GAIS-2

Många nya lag i Superettan 2017

Nu är fotbollssäsongen 2016 till ända i Sverige och förutsättningarna för Superettan 2017 är därmed klara – och hela sex av de 16 lagen i serien är nya.

Efter det att HBK drog längsta strået i kvalet till Allsvenskan igår står det nu klart vilka lag som kommer att spela i Superettan 2017. Under nästa säsong kommer det att dyka upp många nya ansikten i serien eftersom 6 av de 16 lagen är nykomlingar på ett eller annat sätt. Helsingborgs IF, Gefle IF och Falkenbergs FF har trillat ur Allsvenskan medan Norrby IF, Östers IF och IF Brommapojkarna har tagit sig upp från division 1.

Det innebär också att det blir en rad nya arenor för GAIS bortafölje under det kommande året – och det är lätt att se att serien som helhet tar ett stort steg framåt i detta avseende. Av de nya spelplatserna i Superettan under 2017 hittar vi nämligen en rad arenor som låter riktigt inbjudande, eller vad sägs om till exempel Borås Arena (som invigdes 2005), Myresjöhus Arena (2012), Gavlevallen (2015), Falcon Alkoholfri Arena (2017) och Nya Olympia (2017).

Från K-märkta arenor till toppmoderna

För att sammanfatta hur Superettan 2017 kommer att se ut gör GAIS.se idag en genomgång av GAIS motståndare och deras hemmabanor – och konstaterar att här finns hela skalan representerad. Det blir under nästa år besök på arenor som lite grovt kan delas in i fyra kategorier: Gamla och anrika, nya och moderna, lantliga fotbollsplaner och iskalla blåshål.

Vi hittar till att börja med tre lag som spelar sina hemmamatcher på arenor som förvisso sett sina bästa dagar, men vars namn ändå klingar klassiskt i fotbollsälskarens öra. Det handlar till att börja med om Degerfors IF som spelar vidare på Stora Valla – bruksortens tämligen omysiga arena från 1938. En upprustning av anläggningen har varit på tal länge och var en het politisk fråga i senaste kommunalvalet.

Nästa år åker Makrillarna också på besök till K-märkta Kopparvallen i mötet med Åtvidabergs FF och kanske även Domnarvsvallen från 1925 om Dalkurds FF väljer att stanna kvar i Borlänge.

En annan kategori av arenor är de som kanske kan beskrivas mer som lantliga fotbollsplaner och som kanske ursprungligen inte varit designade för elitfotboll. Det handlar t ex om Vikingavallen där Täbylaget IK Frej spelar, Finnvedsvallen som är hemmaplan för IFK Värnamo samt Påskbergsvallen där Varbergs grönsvarta BoIS håller till.

Men det blir också besök hos sex lag som spelar sina hemmamatcher på riktigt moderna arenor och det handlar om Falkenbergs FF, Gefle IF, Helsingborgs IF, Norrby IF, Östers IF och ÖIS FF. För FFF och HIF gäller att man trillar ur Allsvenskan lagom till dess att man ska inviga nya arenor. Både Falcon Alkoholfri Arena och Nya Olympia kommer att vara färdigställda och avtäckas under 2017.

Det tredje laget som trillade ur Allsvenskan, Gefle IF, kommer under nästa år att göra sin tredje säsong på Gavlevallen som invigdes i maj 2015.

Nykomlingarna Norrby IF och Östers IF spelar på Borås Arena och Myresjöhus Arena som båda är byggda för högre seriesammanhang än Söderettan där lagen huserade under säsongen 2016.

Dessutom blir det två heta Göteborgsderbyn mellan GAIS och ÖIS FF. Självklart siktar Atleterna på att hålla sviten med av matcher mot de rödblå intakt i drabbningarna på Gamla Ullevi.

Till sist rymmer också serien några arenor som det är få supportrar som längtar efter att få besöka. Den ljumma inställningen till dessa spelplatser handlar dock i första hand inte om hemmalagens styrka utan snarare om blåfrusna tår och en vind som äter sig igenom även lager på lager-klädsel. Trelleborgs FF har ju genom åren blivit kända för sin vindpinade hemmaplan Vångavallen, men samma typ av upplevelse erbjuds också av Syrianska FC på Södertälje Fotbollsarena och av IF Brommapojkarna på nyrenoverade Grimsta IP.

Så den grönsvarta bortasupportern kommer att få ett lite behagligare liv nästa år då Superettan ur arenaperspektivet tar ett steg i rätt riktning. Här är hela listan över lag och arenor i Superettan 2017:

Dalkurds FF – Domnarvsvallen
Degerfors IF – Stora Valla
Falkenbergs FF – Falcon Alkoholfri Arena
Frej Täby – Vikingavallen
GAIS – Gamla Ullevi
Gefle IF – Gavlevallen
Helsingborgs IF – Nya Olympia
IF Brommapojkarna – Grimsta IP
IFK Värnamo – Finnvedsvallen
Norrby IF – Borås Arena
Syrianska FC – Södertälje Fotbollsarena
Trelleborgs FF – Vångavallen
Varbergs BoIS – Påskbergsvallen
Åtvidabergs FF – Kopparvallen
ÖIS FF – Gamla Ullevi
Östers IF – Myresjöhus Arena

De lag som har försvunnit ur Superettan sedan årets säsong är IK Sirius, AFC United, Halmstads BK, Assyriska FF, Ljungskile SK och Ängelholms FF.