ÅFF-5

Motståndarkollen: Åtvidabergs FF

Dyrbara poäng står på spel då GAIS, under Patrik Ingelstens ledning, tar emot Åtvidabergs FF i vårsäsongens sista hemmamatch.

Nu är det läge för klubben och supportrarna att sluta upp bakom de grönsvarta färgerna och ta sig till Gamla Ullevi för att stötta laget, säger GAIS klubbchef Erik Bergkvist inför det att klassikerlaget ÅFF gästar Gamla Ullevi på söndag (11/6) kl. 15.00. Sedan väntar fem veckor utan hemmamatcher och om man inte passar på nu så får man vänta fem veckor på nästa chans. Dessutom är laget värda allt stöd efter den fina insatsen mot Trelleborg.

Som vanligt i Superettan gäller att tabellen är jämn och att det lag som lyckas knipa 3 poäng kommer att klättra ett antal placeringar – och med tanke på respektive lags form, förutsättningar och tabellposition är det som alltid en viktig match.

Uppåtgående form efter tuff säsongsinledning

På det hela taget har Åtvidaberg haft en tuff inledning över de 11 första omgångarna av årets superetta. Resultatraden skrivs till 3-2-6 och laget placerar sig lägst av de tre lag som står på 11 poäng, vilket innebär tabellplats 14 (av totalt 16). Målskillnaden skrivs till 12-20. I det jämna mellanskiktet av serien så är detta 4 poäng bakom GAIS som i sin tur har 3 poäng upp till fjärdeplatsen som just nu hålls av ÖIS FF.

Speciellt inledningen av säsongen var tuff för ÅFF som inledde med en 0-4 förlust borta mot Värnamo och därefter åkte på två raka 1-2 förluster mot Frej och Örgryte IS FF. Första poängen kom hemma mot Falkenberg i fjärde omgången (1-1) och första vinsten mot Norrby borta i omgången därefter (3-0). En första uppåttrend anades då men med två uppföljande förluster (1-2 mot Helsingborg och 0-3 mot Syrianska) tycktes laget parkera under de nedre strecken.

Inför matchen mot GAIS har man dock på nytt hittat luft under vingarna och i de sista fyra matcherna skrivs resultaten 2-1-1. Förlusten i denna matchrad kom borta mot Dalkurd i en jämn tillställning som avgjordes sent; kanske ÅFFs bästa match för säsongen. På hemmaplan har man också spelat lika mot Trelleborg och på övertid krigat till sig en seger mot Degerfors i ”bruksderbyt” för industriromantiker. För den som letar efter dåliga omen kan också finna det i Åtvids senaste match då Varbergs BoIS besegrades med 2-1, lagets första hemmaseger för säsongen.

Matchen mot Varberg tycks beskrivande för Åtvidabergs spel så som det har rapporterats om under vårsäsongen: ett lag som skapar offensiva chanser i det uppställda spelet men har haft svårt att hitta rätt i målskyttet. Tidigare under säsongen, men också stundtals mot mot Varberg, har laget också visat sig tappa organisationen i försvarspelet och när motståndaren vänder snabbt leder det ofta till möjligheter att komma fram centralt i banan. Centralt är laget rutinerat men inte det snabbaste.

Om rapporterna om ett lag som ibland kommer fel i positionerna stämmer så finns säkert en del av förklaringen i att ÅFF återigen fått följa upp ett år med spelarflykt (förutom Eid, Maholli, Ahmed, Deeromram så lämnade mittfältsdominanten Simon Alexandersson för AFC Eskilstuna när det återstod en kvart av transferfönstret) och därför fyllt på med nya spelare. Därtill skador såklart men Roar Hansen har också visat sig villig att möblera om i startelvan utefter prestation.

”Nu är det läge för klubben och supportrarna att sluta upp bakom de grönsvarta färgerna och ta sig till Gamla Ullevi för att stötta laget.”

Hur startar Åtvidaberg på söndag?

Detta gör en startelva svårgissad men vår bedömning är att alternativen ser ut såhär. ÅFF under Roar Hansen vill spela 4-4-2 men har med skador på forwards övergått till en 4-5-1 liknande uppställning.

I mål återfinns Gustav Jansson och framför honom har Jonathan Asp tagit hand om ytterbacksplatsen till höger och Hampus Holmgren den till vänster. Holmgren är dock osäker till start efter att ha utgått med skada i senaste matchen. Mellan dessa har Jon Birkfeldt och Alberto Catenacci startat men med Catenacci avstängd så tror vi att bekante Björn Westerblad tar ett steg ner från mittfältet.

Femmanamittfältet formeras sannolikt med nyförvärvet Pekka Lagerblom (senast från Jacksonville Armada i ”North American Soccer League” och för 12 år sedan i Werder Bremens trupp) och Jens Jacobsson som centrala fältare. På högerkanten återfinns lagets hittills starkaste spelare i Simon Helg och Marijan Cosic har oftast startat till vänster.

I truppen finns en rad lovande sena 90-talister och 00-talister och bland de två främsta kan mittfältarna Isac Lidberg och Simon Marklund nämnas. Marklund är nyss uttagen till P18-landslaget och Lidberg tränade nyss med bruttotruppen som slåss om att bli uttagna till P19-EM (där sena avhopp har ökat chanserna till att också bli uttagen). Om Westerblad tar steget ner gissar vi att Marklund tar den sista platsen på mittfältet. Det bör nämnas att även Lagerblom utgick senast med en skadad axel men enligt rapporter ska han vara på väg tillbaka och tillgänglig på söndag.

På topp springer en ensam Emil Bellander som inför året togs in från Gefle IF, Bellander har nätat två gånger hittills och med det är han i delad intern skytteligatopp med Lagerblom, och Lidberg, och Marklund. Trots ett kanske skralt facit hittills ska den starke 22-åringen, som i Gefle hamnade siste i kön bakom Johan Oremo, Dioh Williams och Simon Skrabb, inte underskattas.

I övrigt hade matchen på söndag också kunnat bjuda på två återvändande spelare till GU: med vänsterbacksplatsen vakant har Johan Ramhorn varit förste ersättare men han är avstängd i denna omgång. Även Linus Thornblad (två assist hittills) ser ut att missa för även om den smärtande ljumske som hållit honom borta från spel rapporteras som läkt så går han i veckan på penicillin efter halsfluss.

Även Isac Lidberg finns på samma lista som Thornblad över spelare som sannolikt ej är tillgängliga för spel.

SMHI lovar 17 grader och uppehållsväder på söndag, så det passar att komma både med eller utan halsduk. Med 1-0 segern från senast i ryggen går grönsvart för fjärde raka segern på Gamla Ullevi. COYG!

Text: Henrik Elofsson

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Åtvidabergs FF
När: Söndag 11/6 kl. 15.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Per Melin, Kävlinge.
Avstängda: Johan Ramhorn och Alberto Catenacci, Åtvidabergs FF.

Biljetter
GAIS rekommenderar som du vet alltid förköp för att slippa köer på matchdagen. Enklast gör du ditt inköp via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot Åtvidabergs FF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)

2 poäng
James Sinclair (0+2)
Malkolm Moenza (1+1),
Johan Svahn (0+2)

1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0),  Andreas Peterson (1+0), Dusan Djuric (1+0), Luka Mijaljevic (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Åtvidabergs FF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

4 varningar:
Steven Old. Calle Nyström och Johan Svahn.

2 varningar:
Alexander Leksell,
Alibek Aliev, Niclas Andersén och Dan Keat.

1 varning:
Dusan Djuric, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.