S-Möller-2

Möller tror på ett bra år för GAIS

I lördags gjorde nyförvärvet Sebastian Möller debut i den grönsvarta tröjan och nu ser han fram emot att få möta supportrarna igen – och att bidra till ett framgångsrikt år för GAIS.

Efter ett lyckat provspel i december blev 23-årige Möller med rötterna i Falkenberg erbjuden kontrakt med GAIS. Men han var i stort sett färdigbakad gaisare redan innan dess och han säger sig trivas som ”makrillen i stimmet” i sin nya klubb. Dessutom vill han lära känna kulturen runt klubben ännu bättre och längtar efter att få springa in på plan och möta lagets anhängare snart igen.

Från Hallands hjärta till Gårda

Redan de första sekunderna man pratar med Sebastian Möller märker man att det är en riktigt go och gla’ gubbe med inget annat än välvilja på agendan. Med en dialekt som ekar hela vägen från ”Hallands hjärta” berättar Möller om hur han redan trivs mycket bra i Grönsvart. Man blir dessutom snabbt övertygad om att Möller varit gaisare även långt innan han kom till GAIS. Att han ska flytta till Gårda och lyssnar mycket på Håkan Hellström säger en hel del, men det hela började nog den 17:e oktober 2011 när Möller jublade till sin gode vän Erik Johanssons segermål i derbyt mot IFK Göteborg.

Dessutom har han under säsongsupptakten blivit övertygad om att 2017 kommer att bli en riktigt bra säsong för GAIS!

Hur som helst började Möllers fotbollsresa redan när han var fyra år i If Böljan i Falkenberg där han fick börja spela med de två år äldre killarna. Efter tolv år i moderklubben var det dock dags att satsa vidare och då helst mot fotboll på heltid. När Sebastian fyllde 16 tyckte han att det var dags att ta nästa steg och 2009 värvades han till Halmstad BK.

Då HBK vid denna tid var ett starkt etablerat allsvenskt lag var det såklart svårt för en 16-åring att etablera sig i A-laget. Dock gjorde Möller framsteg i juniorlaget vilket gjorde att han fick en plats i juniorlandslaget året efter han kom till HBK. Som 19-åring var han dessutom lagkapten när HBK:s J-19 lag vann SM-guld.

Efter dessa framgångar var det nu dags för Möller att ta sig an A-lagsnivå. Det var därför han valde att byta klubb 2014. Trots klubbytet behövde han inte åka långt, han fick till och med spela sina hemmamatcher på Halmstads egna Örjans Vall. De flesta läsarna vet nog redan att det är på tal om dåvarande division 1-klubben IS Halmia. Mycket riktigt skrev Möller på för Halmia där han spelade i ett år.

När Möller dock fick ett erbjudande hemifrån Falkenberg av division 2-klubben Vinbergs IF tog hemlängtan över och Möller skrev på för Vinberg där han spelade 2015-2016. I slutet av 2016 fick karriären ett uppsving när han fick ett samtal från Gaisgården.

 Att vara gaisare snarare är en livsstil än att hålla på ett lag

Hur hamnade du i GAIS?

– Jag kom i kontakt med GAIS angående de provspelningar klubben hade inför säsongen 2017. Vi var ett gäng som var där och tränade, men tillslut fick jag besked från GAIS att de vill fortsätta med mig i truppen.

Hur trivs du hittills i klubben?

– Jag trivs otroligt bra! Det är en bra energi i klubben och det känns häftigt att få spela för GAIS med tanke på deras starka varumärke och den rejäla supporterskara som finns runt klubben. Jag har märkt att vara gaisare snarare är en livsstil än att hålla på ett lag. Den glöden som finns bland supportrarna känns mycket starkare än glöden som finns i många andra klubbar. Sedan har jag alltid hört mycket gott om både GAIS och Göteborg. Erik Johansson har alltid talat gott om både GAIS och Göteborg från första dagen han tillhörde klubben.

Vad säger du om din debut i lördags mot Utsikten?

– Det var fantastiskt kul att få debutera, men jag är väl inte helnöjd med min egen insats. Allra bäst i den matchen var fansen, det var klass rakt igenom.

GAIS vann som bekant årets första träningsmatch med 2-0 efter mål av Daniel Janevski och Luka Mijaljevic. Sebastian fick i debuten spela till höger i en backlinje som i övrigt bestod av rutinerade mittlåset Calle Nyström och Steven Old samt nye Alexander Leksell. Eftersom Atleterna gick runt på mycket folk fick den gode Möller nöja sig med att spela en halvlek, men ser såklart fram emot att få mer speltid i kommande matcher.

För mig tillhör GAIS Allsvenskan, och dit vill jag ta dem!

Vilken position spelar du helst på?

– Jag spelar oftast som högerback, alternativt mittback, men jag kan annars spela på de flesta positionerna. Jag har till och med spelat målvakt i en B-lagsmatch, men då släppte jag in sju mål.

Vad hoppas du kunna tillföra i laget?

– Självklart hoppas jag kunna bidra med mycket positiv energi både till laget och supportrarna. Inte minst vill jag ju också hjälpa laget sportsligt. För mig tillhör GAIS Allsvenskan, och dit vill jag ta dem!

Hur skiljer sig GAIS från tidigare klubbar du spelat i?

– På många sätt! Jag får väll mest jämföra med Halmstad BK där jag spelade tidigare. Då jag spelade där var det en väldigt stabil allsvensk klubb utan några större upp eller nedgångar. På så vis var det ett lite annat lugn i HBK kan jag tänka mig. När det gäller GAIS är de helt i en klass för sig. Som jag tidigare nämnde känns GAIS snarare som en livsstil där supportrarna inte bara går och kollar på en fotbollsmatch en gång i veckan, utan mer eller mindre viger sitt liv till laget. Sedan är det även en stor supporterskara vilket gör det lite extra roligt. Det är helt enkelt ett större tryck kring GAIS och en glöd som kommer bli häftigt att kämpa för.

Hur slutar GAIS i år?

– Vi kommer gå ut för att vinna varje match, tabellen får anpassa sig därefter!

Text: Philip Morsten
Bild: Daniel Björnalm