GAIS-ÅFF-1

Motståndarkollen: Åtvidabergs FF

Superettan är tillbaka efter ett långt landslagsuppehåll och för GAIS väntar en ny nyckelmatch. Grönsvart svarade för en fin match mot topplaget Brommapojkarna senast och nu väntar ett lag i den andra änden av tabellen: Åtvidabergs FF.

Det var nog få som spådde att Åtvidaberg i dagsläget skulle inneha seriens jumboplats när vårsäsongen summerades. Klubben låg då en tiondeplats, med tio poäng ner till sistaplacerade Gefle IF. Visserligen var det en mindre missräkning då man slutat sexa året innan, men östgötarnas första halva på serien fick betecknas som stabil. Men efter sommaruppehållet har allt gått spikrakt neråt för den anrika föreningen som i år fyller 110 år.

På de 12 matcher som spelats under höstsäsongen har ÅFF endast skrapat ihop två (!) poäng, med en målskillnad på 3-24. Ett förfärligt dåligt facit. När man förlorade bottenmötet mot Gefle i slutet av augusti vidtog styrelsen åtgärder, vilket resulterade att tränaren Roar Hansen fick lämna sitt uppdrag. Skåningen, som gjort fina resultat i andra klubbar, blev dock kvar i klubben i en ny roll som manager.

GAIS är varnade!

De tidigare assisterande tränarna, Andreas Thomsson och Matthias Andersson, ersatte och klubben plockade även in tidigare ÅFF-spelarna Reine Almqvist och Henrik ”Fimpen” Gustavsson i ledarstaben. Dessa omstruktureringar har dock inte hjälpt för att vända den minst sagt nedåtgående trenden. Tittar man i tabellen ser man två stora svagheter i Åtvid: Hemmaspelet och offensiven. Man har spelat 13 matcher på Kopparvallen men endast tagit sju poäng vilket är klart sämst i serien (nästjumbon Syrianska har 16 hemmapoäng).

Även målskyttet har varit katastrofalt, ett problem man delar med GAIS. Det är seriens klart sämsta offensiva lag som gör upp på söndag. ÅFF har endast gjort 19 mål medan Grönsvart fått måljubla vid 21 tillfällen. Det finns ju dock den gamla klyschan att ”skapar man lägena kommer resultaten förr eller senare” och ska man tro på den så är det ett grönsvart övertag på söndag. GAIS har nämligen i snitt fått till 13 avslut de senaste fem omgångarna, medan Åtvidabergs siffra stannar på tio. Med dessa siffror framför sig kan det vara lätt att tro att Åtvidaberg kommer sluta som rekordusel jumbo, men så lär det inte bli. På tiotalet har Superettans jumbolag snittat 0,61 poäng per match medan Åtvid siffra hittills ligger på 0,76.

Någon underskattning från de grönsvartas sida lär vi dock inte få se på söndag, då man torskade vårens möte mot östgötarna. Det var interimtränarens Patrik Ingelstens andra match vid rodret, men hans lag fick under stora delar se sig utspelade av gästerna. Inför söndagens match mot GAIS har man också dragit igång kampanjen ”Alltid ÅFF” för att fylla Kopparvallens läktare. Med en publikkapacitet på 8100 är anläggningen Sveriges 25:e största fotbollsarena, och publiksnittet 1820 är det åttonde bästa i Superettan. Det snittet kan komma att höjas då flera busslaster gaisare väntas resa till Östergötland till helgen. Vill du vara en av dem så följer du instruktionerna längst ner i artikeln.

Så startar Åtvidaberg

När klubblegendaren Henrik ”Fimpen” Gustavsson lade handskarna på hyllan för ett par säsonger sedan hittade ÅFF sin ersättare i den befintliga truppen. Gustav Jansson, nu 31 år, har vaktat målet sedan 2016 och har på två säsonger hållit nollan vid tio tillfällen.

Den finländska U21-landslagsmeriterade Hampus Holmgren spelar allt som oftast på högerbackspositionen och lär göra så även mot GAIS. Mittlåset är lika givet och består av Adrian Peteterson och Johan Ramhorn. Egna produkter Peterson har vuxit upp med ett Åtvid som allsvenskt lag då han är född så sent som 2000, och har fått utländskt intresse efter sig. Bredvid honom spelar GAIS-bekantingen Johan Ramhorn, inlånad från Kalmar. I den grönsvarta dressen figurerade hans mest som ytterback men i ÅFF har han tagit en fast plats i mitten. Hittills har 21-åringen startat 19 matcher. Vem som spelar vänsterback är mer öppet. Skåningen Jonathan Asp har varit ordinarie under säsongen men missat de senaste matcherna på grund av skada, och har då ersatts av unge Lucas Öhrn. Är han frisk så startar dock Asp på söndag.

ÅFF spelar med ett fyrmannamittfält och till höger kan Simon Marklund spela på söndag. 18-åringen har gjort fyra mål och med det ligger han på en delad förstaplats i den interna skytteligan. Marklund var avstängd senast men gör nu comeback. Däremot saknas viktige innermittfältaren Pekka Lagerblom – med 12 finska A-landslagskamper på meritlistan – då han drog på sig sin sjätte varning senast. Han lär ersättas av stockholmaren Jens Jacobsson, med ett förflutet i Assyriska och Tromsö. Skåningen Björn Westerblad, med 183 Superettan-matcher i ryggen, tar den andra innermittfältplatsen. Lagets främsta spelare hittar vi på vänsterkanten i form av Simon Helg. 27-åringen har varit en profilerad kantspringare under många år i Superettan men även gjort det bra i högsta serien med både Hammarby och Sundsvall.

Lagets stora problem under året har som sagt varit målskyttet. Inför helgens match saknas också två av lagets anfallstillskott inför säsongen. Linus Tornblad, som bekant slog igenom i GAIS, hann bara spela 282 minuter (6 matcher) i sin nya klubb innan korsbandet rök i somras. Vi hoppas givetvis på att Azalea-fostrade Linus kommer tillbaka till fotbollsplanen inom en snar framtid. Även Emil Bellander, ny från Gefle, missar resten av säsongen (men kan möjligen delta i ett eventuellt kval).

De som väntas starta mot GAIS är istället Isac Lidberg och Fredrik Holster. Lidberg är en stor talang som i vintras köptes loss från Hammarby, och har likt Marklund gjort fyra mål. 29-årige Holster, vanligtvis mittfältare, gjorde allsvensk debut redan 2006 i Häcken, och är lite av en fotbollsnomad. ÅFF är hans femte svenska klubb men han har bara lyckats hitta nätet en gång på 22 matcher i den blåa tröjan.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Åtvidabergs FF-GAIS.
När: Söndag 15/10 kl. 15.00.
Var: Kopparvallen (hitta hit).
Domare: David Almgren, Mjölby.
Avstängda: Pekka Lagerblom(ÅFF) samt Calle Nyström och Dusan Djuric (GAIS).

Res med supporterklubbarna till Åtvidaberg
Åker du med Gårdakvarnen är det avfärd 10:15 från Nya Ullevi som gäller. Priset ligger på 300 kr. Du bokar din plats via denna länk.

För dig som väljer att färdas med Makrillarna skall du befinna dig på Heden vid Exercishuset senast 09:30 då bussen avgår. Priset är 100 kr för er som är medlemmar i Makrillarna och 200 kr för övriga. Du bokar din plats via denna länk.

Biljetter
Du köper förköp till matchen via denna länk.