image

Matchrapport GAIS-Sirius

Sista matchen för säsongen för GAIS del spelades i ett gråmulet Göteborg inför Fredrik Lundgren och 2249 andra åskådare. Matchen kom att bli både underhållande och spännande med ett par riktigt vackra mål som grädde på moset. Tyvärr för GAIS del var det motståndarna IK Sirius som drog det längsta strået.
Första halvleken började med att gästerna trillade boll, precis så som tränare Kim Bergstrand inför matchen sagt att de gjort under hela säsongen. Utdelningen lät inte vänta på sig utan redan innan alla åskådare hade hunnit bänka sig föll första målet för dagen. En hög boll lyftes centralt från hårfagre Andreas Eriksson mot den högra delen av straffområdet där Malkolm Moënza kom till korta i närkampen med Jonatan Berg som ur minimal vinkel lyckades få in bollen bakom Tommi Vaiho i hemmaburen.

Efter målet fick GAIS luft under vingarna och två kvalificerade målchanser skapades per omgående. Två minuter efter målet fick vårt engelska kvicksilver Kieron Cadogan ett utsökt läge. Mittfältsgeneral Reuben Ayarna vann i sedvanlig ordning en närkamp på mittplan och med en briljant pass friställde han Cadogan. Kierons skott parerades av motståndarnas målvakt Andreas Andersson till en hörna.

Nästa chans blev minst lika het. Ett monumentalt felpass av gästernas annars utmärkte mittback, Patrick Hopkins hamnade rakt i gapet på Yussif Chibsah. Chibsah spelade fram den för dagen släpande forwarden Adam Eriksson som fick gott om yta och tid framför en fallande backlinje. Det erikssonska skottet täcktes av försvarare men returen gick rakt till Wagsley, som startade sin andra match för året. Wagsley läste målvakt Anderssons drag och vrickade bollen vid sidan av denne. Tanken var helt rätt men tyvärr rullade bollen nesligt på fel sida av den bortre stolpen. Wagsley skulle dock komma att hitta nätmaskorna senare under kvällen.

De första 20 minuterna ägdes av gästerna och även de skapade flera kvalificerade målchanser. Som i den 19:e minuten när ett långt inlägg från högerkanten nådde Moses Ogbu som smugit sig in vid bortre stolpen, men nicken parerades av Vaiho som bokfördes för ytterligare räddning under året.

Målet för Sirius skulle dock komma. Efter att laget under en period mer eller mindre ägt bollen och finurligt trillat boll sinsemellan satte så Kingsley Sarfo fart på vänsterkanten. Den klurige ghananen inväntade kyligt, kristligt och demokratiskt lagkamraten Niklas Busch Thor som kom rusande i mittfåran. Lagkaptenens avslut var distinkt och vackert och Vaiho fick se bollen passera in i mål till höger om sig när Busch Thor noterade säsongens andra fullträff.
.
Det öppna spelet renderade i många lägen för de båda lagen. Vid en omställning serverade kieron Cadogen läckert en perfekt löpande Linus Tornblad i djupled men där målvakt Andersson motade Linus skott med sitt högerben. På den efterföljande returen så reducerade Wagsley gästernas ledning med ett mål signerat en riktig måltjuv. Påpassligt, när alla andra blev passiva, nådde han högst på målvaktens retur och bollen fann sitt hem i maskorna bakom västgöten Andersson.

Målkavalkaden fortsatte och kvitteringen kom per omgående. GAIS bäste spelare för dagen Reuben Ayarna, som initialt i matchen serverat medspelarna utmärkta möjligheter, testade själv lyckan med ett avslut. Efter återigen en vunnen närkamp avfyrade hans gula vänstersko en kanon rakt upp i målvaktens vänstra kryss. En klockren kandidat till årets mål! Reuben har inte gjort sig känd som någon större målskytt. Under åren i Sverige hade han inför denna säsongen bara mäktat med ett mål. Så denna säsongens två mål måste gett mycket pengar tillbaka på satsad peng…

Efter dessa två mål och utjämning av resultatet så sjönk tempot betydligt och bortalaget tappade sitt vägvinnande spel. Det såg ut som om halvleken skulle sluta 2-2 och alla på läktaren och de flesta spelarna inväntade Patrik Erikssons signal för halvtid. Men 20-årige Sarfo ville annat. Tacksam mot ett passivt och icke resolut spelande hemmaförsvar fick Sarfo skottläge kring straffområdeslinjen. Skottet med vänsterfoten var inte speciellt märkvärdigt men däremot välplacerat och Vaiho lyckades inte knipa det. Således kunde de för dagen vitsvarta gästerna från staden som inhyser Nordens äldsta universitet grundat 1477, gå till pausvila med en ledning.Detta trots att GAIS hade ett statistiskt övertag i den underhållande halvleken med 10-5 i avslut varav 7-4 på mål.

Andra halvlek började i ett relativt lamt tempo och det var hemmalaget som skapade första farligheten när Cadogan slog ett, för honom, oväntat långt och högt inlägg. Högst på inlägget var den för dagen hårt jobbande Wagsley som dock var några centimeter för kort i rocken och inte kunde nå bollen tillräckligt väl utan skarvade den precis utanför stolpen.

Första halvlek kunde tillskrivas som underhållande och trivsam men den andra halvan nådde inte upp till dess klass, utan var allt som oftast tempofattig och avvaktande. Uppsalalaget gjorde några byten dör deras mest kreativa spelare utgick och de försökte mest spela av matchen utan att dra på sig skador eller utvisningar.

Efter Wagsleys initiala målchans dröjde det tjugo minuter innan nästa grönsvarta kvitteringschans tillkom. Ett mycket vackert anfall med finfint kombinationsspel slutade med att Wagsley slog ett inlägg från högerkanten mot första stolpen där Cadogan kommer framstörtande och sånär lyckades stöta in bollen intill den första stolpen. Ombytta roller från första chansen alltså.

Ett par minuter senare var det dags för nästa målchans. Löpvillige Moënza förde fram bollen på sin vänsterkant och bollen nådde slutligen inbytte Bragi Bergsson som aldrig tvekar när skottläge vankas. Träffen av bollen var dock aningen för tidig och det hårda skottet for över ribban och Bragis målskörd stannade på tre mål under hans första säsong i den vackraste av tröjor.

Under matchens sista fem minuter forcerade hemmalaget och några lägen uppstod. Klart närmast var lagkapten Sebastian Starke Hedlund som efter ett hårt inspel från Bragi på högerkanten sånär höll på att stöta in kvitteringen. Sirius höll undan och avslutade serien med en vinst och stärkt självförtroende inför kommande kval mot Falkenbergs FF. För GAIS del så säkrades som bekant kontraktet i den förra omgången och plats 11 blev slutdestinationen för detta års resa.
Daniel Björnalm