Möt Stefan Jacobsson - ny tränare i GAIS

2019-11-20 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Idag kan vi berätta att Stefan Jacobsson rekryterats som ny tränare i GAIS och här nedan berättar han lite om hur han ser på sitt nya uppdrag. Han pratar om ett konsekvent arbetssätt, en pragmatisk syn på spelidé och ödmjukhet inför Superettans utmaningar.

Stefan Jacobsson presenterades under onsdagen för personal och spelare på Gaisgården och självklart fick vi också en intervju för att ge klubbens supportrar en bild av vem han är.

Välkommen till GAIS, Stefan!

– Tack för det. Det känns väldigt roligt att vara här.

Även om du varit aktiv som tränare i många år så är Stefan Jacobsson ett namn som kanske inte alla gaisare har full koll på. Så du kan väl börja med att berätta lite om din bakgrund?

– Självklart. Jag är uppvuxen i Västergötland och min moderklubb som spelare är lilla Moholms SK. Det blev väl inte någon fantastisk karriär som spelare men jag gick i alla fall vidare till först Tibro AIK och sedan IFK Mariestad. Som bäst spelade jag i det som man brukar kalla gamla division 3, alltså det som faktiskt var den tredje nivån i seriesystemet.

– När jag slutade spela 1999 fick jag frågan om att vara assisterande tränare och hoppade på utan att fundera så mycket. Sedan har uppdragen avlöst varandra och jag var först med och tog Tibro AIK från division 4 till division 2 och därefter var jag i Skövde AIK och Karlstad BK i söderettan. Sedan 2014 har jag varit i Degerfors IF, först som Akademiansvarig och sedan som tränare för A-laget. Jag har utbildat mig en del längs vägen och tog min UEFA Pro-licens 2012.

Degerfors har haft en positiv utveckling under dom år som du ansvarat för A-laget, första året kom ni tolva och därefter åtta, sjua och fyra. Vad är hemligheten bakom den fina trenden?

– Det är många saker som har spelat in, men en viktig faktor är att Degerfors som klubb har varit bra på att bygga en homogen spelargrupp där spelarna har brytt sig om varandra. Det har varit en miljö som gjort att spelare har trivts i klubben och sådant betyder mycket. En annan bidragande faktor är att vi varit konsekventa i hur vi har arbetat över tiden, vi skapade tidigt en struktur som vi trodde på och den har vi sedan hållit oss till.

– Vi lyckades också att hitta en tydlig spelidé som sedan fått leva över flera säsonger. Inför varje år har vi dock funderat igenom hur vi kan använda respektive spelare på bästa sätt och sedan gjort små justeringar i modellen utifrån det. Men i grunden är det samma spelfilosofi som gällt under flera år och det är ett arbetssätt som jag gillar och som jag också tror har bidragit till en positiv utveckling.

Berätta lite om den spelidé som ni använt er av?

– Vi har spelat 3-4-3, eller om man vill kalla det 5-2-3, under merparten av den tid som jag ansvarat för A-laget. Vi har försökt att inte låsa spelarna för mycket med regler om hur spelet ska se ut eller att man ska ha ett visst bollinnehav, utan att istället försöka utveckla spelarnas förmåga till beslutsfattande i matchsituationer och det funkade bra i Degerfors.

– Sedan får vi återkomma till hur vi ska spela i GAIS när vi vet lite mer om förutsättningarna inför nästa säsong. Men förhoppningsvis kan vi bygga vidare på ett starkt försvarsspel och försöka få ut lite mer när vi har bollen.

Hur stor är skillnaden mellan de placeringar som GAIS haft under senare år och dom som du noterat med Degerfors?

– Jag tror inte att det är så stor skillnad egentligen. Man hör ju i olika sammanhang att någon pratar om att alla kan slå alla, men det finns väl ingen serie där det stämmer så bra som i Superettan. Här kan verkligen laget som är jumbo åka till serieledarna, vara det bättre laget och få med sig tre poäng hem, det är något som inte är särskilt vanligt.

– Så det gäller att komma ihåg att alla matcher räknas och vara ödmjuk och förberedd inför utmaningen. Det kan vara enkelt att förklara bort en förlust i omgång sju men i slutändan är dessa poäng lika viktiga som dom man krigar om i de sista omgångarna när serien ska avgöras.

Vad är då knepet för att ta dom där extra poängen som gör att man hamnar på övre halvan av serien?

– Skillnaden i kvalitet mellan spelare i serien är i regel väldigt liten och det gör att alla matcher kommer att svänga mellan lagen avseende energi och vem som har momentum. Det kan ju låta lite banalt, men ofta handlar det om att göra mål i dom perioder då man har övertag i matchen och att spela smart när motståndaren har en stark period. Ju bättre man blir på det, desto fler matcher kommer man att vinna.

– Så man måste vara lite pragmatisk med hur spelet ser ut, om man måste spela långt under en period för att komma ur det andra lagets grepp så får man helt enkelt göra det. Det är viktigt att spelarna lär sig att kunna fatta den typen av beslut under matchens gång och lyckas man med det så kommer man att vinna några extra poäng.

Du har mött GAIS sju gånger under din tid i DIF. Hur ser du på dom matcherna och hur har förberett laget?

– Jag tycker att det har varit tufft att möta GAIS och det har alltid varit svårt att få med sig poäng från Gamla Ullevi, även om Degerfors lyckades med det i år. Under säsongen 2019 får man väl främst lyfta att laget hade ett bra försvarsspel och att bara släppa in 40 mål är klart godkänt.

– Jag minns ju också tydligt matchen på Stora Valla som var Patrik Ingelstens första match som ansvarig och att GAIS dök upp laddade till tänderna. Då hade DIF det mesta av bollen men lyckades inte göra mål medan GAIS hade ett avslut på mål och det räckte för att vinna matchen. Det är ett bra exempel på en annan enkel tumregel, att det viktiga är inte att man har mycket boll utan vad man gör med sitt bollinnehav.

Kommer vi i GAIS att få se samma struktur och samma spelidé som du använt i Degerfors?

– Det är lite för tidigt att säga, men även om det kommer att finnas likheter så tror jag inte att det funkar att bara kopiera det som någon annan gör. Vi måste hitta en modell som passar för GAIS och det arbetet startar per omgående.

Tack för pratstunden - och stort lycka till med jobbet i GAIS. Vi är många som hoppas att du ska lyckas!

– Tack själv, jag kan garantera att jag och kollegorna som kommer att göra vad vi kan för att det ska bli så.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER