Patrik-Ingelsten-1

Moenza tillbaka i truppen när Ingelsten gör debut

Idag tar GAIS emot Trelleborgs FF på Gamla Ullevi vilket blir första matchen för Grönsvart med Patrik Ingelsten som ansvarig för den grönsvarta skutan. För som du kunde läsa igår har Patrik tills vidare tagit över uppdraget som huvudtränare för Makrillarna.

När Patrik Ingelsten lämnade GAIS som spelare och skyttekung efter säsongen 2015 var han tämligen övertygad om att han skulle fortsätta karriären som spelare på elitnivå ytterligare något år. Men en förfrågan från division 2-laget IS Halmia fick honom att tänka om. Erbjudandet från det klassiska halmstadslaget laget innebar att han kunde fortsätta som spelare samtidigt som han fick möjlighet att inleda en tränarbana.  Planen var att Patrik skulle vara med och utveckla klubbens akademilag men ödet ville att tränaransvaret skulle växa till mer än så under säsongen.

IS Halmia, som hade trillat ur division 1 året före, gick dåligt i tvåan under vårsäsongen och läget såg svårt ut inför hösten. I juni 2016, alltså för precis ett år sedan, väntade sommaruppehåll för det klassiska Idrottssällskapet och för att försöka bryta en nedåtgående trend bestämde sig klubben för att entlediga tränare Peter Lindau från sitt uppdrag. De ansvariga inom klubben gav erbjudandet om att ta över huvudansvaret till Ingelsten och man hoppades att nya idéer från den erfarne anfallaren och hans stora engagemang skulle bidra till en bättre höstsäsong. Och man skulle verkligen bli sannspådda i det.

I Halmia fick Ingelsten möjlighet att ta över tränarskapet i samband med sommaruppehållet och som lite extra skjuts fick laget tillbaka ett par spelare efter skador lagom till omstarten. Den förre GAIS-kaptenen hade dock planen klar kring hur han ville att lagets spel skulle utvecklas under hans ledning, det handlade om lite enklare och mer kompakt defensiv kombinerat med en tydligare offensiv. Och effekten av förändringarna skulle inte låta vänta på sig!

Halmia vann elva av 15 höstmatcher och laget gick från bottenstrid till att bärga en kvalplats till division 1. I kvalet var man i förarsätet inför sista omgången men förlorade biljetten uppåt i seriesystemet på övertid till FC Rosengård. Trots att laget föll på mållinjen var det många som hyllade såväl laget som tränaren för den fina utvecklingen och i media fick Ingelsten snart epitetet succétränare.

Nu står den tidigare GAIS-kaptenen inför en ännu större utmaning som tränare. På kort varsel har han fått ta över rodret efter Benjamin Westman och nu handlar det om att göra Grönsvarts väg genom snåriga Superettan till en mer framgångsrik resa. Kan han åstadkomma samma utveckling i GAIS som i förra klubben kommer han snart vara hjälte bland supportrarna.

GAIS.se fick en pratstund med Patrik Ingelsten för att diskutera förutsättningarna inför dagens match mot Trelleborgs FF.

Till att börja med Patrik, hur känns det att på kort varsel ha fått ta över ansvaret för GAIS?

– Jodå, det känns väl bra. Jag har nog inte riktigt hunnit landa i det ännu för det har som du förstår varit full fart sedan beslutet togs igår. Sedan är det klart att det är åt det här hållet som jag vill utvecklas, alltså att vara ansvarig tränare på elitnivå och då måste man vara redo när chansen dyker upp. Det är ju trots allt något som kan hända när man är assisterande tränare.

Kommer du att försöka göra några ändringar i taktik, spelsystem eller hur laget ska uppträda jämfört med tidigare? 

– Nej, inte idag i alla fall. Det kanske finns tankar kring det men det är för tidigt att snacka om det inför TFF. VI har ju bara haft en träning att förbereda oss för det här och jag har verkligen inte prioriterat att göra några större justeringar. Det kanske kan bli aktuellt med någon form av förändring framöver men just nu är det inget jag funderar på. Vi får se om det blir aktuellt att fundera vidare kring det i veckan som kommer.

Ja, hur länge kommer du att ha den rollen som huvudtränare egentligen?

– Det vet jag faktiskt inte och mitt enda fokus nu är en match i taget. Nu lägger jag alla tankar på TFF-matchen och så får vi se hur läget är framöver. Det låter ju lite tråkigt att säga så men jag känner att det är det enda rätta nu.

Men i förberedelserna inför matchen idag, vad kommer du att trycka på när du går igenom riktlinjer för laget?

– Att vi måste göra jobbet för varandra och att alla tydligt visar att de är med på det. Sedan är det viktigt att vi inte blir för försiktiga eller passiva i det här läget, det gäller att vi kan fylla på med folk i offensiven. Det finns kanske något vi kan anpassa i presspelet men framför allt handlar det om att göra jobbet som krävs.

Hur ser det ut i truppen, blir det några förändringar där?

– Nej, i alla fall inte som en följd av att jag tar över efter Benjamin. Men vi har ju haft något som gått runt i truppen under de senaste veckorna så idag är det Dardan Rexhepi som får stå över efter att ha varit krasslig. Istället kommer Malkolm Moenza tillbaka efter det att han stod över mot Degerfors senast. Dessutom så kommer Ajdin Zeljkovic in i truppen och Mattias Kano får stå över denna vecka.

– Och annars kör vi vidare på att ta ut 19 killar till truppen så att vi är garderade om det händer något på matchdagen.

Lycka till idag, hoppas att du får samma framgång i GAIS som när du tog över i Halmia förra året!

– Tack så mycket. Jag hoppas att vi kommer att få stöd av supportrarna idag också, även om senaste dygnet varit lite annorlunda. Vi ska se till att göra jobbet och förhoppningsvis kan vi göra en bra match.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Trelleborgs FF.
När: Måndag 5/6 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Danial Ahmadi, Falkenberg.
Avstängningar: Inga avstängningar i något av lagen.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Carl Nyström, Steven Old, Niclas Andersén, Daniel Janevski, Sebastian Möller, Erik Jonasson Westermark, Dusan Djuric, Dan Keat, Andreas Petersson, Rickson Mansiamina, Johan Svahn, Malkolm Moenza, Arvin Shojaee, Luka Mijaljevic, Ajdin Zeljkovic och Alibek Aliev.

Biljetter
GAIS rekommenderar som alltid att du köper förköp för att slippa köer på matchdagen. Enklast gör du det via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot Trelleborgs FF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)
2 poäng
James Sinclair (0+2)
1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0),  Andreas Peterson (1+0), Dusan Djuric (1+0), Malkolm Moenza (0+1),  Johan Svahn (0+1), Luka Mijaljevic (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Trelleborgs FF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

4 varningar: Steven Old.
3 varningar:
Calle Nyström och Johan Svahn.
2 varningar:
Alexander Leksell,
Alibek Aliev, Niclas Andersén och Dan Keat.
1 varning:
Dusan Djuric, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.