aff aug2a

Många provspelare på plats när träningen startar om

I morgon, torsdag, går GAIS förberedelser  inför säsongen 2017 in i ett nytt skede. För då samlas truppen för att starta upp den gemensamma träningen igen efter lite ledighet.

Det är 2,5 månader kvar till GAIS tävlingsmatcher drar igång i Svenska cupen och ytterligare 1,5 månad till Superettan drar igång igen. Förberedelserna inför säsongen har pågått länge men går i morgon in i ett nytt skede då A-truppen samlas för att träning på Valhalla. GAIS.se fick tag på chefstränare Benjamin Westman för att höra hur tankarna går inför omstarten efter lite ledighet för spelare och ledare.

Hej Benjamin, hur är läget inför omstarten?

– Tack, det känns bara bra. Man kan ju känna sig lite sliten efter en lång säsong men sedan går det en vecka och så längtar men tillbaka till laget igen. Dessutom har jag har nyligen haft en veckas semester och varit i New York, så nu är batterierna är definitivt laddade igen.

Och nu är det dags att samla spelarna igen för att förbereda nya säsongen?

– Ja, vi börjar träna i morgon, torsdag, på Valhalla kl. 10.00-11.30 och samma tid gäller också för fredagen. Sedan kör vi på under de två kommande veckorna med träningar på vardagar, samma tid och samma plats. Då kommer vi ha med alla spelare som har gällande kontrakt, så dels de som är klara inför 2017 och dels de som har kontrakt under innevarande år som gäller under december, till exempel Björn Andersson och Tommi Vaiho. Men jag vet också att det kan vara någon av killarna som inte är med de två första dagarna av olika anledningar.

– Sedan kommer vi också att ha med Anton Salihu från Akademin också, en riktigt intressant forward. Tanken var också att Mattias Kano skulle vara med, men nu är han inte återställd efter en axelskada så vi får se hur det blir med honom. Det kan också bli fråga om ytterligare någon kille som vi flyttar upp från de egna leden. Det kommer också att vara med en grupp provspelare under dessa veckor och det känns också lite spännande.

Kan du berätta något om provspelarna?

– Javisst, som det ser ut nu kommer vi att ha med tre provspelare som har lokala rötter och så är det fyra britter som också ansluter. Inom den första kategorin handlar det om Cornelis Leckborn som är en målglad forward från Kongahälla, Arvin Shojaee som är yttermittfältare med bakgrund i GAIS Akademi men som förra året var riktigt duktig i Qviding. Vi kommer också att ha med Nicola Ladan som är en central mittfältare med förflutet i bland annat Syrianska, Häcken och Qviding.

– De fyra britterna kommer ifrån en agentur i London som jag haft kontakt med och tittat efter spelare som är välutbildade i bra akademier men vars karriär bromsats upp lite. Man kan kanske jämföra lite med Jernade Meade och Abdoul Razak som hamnade i AFC i år och bidrog till deras fina säsong. Vi har fått en rad namn att titta på och har till slut fastnat för fyra spelare som ska få chansen under de kommande veckorna.

– Det handlar om mittbacken Kene Okafor som är utbildad i Southamptons fantastiskt fina akademi, innermittfältaren Laste Dombaxe som kommer ifrån Tottenham, Jeffrey Monakana som är yttermittfältare med bakgrund i Brighton och Loth Kalala som spelar nia eller tia och som är fostrad i Peterborough. Det är spännande spelare alla fyra och för den som är nyfiken att se mer är det bara att dyka upp på Valhalla i morgon kl. 10.00 eller kanske när vi spelar testmatch om ett par veckor.

Testmatch låter intressant, berätta mer.

– Ja, mycket handlar ju om att ge testspelarna bra förutsättningar att kunna visa upp sina kvaliteter och att alla ska känna att de har fått en rejäl chans. Matchen kommer att vara den 13:e december och vi får se om det blir på den vanliga träningstiden eller om vi lägger den lite senare. Men annars kommer det att vara två lag och så matchlika förutsättningar som möjligt. Vi får väl återkomma om tiden men detta är såklart ett bra tillfälle att få en uppfattning om spelarna som är på plats för att försöka spela sig in i truppen.

Hur tycker du att arbete går med att bygga truppen inför 2017?

– Jag tycker att vi ligger bra till. Vi har kommit igång med arbetet tidigare än förra året och vi har en klar bild av hur vi vill att truppen ska se ut. Vi kommer att behålla den storlek som vi hade under hösten så det handlar om 20-23 spelare inklusive målvakterna och vi jobbar på för att komplettera med ett antal namn. Det handlar både om några av de som var med under 2016 och ett par nya namn. Sedan ska vi ju ha in en assisterande tränare också och där pågår arbetet för fullt. Men vi har sagt att det får ta den tid det tar och att det viktiga är att det blir bra, inte att det går fort.

– Jag kan ju också tillägga att det för mig känns som att det är en väldigt rolig säsong som ligger framför oss, först en tuff utmaning i Svenska Cupen med öppningsmatch mot AIK borta och sedan den bästa och roligaste versionen av Superettan på många år. Dessutom känns det som vi är på väg att skaffa oss riktigt bra förutsättningar inför 2017 och det bidrar såklart till den positiva bilden.

Träningstider

GAIS hälsar alla supportrar välkomna på A-lagets träningar och detsamma gäller såklart testmatchen den 13:e december. Här är tider för alla träningar i december:

Torsdag 1 dec kl. 10.00-11.30.
Fredag 2 dec kl. 10.00-11.30.
Måndag 5 dec kl. 10.00-11.30
Tisdag 6 dec kl. 10.00-11.30.
Onsdag 7 dec kl. 10.00-11.30.
Torsdag 8 dec kl. 10.00-11.30.
Fredag 9 dec kl. 10.00-11.30.
Måndag 12 dec kl. 10.00-11.30.
Tisdag 13 dec: Testmatch på Valhalla (tid meddelas senare).
Onsdag 14 dec kl. 10.00-11.30.
Torsdag 15 dec kl. 10.00-11.30.
Fredag 16 dec kl. 10.00-11.30.

Alla träningar genomförs på Valhalla om inget annat meddelas på GAIS.se.