Med grönsvart perspektiv – september

Augusti är över och vi har nu två veckor utan match. Läge att summera de senaste veckornas intensiva matchande och andra händelser.

Vi vann tre av de första 14 matcherna innan förändringen i ledarstaben, och vi har nu också vunnit tre av de efterföljande sju matcherna i serien. Just nu ligger vi över de negativa kvalstrecken och nerdflyttningsplatserna, men jag tror att vi alla får förbereda oss på en kampfylld höst med många spännande matcher.

Långsiktig förändring

Min erfarenhet i livet är att vi som människor tenderar att överskatta hur mycket vi kan förändra på ett år och underskatta hur mycket vi faktiskt kan förändra och åstadkomma på 4-5 år.

Ett halvår in på uppdraget som ordförande i GAIS med ambitionen att jobba långsiktigt för mer stabilitet, struktur och just långsiktighet påminns jag åter om denna erfarenhet.

Vi har vidtagit kortsiktiga åtgärder i strid med mina ambitioner. Vi har gjort det för att försöka göra det vi kan och tror är rätt för det viktigaste målet att GAIS fortsatt ska vara en elitfotbollsklubb.

Att vi nu återigen får en större omsättning på såväl tränare som spelare under säsongen visar att det på kort sikt inte går att förändra allt utifrån en tänkt plan, men jag vill understryka att målet med större kontinuitet i hela organisationen ligger fast.

Nya spelare in

Vi har under den första halvan av augusti kompletterat och breddat spelartruppen, vilket varit nödvändigt när vi nu också drabbas av fortsatta skador och avstängningar.

De flesta av sommarens nyförvärv har korta kontrakt för denna säsong. Det ligger inte heller i linje med styrelsens och sportrådets långsiktiga ambitioner, men har av olika skäl varit den bästa eller möjliga lösningen här och nu. Ett kort kontrakt nu kan ju också när spelare och klubben lärt känna varandra bli till en längre relation framöver.

Tränare med rätt licens

Före matchen mot HBK den 13 september behöver GAIS ha en tränare med PRO-licens för att uppfylla kraven från Fotbollsförbundet. Ingen av de nuvarande tränarna i ledarstaben har denna licens, och klubbens dispensansökan för Patrik Ingelsten blev avslagen. Ledarstaben kommer därför att behöva kompletteras.

Vi har de senaste veckorna utvärderat resultatet av den nuvarande ledarstabens arbete samtidigt som vi har sonderat och pratat med personer som kan hjälpa oss med att uppfylla de formella kraven, men som också kan bidra till lagets utveckling i slutspurten.

Oavsett hur vi löser denna utmaning så ser vi helst att Patrik Ingelsten och Kenneth Gustafsson har en framträdande roll säsongen ut för att säkra kontinuiteten. Vi har ett stort förtroende för Patrik och Kenneth och vad de har uträttat i ett turbulent läge med det övriga ledarstaben med Lallo, Tomas, Conor, Håkan, Kim och Amo.

Swishkampanjen mot miljonen

Supportrarnas swishande de senaste veckorna har varit magiskt och exceptionellt i svensk fotboll. Just nu närmar sig resultatet 850 000:-. Det har i sin tur gett oss möjligheter att söka spelare och tränare som annars inte funnits på kartan av ekonomiska skäl.

Jag ser och hör önskemål om en redovisning av hur dessa pengar används. Det kommer vi att göra när vi lite bättre kan överblicka de tillkommande kostnaderna. En relativt stor del av pengarna är ännu inte använda eller uppbokade. Jag hoppas att vi framöver kan återkomma med hur vi kan använda dem till någon eller några specialdestinerade insatser som långsiktigt stärker och utvecklar GAIS.

Till sist…

…så väntar i september vårt hemmaderby mot Örgryte. Det är en av de enskilt viktigaste händelserna under året, såväl sportsligt som ekonomiskt. Jag vill uppmana alla att för egen del säkra en biljett i god tid, men också passa på tillfället att ta med en vän till matchen. Mer stöd på läktaren ökar möjligheterna till revansch för i våras.