Med grönsvart perspektiv 7

Med grönsvart perspektiv – april 2019

Idag skriver GAIS ordförande Jonas Andersson direkt till klubbens medlemmar, partners och supportrar för att ge en bild av läget under den nya styrelsen.

En av mina ambitioner som nyvald ordförande för GAIS är att förbättra information och kommunikation med medlemmar och supportrar. Under denna vinjett så vill jag återkomma ungefär en gång i månaden med lite perspektiv på läget i klubben från mig eller från någon av mina styrelsekollegor.

Söndagens seger mot Brommapojkarna var precis vad vi behövde. Jag tror vi är många som känner att vårt spel i de två inledande matcherna mycket väl hade kunnat resultera i mer än de två poäng vi plockade ihop. Vi hade på pappret en tuff lottning i början på serien med två ex-allsvenska lag på bortaplan och ett topptippat Öster hemma. Nu vet vi att det har gett fem poäng och att en toppmatch väntar på långfredagen när Brage kommer på besök. Jag hoppas att vi blir många på fredag som kan skapa minst lika bra tryck som i matchen mot Öster.

Igår kom också beskedet att vi ännu en gång tvingas ut i skärgården och spela på Bravida Arena. För GAIS är det en klar nackdel att vi inte har tillgång till vår hemmaplan heller i den fjärde omgången av Superettan. Vi kommer självklart att som klubb föra en dialog med Got Event om detta. Jag noterar att vi var cirka 1 500 färre åskådare på årets första hemmamatch jämfört med hemmapremiären 2018. Den skillnaden betyder mycket ekonomiskt för GAIS.

Nya styrelse har kommit igång bra 

Det är nu fem veckor sedan jag valdes som ny ordförande för GAIS och en styrelse med totalt 10 personer valdes att leda klubben framåt. Jag måste säga att det har varit fem väldigt roliga, spännande och intensiva veckor. Jag har hunnit träffat en massa engagerade GAISare, men inser att det är många fler jag vill träffa och mycket mer jag behöver lära och förstå för att kunna göra ett riktigt bra jobb som ordförande.

Vi har utöver ett konstituerande styrelsemöte på kvällen efter årsmötet hunnit med två långa ordinarie sammanträden och börjat greppa vad vi ska göra och vilka saker vi behöver ta itu med först för att utveckla klubben. Vi är en engagerad grupp i styrelsen där alla är beredda att jobba för GAIS bästa. Dessutom har vi roligt ihop, vilket är viktigt och bra.

Tuffa beslut kring Edin

Det tuffaste och jobbigaste beslutet vi har behövt fatta i styrelsen så här långt är att i sista stund förändra A-lagets trupp genom att gå med på att sälja Edin Hamidovic på transferfönstrets sista dag till seriekonkurrenten Jönköpings Södra. Jag varken kan eller får säga allt om den övergången, men kan konstatera att Edin själv, av personliga skäl, önskade lämna och flytta hem till Vätterbygden.

Vad är egentligen ett kontrakt värt? Vi i GAIS tyckte att vårt truppbygge för 2019 var klart. Är GAIS en klubb som släpper fjolårets interna skyttekung bara för att spelaren önskar det? Vill GAIS ha en spelare i truppen som helst vill vara någon annanstans? Hur påverkar det spelartruppen i sin helhet om kontrakt inte längre har det värde som vi trodde? Dessa och flera andra frågor brottades styrelsen med och till sist, av två dåliga alternativ, valde vi det vi ändå tror var det minst dåliga och släppte Edin till Jönköpings Södra.

Hur affären i detalj ser ut kan jag dock inte redogöra för. Jag vill dock betona att GAIS ansträngda ekonomiska situation inte var en faktor i vårt beslut. Min ingång är att GAIS förtjänar att ha spelare som vill spela i den grönsvarta tröjan, och Edin förtjänar ett tack för sina insatser under förra säsongen. Med det vill jag lägga den frågan bakom mig och istället blicka framåt.

Akademin och konstgräset har hög prioritet

Till de roliga besluten vi fattat är att vi kunnat besluta att öka Kenneth Gustafssons tjänst som Akademiansvarig. Akademin är viktig för GAIS på många sätt och jag har ännu inte hunnit fördjupa mig i läget för ungdomslagen och Akademin, men att Kenneth nu får lite bättre förutsättningar för att jobba med och ta fram nya talanger är ett första viktigt steg.

Under flera år har konstgräsplanen på GAIS-gården behövt bytas men de ekonomiska förutsättningarna har inte riktigt funnits. Styrelsen håller nu på att titta på olika möjligheter som gör att vi under året kan byta ut nuvarande konstgräsplan till en ny. Om det får jag återkomma framöver.

2019 är för GAIS jubileumsåret då det är 125 år sedan klubben bildades, 100 år sedan det första SM-guldet och 65 år sedan det senaste guldet. Detta vill vi fira och uppmärksamma på flera sätt under året som kommer. Håll ögonen öppna under året.

Jag vill till sist också hälsa alla medlemmar och supportrar välkomma för att hjälpa till att fixa och förbättra på GAIS-gården den 26-28 april. Vi hoppas att det är flera i den grönsvarta familjen som vill och kan lägga några timmar eller dagar tillsammans med oss i styrelsen för att skapa en bättre arbets- och mötesplats. Föranmälan är önskvärd. Läs mer på tidigare publicerad nyhet på gais.se.

Jonas Andersson
Ordförande

Läs mer
Du missade väl inte intervjun med Jonas Andersson den 30/3? Här pratar han om ekonomin, sporten och arbetet som väntar.