ÅFF-5

Motståndarkollen: Åtvidabergs FF

På måndag är det klassikermöte då GAIS åker för att möta Åtvidabergs FF på K-märkta Kopparvallen. Och till den som tänker att detta kommer att vara en betydelselös match hälsar GAIS.se – Glöm det!

Matchen går mellan två lag som båda säkrat kontraktet både i teori och praktik och som därmed nu kämpar för att knipa en så bra placering i serien som möjligt – och det finns starka motiv för att det kan vara riktigt viktigt. Till att börja med ger en högre tabellplacering vissa ekonomiska fördelar – och det är ju något som alla klubbar i Superettan har behov av. Men det handlar också om att positionera sig så bra som möjligt inför nästa år.

För statistiken visar att många av de lag som lyckats kvalificera sig för Allsvenskan slutat på platserna just under kvalstrecket året före avancemanget. Så vill man bädda på ett bra sätt inför nästa säsong kan en högre placering ha stor betydelse om man ser till historien. Så glöm det där med betydelselös match – tvärtom tippar GAIS.se att vi kommer att få se två lag som kan spela ut och som inte kommer att vika ner sig i kampen om tabellplaceringarna.

Idag ligger GAIS på en sjätteplats med 39 poäng medan hemmalaget skuggar en plats och en poäng bakom. En grönsvart seger skulle stärka aktierna för att laget ska kunna knipa en femteplats i serien och att man också har ett bra läge för att bättra på klubbens bästa poängnotering under denna sejour i Superettan – vilket är 43 poäng från säsongen 2013 då laget slutade på en sjundeplats.

Grattis Åtvid och grattis Roar!

Hemmalaget kommer från en fin 3-1-seger på Finnvedsvallen. IFK Värnamo är förvisso höstens formsvagaste lag, men alla grönsvarta supportrar känner väl till att det inte bara är att åka och hämta hem poäng från den svårspelade och lantliga arenan. ÅFF fick kriga för poängen och kunde efter ett oavgjort resultat i halvtid avgöra matchen med två fina mål.

Efter matchen betonade tränare Roar Hansen hur stolt han var över lagets insats. Han påminde om att de flesta experter – och även många representanter från seriekollegorna – tippade att det klassiska laget skulle trilla ur serien. Anledningen till det var såklart att Mjällbys och BP:s öde, att komma från Allsvenskan och åka direkt ur Superettan, låg kvar i minnet.

Åtvid gick in till säsongen med samma förutsättningar som många lag som trillat ur högsta serien får uppleva, nämligen att merparten av truppen byts ut. För östgötarna startade man säsongen med hela 20 nya spelare och med den typen av förutsättningar är det bara att lyfta på hatten för lagets prestation. Ännu mer anmärkningsvärd är lagets insats om man också betänker att flera av de nya spelarna är unga och faktiskt saknade erfarenhet från spel på elitnivå. Så GAIS.se säger gärna grattis ÅFF och grattis Roar!

Den minnesgode minns säkert att GAIS besegrade Åtvid i vårmötet. Atleterna kunde då bärga en 1-0-viktoria en match där Grönsvart var det klart bättre laget och som man borde avgjort långt tidigare än domarens slutsignal. Förhoppningsvis kan Atleterna upprepa den insatsen och i så fall kommer chansen till poäng att vara god även på bortaplan.

Hur ställer ÅFF upp på måndag?

I målet hittar vi Gustav Jansson som har varit stabil under året och i somras faktiskt var aktuell för Sveriges bästa kamratförening IFK Norrköping. Lite kul i sammanhanget är att Jansson stod över lagets match mot Sirius för två omgångar sedan och att han då ersattes av sin företrädare på posten, nämligen klubbens veterankeeper Henrik Gustavsson.

”Fimpen” bestämde ju sig för att varva ner efter förra säsongen och men skrev sedan på för division 5-laget Horn/Hycklinge – som utespelare. Men i somras lät sig sedan Gustavsson övertalas att skriva på ett nytt kontrakt med ÅFF för att vara back-up under hösten och han gjorde comeback på planen för bara två omgångar sedan. I bortamatchen mot Sirius fick Gustav Jansson stanna hemma då familjen väntade tillökning och då var 39-årige Gustavsson tillbaka mellan stolparna. Men senast då ÅFF slog Värnamo var Roar Hansens ordinarie målvaktsval tillbaka i buren och Jansson kommer med all säkerhet att stå även mot GAIS.

Framför Jansson som också är lagets kapten hittar vi en fyrbackslinje som till tre fjärdedelar liknar den vi såg i vårmötet. Ytterbackar är Jon Birkfeldt och Djurgårdslånet Kevin Deeromram och i mittlåset återfinns ”Elake Månz” Karlsson och talangen Alberto Catenacci. Den sistnämnde anslöt ÅFF inför säsongen från BP – en övergång som beskrevs som att jättetalangen lämnar talangfabriken. Men den unge spelaren med det kända krognamnet hade till att börja med svårt att ta en starttröja och det är först under hösten som han vuxit in i laget. Catenaccis kontrakt lär gå ut efter säsongen och spekulationerna kring var han spelar nästa år är redan igång.

På centralt mittfält hittar vi den viktiga kuggen Ammar Ahmed som är en positionssäker spelare som gärna styr tempot hos blåtröjorna. Vid sin sida brukar han ha Björn Westerblad som blev utbytt redan i paus i senaste omgången och det finns ingen information om huruvida han är med i truppen mot Atleterna. Som ett alternativ till Westerblad har ÅFF Jens Jakobsson som gjorde ett fantastiskt mål i förra omgången, en häxpipa ribba in från 25 meter.

På vänsterkanten hittar vi kreative Simon Helg som terroriserat många högerbackar under året och till höger hittar vi troligen Samuel Horn eller ovan nämnde Jakobsson. På topp är Shkodran Maholli given men GAIS slipper duktige Mamoud Eid som lämnat klubben för Kalmar FF. I hans ställe spelar troligen Simon Alexandersson.

Inför matchen

Åtvidaberg fokuserar på att ha ett passningsorienterat spel där man bygger sin offensiv via mittfältet och gärna vill komma runt på kanterna. Framför allt är vänstersidan riktigt stark där firma Deeromram och Helg båda har förmågan att göra sin gubbe och skapa chanser för lagkamraterna. Kan Makrillarna hålla dessa herrar under strikt bevakning är mycket vunnet och detsamma gäller Ammar Ahmed på mitten. Unge Jens Jakobsson var också mycket aktiv senast och även han måste de grönsvarta hålla koll på.

Men GAIS är som bekant duktiga på omställningar och det skulle inte förvåna om Rexhepi, Mijaljevic och Aliev med flera kan hitta luckor bakom ÅFF:s backlinje när GAIS vinner boll på egen planhalva. Matchen är självklart mycket viktig avseende placeringarna i serien och kan Atleterna vinna har laget bra chans på en femteplats. I morgon kommer du på GAIS.se att kunna läsa om vilka spelare som Benjamin Westman tagit ut för att åka till Kopparvallen och kriga för en fin avslutning på serien.

Detaljerna
Vad: Åtvidabergs FF-GAIS.
När: Måndag 24:e oktober, kl. 19.00.
Var: Kopparvallen, Åtvidaberg (hitta hit).
Domare: Diako Behnamn, Solna.
Avstängda: Steven Old och Luther Singh, GAIS.

ÅFF Away
För närvarande är Gårdakvarnens resa till Åtvidaberg slutsåld men fixar du transporten själv så kan du köpa biljett via denna länk.