Degerfors-GAIS-1b

Många missade chanser när GAIS förlorade mot Degerfors IF

Ett antal missade målchanser blev ödesdigra när GAIS förlorade med 2-1 mot Degerfors IF. Nu väntar två hemmamatcher för Grönsvart där laget är pressat att ta poäng om laget vill hålla liv i förhoppningen om en placering inom topp 5.

GAIS lyckades inte hålla sig kvar i vinnarspåret som laget fick efter 1-0 hemma mot Gefle IF. På Stora Valla blev Degerfors för svåra och en frispark som styrdes i muren blev avgörande. Makrillarna fick aldrig till någon forcering i slutet av matchen och hemmalaget kunde spela av sista halvtimman utan större oro.

Pigg start men pausvila i underläge

Inför matchen hade Benjamin Westman möblerat om lite i laget jämfört med Gefle-matchen. Fina inhopp av Rickson Mansiamina och Luka Mijaljevic belönade dessa båda med startplatser och Johan Svahn tog plats till vänster i den offensiva mittfältstrion. Erik Jonasson Westermark som fick beröm för sin insats i förra omgången fick mot DIF en balansroll bredvid Dusan Djuric.

Det var Grönsvart som startade matchen bäst och under första tio hade man tre riktigt bra lägen att få vind i seglen via ett tidigt mål. Tyvärr ville det sig inte i de avgörande situationerna och om bollen inte passerade förbi målramen så stod keeper Jesse Öst i vägen. Efter hand åt sig dock hemmalaget in i matchen och ju längre första akten led desto mer kunde man flytta fram spelet.

GAIS höll dock ihop sina defensiva posteringar och klarade fint av hemmalagets anstormning. Men när bara en minut återstod av halvleken, och de flesta på arenan bara väntade på pausvila, skulle Degerfors få in ett psykologiskt viktigt mål. I en fin upprullning på högerkanten spelades bollen in centralt och Sargon Abraham kunde hitta en fristående Mihlali Mayambela. Djurgårdslånet fick på ett skott av bästa märke och Damir Mehic i buren kunde inte avvärja.

Med rimlig utdelning på chanserna i första halvlek borde GAIS ha gjort ett par mål, men fotbollen är sällan logisk. Istället för att ta halvtid i ledning fick Makrillarna göra det i underläge, ett resultat som speglade lagens kvalitet i avslutslägen mer än antalet bra chanser.

Snöplig styrning blev avgörande

I andra halvlek flyttade Grönsvart fram spelet och inom tio minuter skulle man få utdelning. Dusan Djuric gjorde en raid framåt och såg att måvakten Öst stod en bit ut i straffområdet. Från 30 meter fick han på ett välavvägt vänsterskott som seglade över burväktaren och in i bortre hörnet. Nu var Grönsvart på gång och kanske skulle man klara av att vända matchen?

Men sex minuter senare fick hemmalaget en frispark från 25 meter och Sargon Abraham, landslagsspelare i futsal, fick på ett skott som Mehic såg ut att ha kontroll på. Bollbanan förändrades dock genom en styrning på en hemmaspelare som störde i muren och smet försmädligt in utom räckhåll för GAIS-målvakten. Ett snöpligt mål som dessutom kom alldeles för nära inpå Makrillarnas kvittering.

GAIS hade dock fortfarande 25 minuter på sig att få till en kvittering och Benjamin Westman skickade in, i tur och ordning, Alibek Aliev, Dan Keat och Arvin Shojaee för att förstärka offensiven. Men kraften i Grönsvarts forcering uteblev och under de sista avgörande minuterna kunde Degerfors spela av tiden långt nere på GAIS planhalva.

Totalt sett var första halvlek klart godkänd ur ett grönsvart perspektiv medan många av supportrarna på bortaläktaren hade velat se mer kraft i GAIS attacker under den andra akten. Atleterna gjorde under matchen ett antal individuella och kollektiva misstag som blev kostsamma, t ex ett antal enkla bolltapp i uppbyggnadsfasen vilket i flera fall ledde till bra omställningslägen för DIF.

Dessutom var effektiviteten i avgörande lägen bristfällig och de normalt sett duktiga avslutarna Rexhepi och Mijaljevic fick det inte att stämma när lägena uppstod. Noterbart är att GAIS hade 13 avslut under matchen, vilket är den bästa siffran i en bortamatch under året men det räckte alltså inte till poäng (nästbäst är 9 avslut mot Norrby i premiären).

Slutomdömet är att Degerfors knappast är ett bättre fotbollslag än GAIS, men att hemmalaget gjorde färre misstag och hade såväl bättre kvalitet som studsarna med sig i avgörande lägen. För GAIS väntar nu två hemmamatcher mot Trelleborgs FF (5/6) och Åtvidabergs FF (11/6) och ska laget ha chans att nå målsättningen topp 5 i år så kommer det att behövas poäng, kanske till och med segrar, i båda drabbningarna.

Bildcredd: nwt.se

Matchen i korthet

Laget
Damir Mehic – James Sinclair, Calle Nyström, Steven Old, Niclas Andersén – Dusan Djuric (Aibek Aliev 66), Erik Jonasson Westermark – Rickson Mansiamina (Arvin Shojaee), Luka Mijaljevic, Johan Svahn (Dan Keat 72) – Dardan Rexhepi.

Målen
1-0 Mihlali Mayambela (Sargon Abraham).
1-1 Dusan Djuric (Luka Mijaljevic).
2-1 Sargon Abraham.

Varningar
James Sinclair, Steven Old, Erik Jonasson Westermark och Dan Keat.

Publik
2426, bara gaisare.

Poängligan
Efter matchen mot Degerfors IF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)
2 poäng
James Sinclair (0+2)
1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0),  Andreas Peterson (1+0), Dusan Djuric (1+0), Malkolm Moenza (0+1),  Johan Svahn (0+1), Luka Mijaljevic (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Degerfors IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

4 varningar: Steven Old.
3 varningar:
Calle Nyström och Johan Svahn.
2 varningar:
Alexander Leksell,
Alibek Aliev, Niclas Andersén och Dan Keat.
1 varning:
Dusan Djuric, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.