Med grönsvart perspektiv 7

Med grönsvart perspektiv – juni 2019

Frustration, är väl det ord som allra bäst beskriver stämningsläget i GAIS för dagen. Jag hör frustrationen, jag läser frustrationen och jag upplever frustrationen från alla håll – spelare, ledare, styrelsen, supportrar och andra intressenter.

När jag senast skrev en krönika hade vi nyss förlorat mot Mjällby på bortaplan. Den förlusten har under juni följts av ytterligare tre raka förluster i Superettan, och inför det korta sommaruppehållet placerar vi oss precis ovanför de negativa kvalplatserna i serien.

Jag hittar ingen i eller runt GAIS som är nöjd med den placeringen och ingen som är nöjd med prestationerna de senaste matcherna. Jag har sedan förlusten mot Varbergs BoIS successivt fått allt fler uppmaningar om att styrelsen måste agera.

Jag hör krav och önskemål om nya tränare och/eller nya spelare. Jag vill understryka att det aldrig finns några garantier för att förändringar eller kompletteringar ger de resultat man önskar. Något som vi i GAIS vet alltför väl efter en mycket hög omsättning på såväl tränare som spelare under de senaste sju åren. Den nuvarande styrelsens uppfattning är att klubbens verksamhet måste byggas upp av fungerande strukturer och större långsiktighet – och att det är vägen till framgångar även på planen.

Jag kan lova att vi i styrelsen inte är passiva, men om vi någon gång ska kunna komma till rätta med GAIS närmast kroniskt svåra ekonomiska läge så måste vi också våga ha lite is i magen och inte oöverlagt agera bara för agerandets egen skull.

Jag inledde representantskapsmötet i veckan med att säga att styrelsens främsta prioritet är att GAIS ska behålla sin status som en elitfotbollsklubb. Det är utifrån den målsättningen vi ständigt bedömer utvecklingen och läget.

Medlemsmöte och Representantskap

I mitten av månaden arrangerade vi det första av årets två obligatoriska medlemsmöten för året. Det blev ett ganska långt möte med ett 100-tal närvarande medlemmar. Jag själv fick chansen att prata om vad styrelsen ägnat sina första månader åt och prata om vår organisation, våra initiativ och våra prioriterade frågor.

Styrelsens kassör Hans Aulin gav en rak och ärlig beskrivning av klubbens ekonomi där vissa ljusglimtar kan skönjas, men där läget fortfarande är tufft, och styrelsens fotbollsansvarige Jonas Östergaard berättade om sportrådets nya uppdragsbeskrivning. Dessutom fick mötet chansen att ställa frågor till Marcus Bergholz och Calle Elfgren Nyström.

Syftet med klubbens medlemsmöten är att medlemmarna ska få aktuell information om läget i klubben, och även möjlighet att ställa frågor.

För ett par dagar sedan bjöd styrelsen också in till ett representantskapsmöte som har en annan karaktär än medlemsmötena. Om styrelsen pratar mest på medlemsmötena så lyssnar vi mer på möten med representantskapet. Inget av dessa möten har till syfte att fatta några beslut, utan är till för att informera, förankra, lyssna och föra dialog.

Vi bjöd in till ett representantskapsmöte mot bakgrund av den oro och frustration som uppstått på grund av de sportsliga resultaten och de långa avbrotten i derbymatchen mot Örgryte. Dessutom pratade vi lite kort om klubbens långsiktiga ekonomiska möjligheter.

Det lite mindre formatet med knappt 30 närvarande representanter och styrelseledamöter ger en annan möjlighet för alla att prata och ge sin syn på läget, vilket är värdefullt för oss i styrelsen. Öppen, ärlig och rak kommunikation präglade mötet, där vi fick en bättre bild av stämningsläget i klubben.

Intensiva veckor väntar

Sportsligt väntar nu ytterligare två veckor matchfritt för A-laget. När vi tar emot Dalkurd hemma den 14 juli är det den första av fem matcher på fyra veckor. Vi hoppas alla att det är en revanschsuget lag som kommer tillbaka efter lite ledighet för att ta sig an höstsäsongen. Det ser i nuläget också ut som att några av de spelare som varit skadade på slutet åter kan gå in i matchtruppen.

Tre av de kommande fem matcherna är hemmamatcher. Just nu behöver laget och klubben så mycket support som möjligt från så många som möjligt. Alltså, det är viktigt att du går till Gamla Ullevi på alla våra matcher – både laget och klubben behöver det.

Till sist vill jag önska alla en härlig sommar. Jag kommer själv att vara bortrest några veckor på en resa som planerades innan jag fick detta uppdrag, men jag kan lova att jag kommer att följa GAIS, tänka GAIS och vid behov ha de möten som krävs på distans.

Med grönsvart perspektiv

Under vinjetten Med grönsvart perspektiv skriver ordförande Jonas Andersson om läget i klubben. Läs tidigare utgåvor: