ÄFF5

Motståndarkollen: Ängelholms FF

Knappt har GAIS avslutat matchen mot AFC innan det är dags att packa väskorna för att åka söderut för ett möte med nedflyttningshotade Ängelholms FF. En match där två lag med vana att kryssa siktar på en värdefull trepoängare.

GAIS är inne i en intensiv vecka med tre matcher inom åtta dagar och i morgon väntar nästa utmaning då Ängelholms FF väntar på bortaplan. Ett lag som verkar ha höjt sig ett snäpp efter en svag vår och en sommar på gränsen till ekonomiskt sammanbrott. ÄFF har faktiskt inte förlorat på fem omgångar vilket säkert kommer som en överraskning för den som bara tittar i tabellen.

Båda lagen är i behov av en trea

Skånelaget ligger som bekant under nedflyttningsstrecket och kämpar för sin existens i Superettan och trots en bättre trend har man inte klarat av att plocka några placeringar i tabellen. Men förklaringen är enkel, laget har fem oavgjorda matcher på lika många omgångar och om det är något lag som vet att det är svårt att avancera i tabellen via kryssmatcher så är det ju GAIS.

Atleterna blev i förra omgången tabellmässigt omkörda av både Trelleborgs FF och Varbergs BoIS efter den tolfte oavgjorda matchen under året. Behovet av trepoängare är stort om GAIS ska utgöra ett hot mot lagen framför. Men detsamma gäller i ännu större utsträckning Ängelholm, som förvisso bara har en poäng upp till Assyriska FF på kvalplats men där glappet till Degerfors IF på fast mark är hela sju poäng.

Så för båda lagen gäller att man har stort behov av en vinst och att serieavslutningen kommer att se lite mer angenäm ut om man kan addera tre poäng till den nuvarande skörden.

Som bekant gjorde Ängelholms FF en dålig vårsäsong och man fick ta sommaruppehåll med en tydlig känsla av bottenstrid. Men faktum är att laget faktiskt startade serien riktigt bra och tog tre segrar på de fyra första omgångarna. Då var det många som trodde att tränare Christian Järdler skulle kunna fortsätta att förbättra laget och att ÄFF skulle kunna överträffa inför serien-tipsen som talade om kamp för nytt kontrakt.

ÄFF är trendsättare i fotbollssverige

Men efter den resultatmässigt fina starten sjönk laget som en sten genom serien och alla Gaisare minns självklart Atleternas rekordseger 7-0 från i våras. Men kanske är det inte plumpen på Gamla Ullevi som är svårast att bära för Skåningarna utan den turbulens som präglat klubben under året.

Redan före seriestart var ordförande Sten-Ove Fredin ute i media för att begära ekonomiskt tillskott från kommunen. När han fick nej så berättade han att klubben kanske skulle sälja sitt namn eller möjligen flytta till en annan kommun. Så här långt har det visat sig vara ett tomt hot för klubben har kvar sitt tidigare namn och finns kvar i sin ursprungskommun.

Men i ett avseende har det visat sig att ÄFF faktiskt är en trendsättare i fotbollssverige. För efter Fredins påhitt om kommunbyte har topplagen AFC United och Dalkurd följt efter och också varslat om sina respektive flyttplaner. I AFC:s fall så är ju ny ort redan klar och för dalmasarna så har frågan om ny kommun lagts i styrelsens händer och beslut lär komma inom några veckor.

Den sansade betraktaren kan konstatera att det finns roligare titlar att vinna under en säsong än att vara trendsättare avseende fotbollslag som flyttar runt likt en cirkus. Man kan tänka sig att spelarna snarare är ute efter epitetet laget som räddade kontraktet mot alla odds?

Men ska man lyckas med det krävs det god utdelning poängmässigt under de sju matcher som återstår i serien och räkna med att ÄFF satsar mot en trea i mötet med GAIS. Kanske har också chanserna för klubben ökat sedan krisens vågor var som högst i somras, för sedan en ny sponsor anslöt i somras har man dels kunnat fokusera på fotboll snarare än innehållet i plånboken och dels har man fått en rad nyförvärv.

Nyförvärv efter ekonomisk karantän

Den minnesgode kommer ihåg att ÄFF ville sänka spelarnas avtalade löner med 20% inför säsongen och att de fyra spelare som vägrade gå med på nya villkor därefter inte fick spela med A-laget. Nu är tre av de fyra spelare som inte var tillgängliga för tränare Järdler i våras tillbaka i truppen och en av de som kommer ha stor betydelse för laget är anfallaren Fredrik Karlsson. Med sina fina egenskaper avseende att ta emot boll och vara en naturlig uppspelspunkt kan man tänka sig att ÄFF inte bara blir farligare i boxen utan också ute på planen. Karlsson gjorde sin första start för A-laget i förra omgången och det kan vara för kort mellan matcherna för att passa honom, men speltid lär han få innan domaren blåser av drabbningen.

Ytterligare en spelare som är tillbaka efter ekonomisk karantän är Ardian Rexhepi som även han bidragit till en förbättrad offensiv för Skåningarna. Yttermittfältaren som tidigare spelade i Varberg har visat sig vara spelsugen efter vårens exil och han lär starta i tisdagens match.

Dessutom har ÄFF under sommaren fått in två ”riktiga” nyförvärv då man bland annat fått låna Prince Adjesi från Dream Chasers Academy i Ghana, en 19-årig snabb och teknisk ytter som bäst kan beskrivas som en Luther Singh Light (och ganska mycket Light om man ska vara ärlig). Det troligaste är dock att Prince får starta på bänken men räkna med ett inhopp om hemmalaget behöver vässa offensiven. ÄFF knöt i somras också till sig brassen Matheus Junior Do Nascimento Troche som hittills inte gjort något större avtryck i serien.

Hur ställer ÄFF upp mot GAIS?

Det är säkert med stor lättnad som lagets supportrar sett dessa offensiva tillskott till laget. ÄFF har ju varit känt som ett välorganiserat lag som det är mycket svårt att få hål på, men under året har ett haltande anfallsspel också varit ett tydligt drag i lagets karaktär. Nu kanske offensiven blir lite starkare och kan komplettera den defensiv som åtminstone tidigare varit utmärkt.

ÄFF kommer att starta med Carl Lindell i mål. Det var just Lindell som stod i mötet mellan lagen i våras och då imponerade han knappast. Till hans försvar får dock nämnas att han varit en mer stabil pjäs under merparten av lagets matcher.

Framför honom hittar vi en fyrbackslinje med ytterbackarna Dennis Stojanovic-Fredin och Albin Nilsson och det starka mittlåset Fredrik Lundgren och Johan Eiswohld. På centralt mittfält finns balansspelarna Marcus Bergholtz och Sebastian Carlsen, en rutinerad duo där den förre är lagets kapten och den senare var en av Superettans starkaste mittfältare under förra hösten.

Framåt är det troligt att vi får se en offensiv kvartett med Ardian Rexhepi och MFF-lånet Petar Petrovic på kanterna och med nämnde Fredrik Karlsson och yrvädret Vladica Zlojutro i mer centrala roller. I truppen lär vi också kunna räkna in mittbacken Patrik Dyrestam, ytterbacken Zeyn S-Latef, mittfältarna Christian Ljungberg och Philip Bergholz – och givetvis också nyförvärven Prince Adjesi och Matheus Troche.

Inför matchen

GAIS åker till Skåne efter två oavgjorda hemmamatcher med fullt fokus på att ta tre poäng och öka chanserna till en bra avslutning på Superettan. Du kommer senare idag att kunna läsa på GAIS.se om hur chefstränare Benjamin Westman ser på matchen och vilka spelare som kommit med i matchtruppen.

Välkommen att stötta GAIS på plats i Ängelholm – läs mer om hur du kan ta dig till matchen nedan.

Detaljerna
När: 20:e september, kl. 19.00
Var: Ängelholms IP (om laget inte flyttat till annan kommun).
Underlag: Riktigt gräs.
Domare: Granit Maqedonci, Helsingborg.
Avstängda: Inga spelare avstängda.

ÄFF Away
Det finns fortfarande några platser kvar i den buss som Gårdakvarnen skickar till Skåne. Läs mer via denna länk. Biljett kan köpas på plats på matchdagen.