angelholm-jpg

Motståndarkollen – Ängelholms FF

Redan tre dagar efter den blytunga förlusten mot Utsiktens BK är det ny match för GAIS. Denna gång på Gamla Ullevi mot ett skånskt motstånd i form av Ängelholms FF. De tolfteplacerade skåningarna kommer till spel med en formkurva som pekar uppåt. På de senaste nio matcherna finns det bara en förlust noterad för tränare Christian Järdlers manskap.

Laget från ”Lergökastan” bildades samma år som Raskens började sändas i Sveriges Television, alltså 1976. Bildandet var ett resultat av en sammanslagning av Ängelholms IF och Skörpinge GIF med det gemensamma målet att få ett elitlag i staden. Sakta men säkert arbetade man sig uppåt i seriesystemet och 2001 infriades målet då man avancerade upp till Superettan. Sejouren blev där ettårig men man lät sig inte nedslås utan tog nya tag och inför säsongen 2008 var man tillbaka. Största framgången nåddes 2011 då man kvalade upp till Allsvenskan. Där drog laget det kortaste strået mot Syrianska FC och man fick vackert stanna kvar i Superettan. Laget har under perioder haft en ekonomi som varit tuff, vilket i sig är förståeligt med även ishockeylaget Rögle BK i en kommun med knappa 40000 invånare. Även  volleybollen har elitlag i staden vilket i sig är imponerande.

Truppen som fightas för sin överlevnad i serien har en hel del namnkunniga spelare. Målvakten Oskar Berglund har en imponerande lekamen med sina 200 cm och har erfarenhet av spel i GIF Sundsvall, Östers IF och Helsingborgs IF. Backlinjen är numera ung och 22-årigen med det grönsvartklingande namnet Fredrik Lundgren tillhörde numer de mest rutinerade. Man har tappat mycket rutin i de bakre leden sedan ex-gaisaren Mikael Dahlgren och duktige Jakob Augustsson valde att lämna klubben.

På mittfältet huserar duktiga duon Marcus Bergholz och Vladica Zlojutro. Den förstnämnda med mångårig erfarenhet från Superettan och Allsvenskan via Östers IF respektive Helsingborgs IF. Gislavedsprodukten Zlojutro har meriter från Hammarby och Öster i Allsvenskan och båda dessa står för en hel del poäng. I vårens möte lagen emellan var den före detta Interspelaren Sebastian Carlsén tongivande. Carlsén spelade från start i den senaste omgången efter att ha börjat några matcher på bänken dessförinnan.

Framåt är det främst Fredrik Karlsson och Piotr Johansson som är siste man på bollen innan den passerar in i nätet bakom motståndarnas målvakt. Karlsson är hittills den vassare av dem och skåningen har svarat för sju fullträffar i sin första säsong för de gultröjade. Den unge Malmötalangen Johansson har, förutom en startad match förra året för det himmelsblå laget från Malmö på sitt CV, fått sitt namn i målprotokollet två gånger färre än den 88 kilo tunge Karlsson. Således två herrar att hålla ett extra öga på för GAIS backlinje under torsdagskvällen. Noterbart inför denna match är att Karlsson stod över den senaste omgången efter att ha blivit utbytt tidigt i de två föregående.

19.00 är tiden som du ska befinna dig på Gamla Ullevi på torsdag för att se GAIS skaffa sig ett avstånd på sex poäng till det av Adidas sponsrade laget med noll utvisningar hittills i år. Hjälp makrillarna att åstadkomma gröna raketer och slippa kval!