Luka-Mijaljevic-7

Matchhjälten Luka siktar på poäng mot Dalkurd

Luka Mijaljevic gjorde mål på tilläggstid och blev stor matchhjälte senast mot Norrby. På lördag väntar Dalkurd i en ny viktiga match för GAIS och Luka. Vi har tagit ett  snack med Grönsvarts bästa målskytt om de senaste matcherna, supportrarnas frustration och hans vidskeplighet.

I den 92:a minuten klev Luka Mijaljevic fram och stötte in 2-1 mot Norrby. Målet innebar tre viktiga poäng och den sjunde fullträffen på säsongen för Luka, sammanlagt har det blivit 17 mål i Superettan sedan han anslöt sig till grönsvart inför säsongen 2016. GAIS.se tog ett snack med den målfarliga anfallaren inför helgens viktiga bortamatch mot Dalkurd i Borlänge.

Dalkurd-6

Hej Luka, hur är läget?

– Det är väldigt bra, speciellt efter den viktiga segern senast. Hela den här veckan har känts mycket bra.

Du blev matchhjälte i segern mot Norrby. 2-1 skrevs slutresultatet till i en med match med två ganska olika halvlekar, hur upplevde du matchen?

– Det är lite som du säger. Vi visste inför matchen att det var en enormt viktig match med tanke på tabelläget. Vi försökte gå ut i första och kriga för våra liv men fick inte igång något riktigt spel. Det blev mycket duellspel och fysisk kamp där Norrby är bättre än oss. Matchen kan inte ha sett bra ut från sidan av planen. Vi skapar inget framåt, Norrby skapar inte heller mycket men gör ett mål medan vi kändes uddlösa.

– Vi fick lite skäll i paus som väckte oss och vi gick ut med större mod i andra halvlek. Framförallt förbättrades vårt passningsspel som blev mer varierat, vi hotade i djupled och skapade fler och fler lägen. Det var psykologiskt viktigt att göra 1-1 tidigt, det hjälpte mycket. När Calle satte målet så kändes det som att vi kunde vända på det.

Vad sades i omklädningsrummet i paus?

– Bosko hade lite taktiksnack och sen snackade Calle som han brukar göra och pushade och peppade oss. Sedan gick Damir in och körde lite inspirationssnack som folk tog till sig, alla ville verkligen gå ut och visa att vi var bättre än i första halvlek. Det var ett bra snack från alla tre som höjde kvalitén och moralen hos alla.

I 92:a minuten klev du fram och avgjorde matchen med ditt sjunde mål för säsongen. Hur kändes det att få sätta spiken i kistan?

– Det var helt magiskt såklart. Jag hade ett par ganska bra lägen och några halvlägen tidigare i matchen. Erik Westermark gör det väldigt bra, han och August Wängberg spelar sig fram på kanten. Erik var kylig och höll i bollen så deras baklinje föll, det öppnade en yta snett inåt bakåt för mig. Sen när bollen kom slog jag till med en liten lätt bredsida. Det var grymt skönt och förlösande att se den gå in!

Luka-Mijaljevic-6

Du blev även målskytt i förlusten mot Åtvidaberg en vecka tidigare. Bara dryga 20 minuter efter ditt 2-1 mål så hade Åtvidaberg vänt på matchen och GAIS var ett slaget lag, vad hände?

– När vi tar ledningen är det 15-20 minuter kvar av matchen. Till en början håller vi tätt men Åtvidaberg lyfter upp fler spelare i sin offensiv samtidigt som vi ville gå för 3-1. Det fanns chanser att göra mål som vi missade och i det läget borde vi varit smartare. Istället för att fortsätta anfalla så borde vi gått ner och skaffat bättre kontroll på matchen.

– Kvitteringen kom efter en hörna när vi är flera spelare som rusar upp och förlorar en andraboll så att vi hamnar i numerärt underläge på egen planhalva. Det är dålig spelförståelse och under all kritik och tyvärr så är det så vi förlorar matchen.

Det har varit en ganska frustrerande säsong både för laget och supportrarna. Hur hanterar man fansens besvikelse och frustration efter en match som den mot Åtvidaberg?

– Det är helt förståeligt att folk blir förbannade. Det stödet vi har både hemma, men framförallt borta är få förunnat att ha. Supportrarna betyder oerhört mycket för oss som spelar för GAIS. Att det gått dåligt i år, och att tidigare säsonger inte levt upp till förväntningarna gör såklart folk frustrerade. Det är inte bara fansen som blir besvikna, det blir vi i laget med. Folk har rätt att skrika skit efter oss, det är inget som jag eller någon annan har något att säga till om. Det är klart att vi inte ska få rosor efter en sådan match som den mot Åtvidaberg, det är sådant man bara får ta.

– Det är lite från person till person hur man hanterar det. Klart att vissa blir lite mer spända eller nervösa medan andra tacklar det på ett bra sätt. Man knyter näven i fickan och kör för att visa fansen vad man går för. För mig personligen så känner jag inte av mer eller mindre press när det går bra eller dåligt. Är det match så är det match och då är det bara att köra på.

På lördag väntar ett av seriens starkaste lag Dalkurd. En tuff bortamatch mot ett lag som kan ta klivet upp till Allsvenskan vid poäng. Hur ser du på den matchen?

– Det kommer att bli jättesvårt. Dalkurd är tillsammans med BP seriens bästa lag. Väldigt hemmastarka på sitt konstgräs och kanske det mest spelskickliga laget i serien. De har mycket att spela för och borde vara sugna på att fira ett avancemang på sin hemmaplan, det hade jag varit i deras skor. Många förväntar sig att Dalkurd ska ta sig förbi oss men vi har också mycket att spela för. Vi tog en härlig seger sist och kommer med bra energi. Gör vi vårt jobb och löper utav helvete så ska vi kunna ta en eller flera poäng och det är vad vi siktar på.

I Dalkurd hittar vi numera Malkolm Moenza, hur känns det att ställas mot din forne lagkamrat?

– Det känns ganska konstigt. Jag vet inte hur många år han var i GAIS, men i stort sett hela hans liv. Malkolm har varit uppe här på Gaisgården och hälsat på några gånger sedan han lämnade. Han är i ofta i Göteborg när han är ledig, det finns ju inte så mycket att göra där uppe i Borlänge. Det chockade nog många av oss i laget att just Malkolm av alla lämnade, men allt kan hända i fotboll.

– Han har gjort mycket för GAIS men samtidigt har han precis som alla andra egna ambitioner med sin karriär. Jag har förståelse för hans val och förståelse för att det var surt för många supportrar att han lämnade. Men jag har bara bra saker att säga om Malkolm. Han är en duktig fotbollsspelare och en fantastisk person.

– Det kommer bli roligt att möta honom men på lördag är han motståndare. Man är vänner både före och efter match men under matchen så är han ingen vän utan motståndare.

Fryser du ovanligt mycket om dina knän eller finns det någon annan förklaring till att du alltid spelar med strumporna dragna över knäna?

– Haha, bra fråga! Nej, jag fryser faktiskt inte om knäna speciellt mycket. Jag vet faktiskt inte varför jag gör så, det har alltid varit en grej sedan jag började spela fotboll. Strumporna ska vara ordentligt töjda, jag antar att det är en någon typ av tics.

Är det en form av vidskeplighet?

– Det tror jag faktisk. En del spelare kör med tejp och sådant men för mig är det viktigt att strumporna går över knäna. Jag hatar korta strumpor!

– Jag känner mig bättre när jag tittar ner och inte ser någon hud utan bara shorts och strumpor. Alla spelare har sin grej, typ vilken sko man tar på sig först eller liknande. Så någon typ av vidskeplighet är det.

Då får du se till att dra upp strumporna riktigt högt på lördag, lycka till!

– Tack, det ska jag!

Text: Axel Fälth
Foto: Lars Ekström

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Dalkurd FF-GAIS.
När: Lördag 28/10 kl. 14.00.
Var: Domnarvsvallen (hitta hit).
Domare: Johan Krantz, Uppsala.
Avstängda: Inga spelare avstängda.

Dalkurd Away
Boka plats i Gårdakvarnens buss till Borlänge via denna länk.

Biljetter
Du köper biljett till matchen via denna länk (givetvis till Bortastå som finns på en egen flik).

Poängligan
Inför matchen mot DFF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

 • 8 poäng: Luka Mijaljevic (7+1).
 •  poäng: Calle Nyström (3+1) och Dusan Djuric (1+2).
 • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0), Simon Silverholt (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1).
 • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2), Johan Svahn (0+2) och Anton Wede (0+2).
 • 1 poäng: Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1), Niclas Andersen (0+1), Daniel Bennassar Nilsson (0+1) och Erik Westermark (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot DFF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

 • 6 varningar: Calle Nyström.
 • 5 varningar: Niclas Andersén.
 • 4 varningar: Johan Svahn, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.
 • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
 • 2 varningar: Damir Mehic, Calle Wede, Dardan Rexhepi och Luka Mijaljevic.
 • 1 varning: Daniel Janevski, Sebastian Möller, Mavroudis Bougaidis, August Wängberg och Anton Wede (som har en varning med sig från spel i HIF).