239

Möt Benjamin Westman – del 2

Detta är den andra av två artiklar som är baserade på en intervju som GAIS.se fick möjlighet att göra med klubbens nya chefstränare Benjamin Westman. I den första artikeln kunde du läsa om vad som hände när Benjamin ersatte Peo Ljung, att GAIS spelar med tyska influenser under 2016 och att Leeds är hans lag i England. Du kan ta del av denna text här.

Nu fortsätter vi att utforska hur Westman ser på den kommande säsongen och ramlar då bland annat in på fotbollskopplingar till Newcastle och musikreferenser till Libertines.

GAIS Akademi får ofta lovord både internt och externt. Vad kommer att vara likt och vad kommer att skilja sig för din del nu när du flyttar till A-laget?

Jag ser det här steget som en möjlighet att få ihop GAIS på ett bättre sätt än tidigare och skapa en tydligare stringens i klubben. Jag har eftersträvat en tydligare identitet i klubben i flera år och nu är det något jag får möjlighet att jobba med att förverkliga. Det är en fantastiskt rolig uppgift och utmaning som jag verkligen ser fram emot.

Det som skiljer är såklart att det primära i Akademin är att utveckla spelare medan det på seniornivå handlar om att vinna matcher. Även i A-laget kommer det såklart att handla om att utveckla spelare och inte minst de som är lite yngre. Men jag är ju inte naiv och tror att det räcker, så den viktigaste skillnaden är väl kravet på sportsliga resultat.

Hur ska GAIS lyckas att få fler spelare som kan ta steget från att vara stor talang i U-lag till att vara tongivande i A-laget?

Ja du, hade jag haft ett patentsvar på det så hade det redan varit genomfört. Men att skapa färdiga spelare är en process som kräver tid och det finns inte så många spelare som kan hävda sig på högsta nivå när de är 18-19 år. Man måste ha tålamod och jobba med spelaren, slussa in honom i laget och våga tro på hans utveckling. Det går inte att ge en spelare chansen i några matcher och sedan döma ut honom som att han inte räcker till, så tålamod är ett nyckelord. Det finns inga genvägar i det avseendet, tyvärr.

Sedan är det väl bra att lägga till att ålder inte är en faktor som vi kan ta hänsyn till i A-laget. Det är de bästa som ska spela oavsett om de är 17 eller 35.

Kan du berätta lite om hur ni arbetar med att sätta truppen inför nästa år?

Vi har ju ett gäng spelare som redan är klara för truppen nästa år. I början av nästa vecka ska vi sedan sätta oss ner och prata med alla spelare som inte har kontrakt över 2016. Då ska vi berätta mer om vad vi vill göra under kommande säsong och höra mer om vad spelaren siktar på framöver. Utifrån dessa samtal kommer vi att ha en god uppfattning om vilka som blir kvar och därmed också mer om vad vi behöver få in.

Just avseende det, att komplettera truppen, så vill jag gärna understryka att jag har upplevt ett fantastiskt stöd från styrelsen. Deras tydliga budskap är att de vill se ett slagkraftigt lag till nästa säsong och de två nyförvärv som vi fått in visar verkligen det. Att en talangfull och utvecklingsbar spelare som Luka Mijaljevic, som gjort en otroligt bra säsong i ett lag som åker ur serien, väljer GAIS är ett tydligt bevis på vad vi vill åstadkomma.

Detsamma gäller också Steven Old som varit en riktigt bra mittback i Superettan under flera år och vi märker ju också på marknaden att det finns fler bra spelare som är intresserade av att spela i GAIS.

Hur ser det ut på spelarmarknaden då, vad är det för nya spelare som kan dyka upp i GAIS 2016?

Vi har koll på ett antal spelare och vi för samtal med spelare som är tillgängliga. Men det måste ju vara rätt från båda sidor för att det ska bli något. Vi tittar såklart på olika typer av spelare, det kan vara de som är etablerade och redan har bevisat sig på en hög nivå under flera år men det kan också vara spelare som har potential att utvecklas till den nivå som behövs. Det gäller att det finns bra balans i gruppen i bland annat detta avseende.

Sedan är det ju viktigt att det är spelare som vill spela i just GAIS, som de två nämnda nyförvärven. För mig är det oerhört stort att få dra på sig GAIS-tröjan och det vill jag att mina spelare ska känna också.

Jag minns att jag under vårsäsongen 2015 såg en banderoll bland fans till Newcastle United som lite fritt översatt sa att ”vi kräver inte att laget vinner, men vi kräver en klubb som försöker”. Det stämmer bra med hur jag ser på saken, GAIS som klubb och de spelare vi har ska satsa allt i varje moment för att vinna, inget annat är ok. Det är den typen av spelare som ska vara med i GAIS under kommande säsong.

Du har ju själv spelat i GAIS. Är det något speciellt som du minns från din karriär och finns det något som du skulle gjort annorlunda.

Nu är det ju länge sedan jag la av som aktiv och det är svårt att säga att man borde gjort på något annat sätt. De beslut man fattar längs vägen känns ju rätt just då, men det är klart att jag i efterhand kan tänka att jag borde satsat några år till i Sverige. Mina föräldrar flyttade ju tillbaka till USA och efter ett tag flyttade jag efter, men egentligen hade jag kanske velat spela några år till här för att se hur långt det kunde ha burit.

Men avseende karriären i GAIS så finns det ju en sak som jag fortfarande minns som igår. Det var när jag 1994 som 17-åring fick debutera mot Elfsborg i Söderettan på Gamla Ullevi, alltså det gamla Gamla Ullevi. Jag fick spela från start i debuten och det var fantastiskt att höra när laguppställningen lästes upp och att höra publiken skrika mitt namn. Det är ett fantastiskt minne som jag bär med mig.

Vad ser du för fördelar och nackdelar med att det faktiskt är en Gaisare som leder A-laget?

Jag ser faktiskt inte direkt några nackdelar men det får ju också vara upp till andra att bedöma. Däremot finns det ju en rad fördelar som t ex att jag vet hur klubben fungerar och att jag verkligen bryr mig. GAIS är min klubb och att en tränare har den känslan måste vara något positivt.

För ett tag sedan så var det många Gaisare som satte ihop sitt eget GAIS-lag av spelare från typ 80-tal och fram till idag på Twitter. Om du skulle göra detsamma, vilka spelare skulle du skriva ner i laguppställningen först?

Oj, det var inte lätt, det finns så många bra spelare som man skulle kunna nämna. Men det första namnet på pappret måste ändå bli Sören Järelöv. Dels för att han var en fantastisk målvakt men också för att jag är svag för den typen av en klubbs-spelare.

Sedan måste ju Mervan vara med på en kant och Wanderson spelar såklart som 10:a. Dessutom är det ju svårt att inte nämna Samir Bakaou i ett sådant sammanhang, han var också något helt extra.

Jag fick ett önskemål inför intervjun att fråga dig om vad du lyssnar på för musik. Kan du…

Nej, men vad roligt! Jag älskar musik och har ett stort musikintresse. Så det var en kul fråga.

Då vill du väl veta vilket som är världens bästa band? Och just nu är det Arcade Fire. Fast sånt går ju lite i perioder, det vet ju alla som lyssnar mycket och följer musik. Ser man genre-mässigt så lyssnar jag absolut mest på punk och en hel del rock, det är definitivt de två stilar som jag följer mest just nu.

Ska jag sedan ta ut ett riktigt bra album ur samlingen så blir det ”Up the Bracket” av Libertines. Ett fantastiskt album som jag lyssnat hur mycket som helst på genom åren. Lite extra roligt att nämna just det när jag just nu har hittat tillbaka till Libertines efter många år av tystnad och de släppte ju faktiskt ett album bara tidigare i år och det håller också helt ok.

Libertines har varit med mig i många år och Pete Doherty är en fantastisk musiker, även om han varit snett på det i livet. Han var ju helt under isen under många år och den enskilt främsta anledning till att Libertines nästan gick under som band. Men desto roligare nu då förstås när han har hämtat sig ur askan och kommit tillbaka i princip till sin tidigare nivå. Det kan ju förresten få bli en symbol för vad jag hoppas att vi kan åstadkomma med GAIS under nästa år, att resa sig ur askan och göra något riktigt bra.

Lycka till Benjamin och GAIS

GAIS.se säger stort tack till Benjamin Westman för att vi fick tillfälle för intervjun i ett mycket intensivt planeringsskede. Vi önskar självklart också lycka till och avslutar denna text med ett försök till sammanfattning av den röda tråden i Benjamin Westmans tankegångar:

Under 2016 ska GAIS ha ett slagkraftigt lag med en tydlig identitet. Det handlar om att visa engagemang och laget ska byggas runt spelare som är beredda att offra ett revben för att vinna. Det ska finnas glädje i laget och på alla träningar, men även där ska det handla om att vilja vinna. På planen ska GAIS styra matcherna med ett passningsorienterat och vägvinnande spel och pressa motståndaren högt för att vinna tillbaka bollen. Och även om GAIS inte vinner alla matcher ska supportrarna känna övertygelse om att alla har gjort allt som de har kunnat för laget.

Väl mött för grönsvart framgång 2016.