en kvittering på en fantastisk frispark av Emil Berger skulle visa sig vara tillräckligt för att säkra en poäng till Division 1-gänget.

I gruppspelets andra omgång gjorde Forward ytterligare en bra insats mot Allsvenskt motstånd då man var på vippen att få med sig ett kryss i hemmamatchen mot HIF. Det är inte någon överdrift att säga att laget faktiskt gjort mer imponerande insatser i de tidigare gruppspelsmatcherna än vad GAIS mäktat med. Publiken på Valhalla får räkna med att Forward vill avsluta cupen med en lika bra insats som i tidigare omgångar och att man kommer bjuda GAIS på riktigt bra motstånd.

Laget på lördag

I de två tidigare cupmatcherna har Forward startat med samma 11:a på plan och laget mot GAIS kommer säkert att ha stora likheter med denna uppställning. Det kan tyckas vara en lyx att kunna starta med samma lag två matcher efter varandra, men då ska man veta att tränare Rickard Nilsson återkommande fått ändra sin spelplaner då laget plågats av skador och plötsliga avhopp.

Laget kommer att ställa upp i en klassisk 4-4-2 och framför burväktaren Marcus Elmersson är det troligt att vi hittar en backlinje med åtminstone två riktigt offensiva herrar på kanterna. På vänsterkanten kommer vi att få se tidigare ÖSK-spelaren Kristoffer Näfver, vars naturliga position egentligen är längre fram på samma kant. Till höger hittar vi troligen tidigare ÖIS-anfallaren Stellan Carlsson som till följd av skador fått flytta ner på högerbacken.

När årets säsong skulle starta hamnade Forward i stora bekymmer vad gäller centrala försvarare. På kort tid lämnade nämligen klubbens båda ordinarie mittbackar från förra säsongen. Den tidigare lagkaptenen Jacob Nilsson bestämde sig för att satsa på futsal med Spartak Örebro och kollegan Pontus Jakobsson valde att lägga skorna på hyllan. Som om inte det vore nog har man också dragits med skador på Markus Gustafsson som är en de möjliga ersättarna på denna position. I de tidigare cupmatcherna har Daniel Björkman och Mohammed Hamodi Al-Mayahi spelat i det centrala försvaret och det lär de fortsätta med om inte nämnde Gustafsson kommer tillbaka in i laget.

På mitten gäller det att hålla koll på Emil Berger som många känner igen från såväl Degerfors som ÖSK. Det var just Berger som i kvitterade i derbyt mot Örebro på en mycket fin frispark i matchens slutskede. Berger lär få sällskap i mittens rike av Axel Wetteus.

BKF lär vidare ställa upp med lurige Lukman Murad, även han med ett förflutet i ÖSK, på vänsterkanten medan blott 15-årige Elias Durmaz får husera till höger. Namnet Durmaz klingar ju bekant i fotbollssverige och unge Elias är mycket riktigt lillebror till Olympiacosproffset och landslagsmannen Jimmy Durmaz. På lördag får vi se om han har kapacitet att gå i storebrors fotspår. Även klubbens andra nyförvärv från ÖIS, Robin Ingvarsson, kan säkert vara aktuell för en plats på mitten och i så fall troligen just på Durmaz bekostnad.

Forwards offensiv leds av lagkaptenen Erik Björndahl som med sina 9 seriemål var lagets skyttekung 2015. Det är troligt att han får sällskap i anfallslinjen av Linus Lamu, men även Amar Bukva kan vara ett alternativ.

Vilka förutsättningar som gäller för GAIS inför matchen, vilka spelare som är tillgängliga och vilken matchplan som ledarstaben beslutat om kan du som vanligt läsa i separat artikel som publiceras kvällen före match.

Välkommen på match

Om Pelle Blohm kommer att finnas på Valhalla på lördag låter vi vara osagt. Men vi hoppas framför allt att vi får se dig på plats. Ta med dit årskort för att gå in gratis eller lös biljett vid entrén.

Välkommen till Valhalla på lördag den 5:e mars kl. 14.00 för hjälpa GAIS till vinst över gästerna BK Forward.