AIK-4

Motståndarkollen: AIK

På söndag startar tävlingssäsongen när GAIS tar sig an AIK i första matchen i Svenska Cupens gruppspel. Med fina nyförvärv och under Rikard Norlings skickliga ledning får förra årets tvåa i Allsvenskan gälla som favoriter i matchen.

GAIS första motståndare i gruppspelet av årets upplaga av Svenska Cupen är Allmänna Idrottsklubben, AIK, från Solna. Klubbens hemvist har visserligen diskuterats och många vill tillskriva den grannkommunens Stockholm. Nu kanske platsen inte är av så stor betydelse för AIK-supportern eftersom klubben enligt uppgift ska ”finnas överallt”, men lite rörigt blir det i alla fall för den utomstående då det finns fler klubbar som gör anspråk på det budskapet.

Sedan millennieskiftet har klubben genom organisatoriska förändringar ändå förtydligat sitt fortsatta säte och sedan 2006 är AIK Fotboll AB också hemmahörande på aktiemarknaden Nordic Growth Market. En förändring som låtit den moderna AIK- supportern att vidga sitt begrepp av teknisk analys från passningskvalitet och bolltouche till ”cup and holds” och ”golden crosses”. 51% -regeln klaras dock genom att ideella AIK FotbollsFörening äger en majoritet i aktiebolaget. (Det var för övrigt i detta FF som styrelsen avgick i slutet av förra året efter medlemspåtryckningar.)

Gnagets största förlust är mot GAIS

Två anrika föreningar som GAIS och AIK har såklart en lång historia med varandra. Första officiella mötet mellan lagen begav sig 1915 med en klar seger för bortaspelande AIK. I finalen av föregångaren till Allsvenskan, Svenska serien, 1923 möttes lagen i GAIS tredje och AIKs första mästerskapsfinal med gaisarna som vinnare. Tre år senare, nu i Allsvenskan, stod GAIS åter som segrare och med ett resultat som delat är AIKs största nederlag i en tävlingsmatch: 6-0.

BIlden ovan är från mötet mellan AIK och GAIS under den allsvenska säsingen1953/54 och det är Kurre Hamrin, en av Gnagets stora lirare, som just kvitterat GAIS 1-0-ledning från första halvlek på Råsunda. Det var sista målet i höstmötet mellan lagen och matchen slutade 1-1. I returmötet på vårsäsongen (Allsvenskan spelades höst-vår på den tiden) vann smokinglirarna med hela 1-5 – men den segern ändrade inte på det faktum att GAIS var bäst i Sverige detta år. Grönsvart kunde en dryg månad efter mötet med gnaget kvittera ut klubbens senaste SM-guld före Hälsingborgs IF och med AIK på 4:e plats.

Efter stolta tiders grönsvarta dominans har dock pendeln på senare tid svängt över till gnagarna som leder den interna maratontabellen (34-29-54). Vi behöver dock inte gå längre tillbaka än 2011 för att räkna in den senaste gaisvinsten, 2-0 på Gamla Ullevi, efter att Álvaro Santos målat dubbelt.

Samma år som marknadsintroduktionen återvände AIK till Allsvenskan efter senaste sejouren i Superettan. Klubben har sedan dess ständigt placerat sig högt i sluttabellen, traditionsbundet präglade av ojämna vårsäsonger och starka höstsäsonger. 2016 var inget undantag och efter en sämre inledning så återvände Richard Norling som huvudtränare efter att Andreas Alm fått sparken. Med Norling vid rodret lyckades man tillslut bärga Allsvenskans stora silver vilket innebär att AIK är kvalificerade för europaspel i år, oavsett eventuell framgång i cupspelet.

AIKs försäsong har präglats av spelarförsäljningar som inte kan ses som något annat än lyckade. Förutom Alexander Isaks övergång till Borussia Dortmund, har speluppläggaren Ebenezer Ofori sålts till VfB Stuggart i zweite Bundesliga. Jos Hooiveld och Patrik Carlgren har försvunnit  på bosman. Aktiebolaget har ännu inte redovisat några exakta summor för övergångarna, men heller inte väntat med att använda en delmängd till att täcka spelarförlusterna. Mest uppmärksamhet har köpet av U21-landslagets kapten Kristoffer Olsson från Midtjylland och ettårslånet av Simon Thern från Heerenveen fått. På lån har också försvaren Stipe Vrdoljak tagits in från kroatiska NK Novigrad.

Hur ställer AIK upp på söndag?

AIK har matchat flitigt under försäsongen och det är tydligt att Norlings nya förälskelse i 3-5-2 uppställningen kvarstår. På plats i Sverige har man tagit klara segrar mot Syrianska FC och Vasalund men förlorat knappt mot Sollentuna med en U19-präglad uppställning. Under läger i Dubai har man matchats mot Midtjylland (1-1 efter full tid) och bjudit ett annat göteborgslag på en 2-1 vinst när reserverna igen fick chansen.

Oavsett uppställning och motstånd har laget släppt till få målchanser. Som ersättare till Carlgren har förra årets reserv Oscar Linnér fått chansen i mål och framför honom tas ytterbacksplatserna troligen av Sauli Väisänen tillsammans med rutinerade Nils-Eric Johansson. Jesper Nyholm har hämtats in från Dalkurd och enligt egen utsago ses han främst konkurrera med förstahandsvalet Per Karlsson om den enda mittbacksplatsen.

Truppen innehåller en mängd centrala mittfältare där många är minst allsvenskt meriterade: Förutom nämnda Thern och Olsson också Amin Affane, Johan Blomberg, Stefan Ishizaki, Anton Soletros och Christos Gravius.  Bristen på ytterspringare på femmannamittfältet har påtalats av Norling själv och positionerna har inledningsvis tagits av uppflyttade ytterbackarna Patrick Kpozo och Daniel Sundgren. Av dessa två har Sundgren hittills varit mest lyckad och berömdes för sina  ”vältajmade djupledslöpningar” i matchen mot Midtjylland.

Innermittfältsplatserna har i upptakten utgått från trion Blomberg, Affane och Ishizaki men det ska noteras att både Thern och Olsson snart efter påskrift gavs 30 minuter i matchen mot Midtjylland. Att de båda återfinns i truppen, om inte startelvan, mot GAIS är därför troligt.

Förutom renodlade yttrar står säkert ytterligare en anfallare högt upp på önskelistan i ett AIK som inte ska vara färdigshoppade.  Det har pratats om Henok Goitom men där tycks skvallret just nu peka mot att de detta ej blir av och mot GAIS kommer anfallsparet högst troligt utgöras av Eero Markkanen och Denni Avdic. I arbetsfördelningen dem två emellan är Avdic den rörligare pjäsen och Markkanen targetspelaren och boxanfallaren.

Trots flera matcher har truppen hittills klarat sig utan skavanker och samtliga spelare ska vara tillgängliga mot GAIS. Senast lagen möttes i cupen var 1970, en tillställning som slutade med vinst för GAIS med 1-0 på Råsunda. Då lockades 974 besökare, en publiksiffra som kommer att slås på söndag. Ett stor bortafölje rapporteras och AIKs sektioner är slutsålda.

Platsen är  Skytteholms IP, avspark sker 14:00. Tävlingssäsongen startar nu.

Text: Henrik Elofsson
Fotocredd: AIK.se

Inför matchen

Detaljerna:
Vad: AIK-GAIS.
Var: Skytteholms IP (hitta hit).
När: Söndag 19/2 kl. 14.00.
Domare: Mohammed Al-Hakim, Västerås.

Formen:
Trots att GAIS är obesegrade i år och att AIK kommer från ett träningsläger utan matchvinst är det svårt att säga något om lagens respektive form. Men vi noterar att när lottningen till Svenska Cupens gruppspel gjordes stod AIK-aktien i 3 kr och idag, sista börsdagen inför matchen mot Atleterna, har den tappat 33% av sitt värde. Är det en indikation på hur vindarna blåser även på planen?

Gnaget Away:
Det finns fortfarande ett fåtal biljetter att köpa på Gaisgården under fredagen mellan 13.00-16.30.

Det kan också finnas platser över i någon av de bussar som Gårdakvarnen skickar mot Stockholm, mer information finns på supporterklubbens webbsajt. Eventuellt överblivna biljetter kommer att säljas på Gårdakvarnens bussar. Observera att det inte kommer att finnas möjlighet att köpa biljett på Skytteholms IP.

Följ GAIS inför matchen:
GAIS laddar upp inför matchen med träning på Valhalla i morgon, lördag kl. 10.00. Välkommen då för att ta tempen på lagets form och stötta killarna till en grym insats i cupen.