Sebastian-Möller-2

Möller tar över Erik Johanssons tröja

GAIS-nyförvärv Sebastian Möller är taggad inför söndagens cup-möte med AIK. Kanske till och med lite extra taggad? För från och med söndag tar han över vännen Erik Johanssons ”legendariska” tröja 17.

Sebastian Möller fick chans att provspela för GAIS i december och han visade direkt att han ville ta chansen att komma tillbaka till elitfotbollen. Redan som 16-åring tog den lovande backen chansen att satsa på eliten då han gick till Allsvenska Halmstads BK och där fick han en gedigen utbildning, ett SM-guld med bollklubbens U19-lag men dessvärre inte någon plats i A-laget. Efter fem år i klubben hamnade han först i IS Halmia och sedan i Vinberg där han spelade två år innan GAIS hörde av sig.

Hittills under försäsongen har ”Sebbe” fått chansen i alla tre matcherna och efter både Norrby och Tvååker har Benjamin Westman uttryckt att han gillar det han ser. Möller själv är diplomatisk i omdömet om de egna insatserna men säger att det känns allt bättre för varje dag. Han tillägger också att han inte var nöjd med matchen mot Utsikten och säger självkritiskt att det var ”en av de sämsta jag kan komma ihåg”.

Vän av ordning får då tillägga att det inte var någon i GAIS som gjorde sin bästa match för säsongen i mötet med Kiken – och desto roligare då för Falkenbergskillen att han fått beröm för både defensiven och offensiven i de två andra matcherna.

Just rötterna i Falkenberg är faktiskt också det som gör att han kommer att byta tröjnummer inför matchen på söndag. Han berättar nedan om ett möte med vännen Erik Johansson och sedan ledde det ena till det andra. GAIS.se fick tag på Möller efter det att han och laget avslutat dagens aktiviteter.

Hej Sebastian, hur är läget idag?

– Tack det är bara bra, jag är lite seg efter att ha kört dubbla pass idag men det är väl så det ska kännas nu när vi kör på rätt hårt.

Hur ser du på försäsongen så här långt?

– Jag gillar verkligen Conors sätt att tänka och vi kör efter ett riktigt bra upplägg. Han har infört en uppvärmning för hela kroppen som är grymt nyttig och som jag tror minskar risk för överansträngning och skador. Han är noga med att man ska ha koll på vad man ska göra och varför och det är en skillnad mot vad jag varit van vid.

– Det är så lätt annars man man tänker att fysträning, det är bara att gå in och köra. Men här handlar det om att man ska ha förståelse för tekniken. Det handlar inte om att man ska kunna lyfta 100 kg utan man kan lyfta lite mindre om man bara gör det på rätt sätt. Det där med att göra rätt istället för att göra så mycket man orkar är en viktig del i vad han lär ut.

Hur tycker du att det har gått på planen då?

– Jag har kommit till GAIS med en förhoppning om att ta en plats och att få spela, men samtidigt så har jag respekt för att det är flera av de andra som har varit med längre eller spelat högre upp. Man kan ju säga att jag tappat två år i elitfotbollen när jag spelade i Vinberg, så det är klart att jag hade förväntat mig att det skulle vara någon form av startsträcka.

– Men jag ser varje träning som en möjlighet att komma närmare de övriga i truppen och för varje minut man får spela så blir man lite mer trygg i situationerna. Jag har höga förväntningar på mig själv men känner också att det får ta den tid det tar.

Hur känns det inför söndagens match? Kommer GAIS att kunna ge AIK en match?

– Det känns bra, det ska bli jäkligt kul att komma igång med tävlingsmatcher. Dessutom kommer det ju att bli mycket folk på läktaren och det gör ju inte saken sämre. Jag har läst att det blir runt 300 gaisare på plats och det låter verkligen toppen.

– Sedan lär det ju bli en tuff match. Det är ju AIK som är favoriter såklart, de är ju ett Allsvenskt topplag och alla förväntar sig att de ska vinna. Men det gör ju också att de har pressen på sig och jag är rätt säker på att vi kan störa dem i sin matchplan. Allt är i alla fall upp till oss själva och vi är inställda på att göra något bra av matchen.

På söndag kommer du inte att spela i det nummer som vi sett dig i tidigare (28), utan du kommer att bära Erik Johanssons gamla nummer (17). Berätta!

– Ja, det stämmer att jag kommer att ha nummer 17 under säsongen och det är faktiskt Eriks idé.

– Erik, Johan Svahn och min storebror Kristoffer är barndomsvänner och jag hängde som barn mycket med Eriks lillebror. Sedan har jag haft Eriks pappa som tränare så det har funnits relationer mellan familjerna under bra många år. Över åren har jag och Erik lärt känna varandra allt bättre och idag umgås våra familjer en del när tillfälle ges.

– Jag träffade Erik när han var hemma nyligen och då snackade vi såklart en hel del fotboll och det var Erik som kom in på det där med tröjnummer. ”Nummer 17 är ju ett legendariskt nummer i GAIS” sa han med glimten i ögat och frågade om det var ledigt i år – och det var det ju så han tyckte att det vore kul om jag kunde få det. Så jag kollade med ledarstaben och de höll med om det, så från söndag blir det 17 på ryggen.

Känner du extra förväntningar nu då, att leva upp till det goda rykte som Erik fick i GAIS under den tid han spelade i klubben?

– Haha, den berömda Erik-effekten… han är fantastisk på det sättet. Han blir omtyckt vart han än kommer. Men – nej jag känner inte någon extra press alls över det. Tröjnummer är ju inte någon stor sak när man väl står på planen. Men visst, lite kul är det ju eftersom vi känner varandra så bra.

Lycka till på söndag!

– Tack för det, det ska bli kul att träffa det stora bortaföljet!

Inför matchen

Matchen mot AIK spelas på Skytteholms IP på söndag den 19:e februari kl. 14.00. Det finns fortfarande biljetter att köpa på Gaisgården under fredagen mellan 13.00-16.30.

Det kan också finnas platser över i någon av de bussar som Gårdakvarnen skickar mot Stockholm, mer information finns på supporterklubbens webbsajt. Eventuellt överblivna biljetter kommer att säljas på Gårdakvarnens bussar. Observera att det inte kommer att finnas möjlighet att köpa biljett på Skytteholms IP.

GAIS laddar upp inför matchen med träning på Valhalla på lördag kl. 10.00. Välkommen då för att ta tempen på lagets form och stötta killarna till en grym insats i cupen.

Foto: Lars Ekström