GAIS-ÅFF-5

Mehic och Sinclair tillbaka i truppen mot Åtvidabergs FF

I Superettans 27:e omgång beger sig GAIS till Åtvidaberg för att försöka bättre på positionen inför serieavslutningen. Tränare Bosko Orovic kan glädjas åt att Damir Mehic och James Sinclair är tillbaka i truppen samt att laget tar sig an matchen utan en fyra timmars bussresa i benen.

Redan under lördagen lämnade Grönsvart Göteborg för att bege sig mot Östergötland och laget spenderar natten i Linköping. På söndagen äter man sedan gemensam frukost och därefter tar hela gänget en promenad för att starta uppladdningen inför den viktiga matchen. Atleterna har sedan drygt en halvtimma i bussen innan man är framme vid K-märkta Kopparvallen.

GAIS.se fick som vanligt en pratstund med tränare Bosko Orovic för att stämma av läget inför mötet med ÅFF.

Den 27:e omgången startade med att Norrby och Frej vann sina matcher under lördagen och just nu ligger GAIS på kvalplats i en haltande tabell. Hur ser du på läget?

– Det kommer att bli en rejäl kamp mellan fem-sex lag om att undvika kvalplatserna och den kommer säkert att pågå fram till sista omgången. Men vi har mycket positiv energi i gruppen och det känns som att vi klarar av att hantera situationen. Det finns en stark tilltro i gruppen till det vi håller på med och hur laget utvecklas och jag hoppas att vi tar med oss det ut på planen.

– Sedan är det ju viktigt att lägga fokus på rätt saker och just nu är det prestationen mot Åtvidaberg som är det viktiga. Vi funderar inte så mycket på tabellen för vi vet att vi har allt i egna händer och nu gäller det att förvalta det. En match i taget är inte bara en klyscha utan en bra regel att hålla sig till i slutspurten.

Det är två veckor sedan förra matchen och ni har fått extra tid för träning och återhämtning. Vad har ni gjort under landslagsuppehållet?

– Under den första veckan körde vi på med lite extra tuffa träningar och sedan fick killarna någon extra dag ledigt över helgen. Vi fortsätter att utveckla vårt spelsätt i enlighet med den linje som vi slog in på i somras och gruppen tar nya steg efterhand. Sedan har vi såklart kört mycket anfallsspel och avslut under hela perioden och förhoppningsvis så kan vi få betalt för det.

Hur tycker du att utvecklingen i laget varit under de här snart tre månaderna?

– Jag tycker att vi är på rätt väg och mot BP tycker jag att vi visade bra klass under första timman. Då kontrollerade vi handlingarna och de fick inte alls igång sitt spel. Det märktes att de var frustrerade och vi skapade igen tillräckligt med chanser för att vi skulle kunna ha avgjort matchen. Sista 30 får vi flytta runt en del och då förändras också matchbilden, men vi hann med att visa att vi har blivit bättre under hösten.

Nu väntar alltså Åtvidabergs FF, seriens jumbo som har haft usel höstform och bara gjort tre mål sedan semestern. Hur ser du på motståndet?

– Åtvid har ett bra lag på pappret med många starka namn. Simon Helg har ju varit en av Superettans bästa spelare under de senaste åren, Fredrik Holster är erfaren och duktig och de har flera unga och talangfulla spelare i truppen. Jag vill inte spekulera i vad det kan bero på, men de har inte alls fått till det på planen efter sommaruppehållet.

– Sedan har de haft lite oflyt under några matcher men i morgon spelar de ju med kniven på strupen så det kommer att bli en tuff match. Tabellplaceringen betyder inget nu och inte heller tidigare form, alla matcher lever sitt eget liv och så kommer det att vara i morgon också.

Hur tänker du kring vår matchplan, vad är viktigt att tänka på inför just denna match? 

– Vi kommer att följa den spelmodell som vi använt oss av tidigare och kommer att försöka ge motståndaren lite tid med bollen, samtidigt som vi vill styra matchen med vårt bollinnehav. Det som är värt att tänka lite extra på är ju att det är konstgräs på Kopparvallen och det gör ju att spelet blir lite snabbare. Då gäller det verkligen att sätta en samordnad press för annars blir man överspelad, så det är ju något som vi har pratat om inför matchen.

Blir det några ändringar i truppen jämfört med matchen mot BP?

– Ja, det gör det. Calle Nyström och Dusan Djuric är avstängda och får vila denna omgång. Men Calle kommer att vara på plats i Åtvidaberg i morgon och kommer att hjälpa till kring laget och stötta från bänken. Förhoppningsvis kan han bidra till en bra prestation även om han inte är med på planen.

– Tyvärr får Johan Svahn stå över igen då han ju fick en känning av vad som förmodligen är den tidigare skadan. Vi får se när han är tillbaka men det kan vara så illa att han inte spelar mer i år. Vi får tillbaka Damir Mehic efter sin skada vilket gör att också Otto Martler utgår jämfört med förra matchen. Vi får också tillbaka James Sinclair efter sjukdom och in i truppen kommer också Dan Keat och Andreas Petersson.

Startelvan meddelas som vanligt på GAIS.se en timma före matchstart. Kom igen, Grönsvart!

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Åtvidabergs FF-GAIS.
När: Söndag 15/10 kl. 15.00.
Var: Kopparvallen (hitta hit).
Domare: David Almgren, Mjölby.
Avstängda: Pekka Lagerblom (ÅFF) samt Calle Nyström och Dusan Djuric (GAIS).

Biljetter
Du köper förköp till matchen via denna länk.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Daniel Janevski, Niclas Andersén, Sebastian Möller, Mavroudis Bougaidis, Calle Wede, Andreas Petersson, Daniel Bennassar Nilsson, Erik Westermark, August Wängberg, Anton Wede, Dan Keat, Simon Silverholt, Dardan Rexhepi, Luka Mijaljevic och Alibek Aliev.

Poängligan
Inför matchen mot ÅFF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 6 poäng: Luka Mijaljevic (5+1).
  • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1), Calle Nyström (2+1) och Dusan Djuric (1+2).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0), Simon Silverholt (2+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2), Johan Svahn (0+2) och Anton Wede (0+2).
  • 1 poäng: Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1) och Niclas Andersen (0+1)

Varningsligan
Inför matchen mot ÅFF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 6 varningar: Calle Nyström.
  • 5 varningar: Niclas Andersén.
  • 4 varningar: Johan Svahn, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.
  • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
  • 2 varningar: Damir Mehic, Calle Wede och Dardan Rexhepi.
  • 1 varning: Daniel Janevski, Luka Mijaljevic, , Sebastian Möller, Mavroudis Bougaidis och Anton Wede (som har en varning med sig från spel i HIF).