GAIS-SYR-12

Möt Benjamin Westman – del 1

Benjamin Westman är ett känt namn i GAIS-kretsar, men vad vet du om Grönsvarts nya chefstränare vid sidan av att han varit framgångsrik som ansvarig för GAIS akademi? GAIS.se fick möjlighet till en intervju i veckan och resultatet av denna kommer nu i två artiklar på webben. Detta är den första delen av texten och vi kan utlova att den andra kommer inom kort.

I den första artikeln berättar Benjamin om hur han och Jesper Ljung arbetade för att bryta GAIS negativa trend inför seriens slutomgångar tidigare i år. Dessutom kan du läsa om hur han ser på lagets spelsätt och identitet inför kommande säsong med kopplingar både till Leeds United och Borussia Dortmund. I den andra artikeln fördjupar Benjamin sitt resonemang inför den kommande säsongen och då bland annat med fotbollskopplingar till Newcastle och musikreferenser till Libertines.

Börjar med en ödesmatch

För drygt en månad sedan, den 18:e oktober, sprang GAIS ut på Gamla Ullevi för en riktig ödesmatch. Efter att laget bara skrapat ihop två poäng på sex matcher hade Jesper Ljung fått Benjamin Westman som ny tränarkollega och nu hade den nya duon lett laget i drygt en vecka. Avgörandets stund var inne och nu var det upp till bevis för laget och tränarduon, vinst i hemmamötet mot Syrianska var i det närmaste ett krav för att GAIS skulle kunna klara kontraktet i Superetttan.

Firma Westman och Ljung hade inför matchen gått ut med att man inte avsåg att ändra på så mycket i lagets spel, men när det väl blåstes till spel hade Björn Andersson fått flytta ner i försvaret igen efter flera matcher som toppforward. Dessutom hade Kieron Cadogan, som startat alla matcher under säsongen, fått ta plats på bänken till förmån för Adam Eriksson.

Matchen startade på ett positivt sätt för GAIS som påhejade av 3 155 tända supportrar direkt tog tag i taktpinnen. Syrianska trycktes tillbaka och var hela tiden steget efter Atleterna, men efter bara en kvart hände något som fick många på läktaren att fundera på om det vilade en förbannelse över säsongen.

Benjamin Westman kunde från sin position vid sidlinjen se hur Luther Singh, en av GAIS mest formstarka spelare under hösten, går till marken efter en närkamp och att han blir liggande i behov av vård. På läktaren drogs en kollektiv suck med andemeningen ”en skada på en viktig spelare i en avgörande match – är det inte typiskt för hela säsongen 2015”. Det hade varit lätt för en nybliven tränare att tänka något liknande.

Världens roligaste matcher väntar

Men låt oss ta saker lite mer i tur och ordning inför detta avgörande ögonblick. Den 9:e oktober kom beskedet att GAIS och Peo Ljung avslutade samarbetet i förtid och att Benjamin Westman tar klivet upp från GAIS Akademi för att leda laget ihop med Jesper Ljung. Trots det utsatta läget hade det inte varit någon tvekan att hoppa på jobbet, berättade Benjamin för GAIS.se i en intervju som gjordes direkt efter att tränarskiftet blev offentligt. Nu har vi fått möjlighet att prata med Benjamin igen och sedan den förra intervjun vet vi nu också att han fått ta över ansvaret för laget i rollen som chefstränare.

När du och Jesper fick ansvaret för A-laget i mitten på oktober lyckades ni bryta lagets svaga resultatmässiga trend och ta två raka segrar. Kan du berätta lite om vad som var avgörande för att ni lyckades med det?

Laget var i ett utsatt läge och det var självklart att alla killarna i laget förstod allvaret. Vi kände att vi behövde en positiv förändring och att vi behövde ”lätta på trycket”. Vi pratade om att det som väntar nu är den allra roligaste typen av matcher samtidigt som vi försökte få in mer glädje i allt som vi gjorde med laget. Dessutom försökte vi att få in fler tävlingsmoment i träningarna, det var viktigt för oss att träna på att verkligen vilja vinna.

Vi kände också snabbt av en förändring i gruppen och att spelarna verkligen trodde på det vi gjorde och att vi skulle kunna klara av utmaningen som väntade. Det tycker jag också att spelarna visade, inte minst i de två matcherna som följde direkt efter det att vi tog över.

När du kom in i A-laget var det många på läktaren som uppfattade dig som väldigt delaktig under träningarna. Du hördes och syntes och gav snabba instruktioner och feedback, är det så du ser dig som tränare?

Jo, det stämmer nog. Det är sådan jag är, inte bara som tränare utan också som person. Jag kräver engagemang av spelarna och då måste jag självklart visa minst samma engagemang själv. Jag vill vara delaktig i träningen, jaga på spelarna under övningarna och ge direkt återkoppling på det som händer.

Jag har ju faktiskt också en magisterexamen i pedagogik, men undantaget det så är det självklart att det inte funkar med tomma ord och det tror jag också är tydligt för spelarna. Jag bryr mig om dem och deras utveckling och det tror jag faktiskt också att de känner. Det är äkta engagemang, inget påklistrat.

Vilka förändringar gjorde ni på planen?

Vi bytte spelsystem och gick över till att spela 4-2-3-1 under de tre avslutande omgångarna. Dessutom ville vi få upp en av innermittfältarna högre i banan eftersom vi upplevde att det varit lite för ”rätlinjigt” tidigare och vi utgick ifrån att det skulle göra oss farligare framåt. Det blev Yussif Chibsah som fick ge sig av framåt lite oftare och Reuben Ayarna som fick ta den mer ”sittande” rollen. Att vi fick upp en av de centrala mittfältarna högre gjorde också att Patrik Ingelsten fick lite mer folk runt omkring sig och kunde prestera bättre i sin roll på topp.

Vi hade också jobbat mycket med att bli bättre på fasta situationer, både offensivt och defensivt. Sedan var vi tydliga med att när vi spelar ska man se från läktaren att vi ger 110% för klubben. Det tycker jag också att vi lyckades med, se på t ex det defensiva jobb som Linus gjorde i de avslutande matcherna eller hur Kieron kom igen efter att ha blivit bänkad. Det var fantastiskt att se!

Hur kommer lagets spelidé att utvecklas till nästa säsong? Hur spelar ett typiskt Benjamin Westman-lag?

Det viktigaste är att vi hittar en GAIS-identitet som går att känna igen och som alla som bryr sig om klubben kan känna positivt inför. Efter en match ska man inte behöva lämna läktaren och säga ”vad f-n var det där” utan istället ska känslan vara att man har sett något bra, man har sett GAIS.

Den viktigaste delen i vår identitet är att det på planen ska finnas elva spelare som bryr sig om laget och om klubben. Spelare som tydligt visar lojalitet mot våra supportrar och som har samma engagemang som alla som stöttar klubben och dess utveckling. I mitt lag bryr sig spelarna lika mycket om klubben som våra fans på läktaren gör. Där har vi den kanske viktigaste delen av vår identitet och det som ska utmärka mitt GAIS.

På planen ska det gå att känna igen GAIS baserat på ett aggressivt försvarsspel där vi pressar för att vinna tillbaka bollen tidigt och högt upp i planen. Vårt spel ska vara passningsorienterat och vägvinnande och vi ska styra matchbilden framför allt på hemmaplan. Alla som kommer till Gamla Ullevi ska ha respekt för oss och gärna känna att det är lite uppförsbacke.

Kan du ge exempel på något lag som spelar på ett sätt som du eftersträvar?

Jag älskar ju engelsk fotboll och tittar mycket på Premier League även om många lag spelar på lite annat sätt än vad jag siktar på. Dessutom håller jag själv på Leeds United och det är ju definitivt inte något bra exempel att dra upp i detta sammanhang, dels för att klubben inte är vad den en gång varit men också för att de inte riktigt spelar på det sättet som jag beskriver.

Men jag är också väldigt förtjust i tysk fotboll och det finns flera exempel från Bundesliga som passar bra in stilmässigt i det jag eftersträvar. Där har man högt tempo i anfall och använder sig ofta av hög press för att vinna tillbaka bollen. Det är ju svårt att jämföra med andra lag på det sättet men visst, Borussia Dortmund när de var som bäst är ju helt klart en förebild, både vad gäller spelsätt och lojalitet med supportrarna. Sedan får man ju förstå att det är viss skillnad på nivå mellan lagen, i alla fall just nu.

Så tillbaka till första matchen mot SFC, vad tänkte du när du förstod att Luther Singh var skadad och skulle behöva byta?

Jag tänkte faktiskt inte så väldigt mycket på det och inte alls att det skulle vara typiskt för vår säsong. Min tanke var snarare handlingsorienterad där och då, ungefär ”vem kommer att vara bäst som ersättare för Luther” och det valet var inte svårt. Det var klart att det skulle vara Kieron Cadogan och som han spelade sedan. Han gjorde jobbet, han tog ansvar och visade verkligen att det här är min plats.

Och sedan behövde Kieron bara en kvart på sig för att göra matchens första mål och GAIS kunde marschera på till en klar 3-0-vinst. Hur ser du tillbaka på den matchen i stort?

Ärligt talat så var ju en match som vi kunde vunnit med dubbla siffrorna. Det var en riktigt bra prestation och killarna visade att de trodde på sin förmåga och att de jobbade för laget och för alla som bryr sig om GAIS. Det blev ju också en injektion som vi kunde ta med in i nästa match och då klara kontraktet. Sedan är det klart att jag vill nämna värdet av att det dök upp 300-400 supportrar till träningen inför den matchen, det tillförde enormt mycket energi till laget.

På väg mot en tydligare identitet?

Den snart 40-årige Majorna-bon Westman får fortsätta att resonera om sitt uppdrag som chefstränare för Grönsvart i nästa artikel. Då får du också veta lite mer om hans stora musikintresse och han gör återigen kopplingar till Premier League, men då handlar det inte så mycket om vad som händer på planen, utan relationen mellan klubben, laget och dess fans.

Välkommen tillbaka till GAIS.se för att ta del av den andra artikeln om en man som nu vill etablera en tydligare identitet för Atleterna från Göteborg.