Malkolm-Moenza-5

Malkolm inför premiären: ”Man får mycket gratis med supportrarna i ryggen!”

Malkolm Moenza var en av Grönsvarts bästa spelare under 2016 och med bara dagar kvar till seriepremiären berättar en förväntansfull Malkolm om publikstöd, minnesvärda premiärer, förväntningar och hur det är att leva med pepeiomafobi.   

Under 2016 stod Malkolm Moenza för flertalet fina insatser för GAIS. När den kvicke vänsterbacken tog steget upp i banan till en vänsterytterposition började poängen ramla in, lägg därtill ett drömmål mot Ängelholm och när säsongen summerades var Malkolm en av spelarna som utmärkt sig mest under säsongen. Majornas stolthet hoppas inför säsongen 2017 på att fortsätta utvecklas och bjuda publiken på riktigt bra fotboll.

Hej Malkolm, du utgick skadad i lördags hur är läget med dig nu?

– Allt är bra tack, men jag har fortfarande lite ont i knäet efter matchen mot Varberg. Mitt ena knä vred sig bakåt så det blev en översträckning. Men det känns redan bättre. Jag har kört på med rehabträning igår och idag, vi får se på torsdag om jag kan köra på som vanligt igen då.

Det börjar kittla rejält i premiärnerverna hos supportrarna nu, hur är läget i truppen?

– Det känns bra! Förväntansfullt och gruppen är väl förberedd. Matchen mot Varberg lämnade mycket att önska men vi vet vad som inte stämde som behövs slipas på, exempelvis att få upp passningsspelet. Från den matchen kan vi samtidigt ta med oss att vi kan göra mål och sätta våra chanser trots att spelet inte stämde.

I dagarna blev Alibek Aliev klar för GAIS igen, hur påverkar det laget?

– Det är jävligt kul att ha Alibek Aliev tillbaka i truppen, jag tyckte att han var väldigt bra förra säsongen. Trots att han mest fick göra inhopp under hösten så visade han att han har förmåga att på egen hand förändra en matchbild. Han är en stor och stark forward och en spelartyp som vi kommer att ha nytta av.

Hur är det att trots ung ålder vara den mest rutinerade spelaren i GAIS-sammanhang i laget?

– Det känns jättekul…och sjukt! Det är kul att ta hand om de nya grabbarna som kommer in i laget, visa dem runt och berätta hur det är med våra supportrar. Alla är inte vana vid att spela inför en så engagerad publik men de har verkligen fattat grejen!

Vad har du för förväntningar på den stundande säsongen? Dels för laget och för dig själv?

– För laget har jag förväntningar på att vi ska spela en jävligt bra fotboll och ta så många poäng som möjligt. För min egen del så vill jag fortsätta vara frisk och inte missa några matcher och ta ytterligare steg i min utveckling. Förra året kändes det som att jag tog rejäla kliv framåt, jag fick ta steget upp i banan som vänsterytter och gjorde det bra. Jag vill fortsätta utvecklas och göra fler poäng för laget.

Förväntar du dig att göra något mål i stil med Maradonaräden mot Ängelholm i höstas?

– Haha, man kan alltid hoppas! Tyvärr finns inte Ängelholm kvar i serien…

Hur viktigt är supportrarnas stöd på premiären?

– Det är jätteviktigt! Supportrarna är en del av oss och det hade varit fantastiskt om så många som möjligt kan ta sig dit. Man får mycket gratis när man har supportrarna i ryggen. När man kommer in på plan och ser alla supportrar och känner stämningen…det är sjukt viktigt!

Det har blivit en del premiärer för din del nu, har du något speciellt premiärminne som ligger dig extra varmt om hjärtat?

– Det har jag absolut. När vi mötte Värnamo borta 2014, jag kom in sista kvarten och kvitterade till 1-1 på övertid. Jag samlade upp en andraboll efter en hörna och drog iväg ett riktigt dåligt skott som letade sig in i mål, det var speciellt! Förra säsongen var sådär, då tog jag ett rött kort, den matchen har jag redan börjat förtränga.

Du har onekligen gått och blivit något av en publikfavorit och jag likt många andra gaisare som följer dig på sociala medier undrar nog samma sak: Varför du hatar sås?

– Det är en bra fråga! Jag vet faktiskt inte, jag brukar ofta få den frågan av mina kompisar. Det har blivit en grej med åren, mest handlar det nog om att jag inte gillar konsistensen. Jag vet helt ärligt inte om jag inte gillar smaken längre eftersom jag aldrig äter sås. Det ser inte aptitligt ut heller.

Finns det inte någon sås som du gillar?

– Nej, inte direkt. Jag har i och för sig gärna lite ketchup på hamburgaren. Tzatziki funkar också till grekisk mat men brunsås och bearnaisesås däremot, usch! Det är verkligen inte något jag gillar.

Tror du att du lider av pepeiomafobi (irrationell rädsla för sås)?

– Haha, det är det sjukaste jag hört! Men det är mycket möjligt att jag har det, det låter inte helt otroligt.

Jag vet, det tog mig ett tag att googla fram att det finns ett namn för det. Tror du att din avsmak för sås gett dig en extra dimension i ditt spel? Kanske är din explosivitet och snabbhet ett resultat av hård träning och en såslös kost?

– Det är mycket möjligt, jag tror det! Jag tänker fortsätta på den vägen. Det var tack vare min såslösa kost som jag lyckades göra det där drömmålet mot Ängelholm.

I en intervju på GAIS.se för ungefär ett år sedan fick du frågan om vad du skulle välja mellan; att spela i GAIS resten av karriären och bli den gaisare som spelat mest matcher för klubben och bli en levande legendar eller få göra ett femminuters inhopp i din favoritklubb Arsenal. Då svarade du ”jag får fundera på det och återkomma”, har du kommit fram till hur du ska ha det än?

– Alltså…det går år helvete för Arsenal nu, jag har till och med slutat titta på matcherna så jag skippar nog den där femminutaren och kör på GAIS istället.

Avslutningsvis, har du någon uppmaning till alla gaisare inför premiären?

– Kom dit och stötta oss och elda på oss som ni alltid gör! Det är fan bara att ta sig dit så ska vi ta en härlig premiärvinst!

Text: Axel Fälth

Köp Bortakortet och boka plats för invasion av Borås

Upp emot 1000 Gaisare väntas till Borås på söndag och vi räknar med att du blir en av dessa. Boka plats i supporterklubbarnas bussar nu och köp ett av de 20 kvarvarande Bortakorten!

Köp Bortakortet
Trots att tiden för försäljning av Bortakortet gått ut har GAIS säkerställt att det finns cirka 20 kort kvar att köpa inför premiären på söndag. Så gör en bra affär för egen del och hjälp klubben på vägen: Köp Bortakortet på Gaisare.se.

Du kan också köpa Bortakortet genom att kontakta klubben via kansli@GAIS.se eller per telefon 031-403690 mellan 13.30-16.30. Om inte alla kort är sålda inför söndag så kommer GAIS dessutom att erbjuda försäljning utanför Borås Arena – men vi hoppas att alla korten är sålda innan dess.

GAIS skickar Bortakort med post för köp som görs under tisdag och onsdag fm (om inte annat överenskoms). Köper du därefter kan du hämta ut Bortakortet på träningen på Valhalla på lördag kl. 11.30-13.00.

Åk med Makrillarna till Borås
Makrillarnas bussar kommer påbörja sin resa redan i Åsa 11:15 för att sedan anlända till Göteborg (Heden, Exercishuset) 12:15 och därefter göra ett stopp vid Landvetter centrum vid 12:30 innan resan går mot Borås. Detta ger alltså dig som bor i Halland eller Landvetter möjligheten att slippa ta dig till Göteborg utan kan hoppa på innan eller efter stoppet i Göteborg.

Resan kostar 100 kr tur/retur. Är du dessutom medlem i Makrillarna, Spirrklubben eller Gamla gaisare åker du för halva priset, alltså 50 kr.

Anmäl dig till Makrillarnas bussar.

Åk med Gårdakvarnen till Borås
Gårdakvarnens bussar kommer avgå från Nya Ullevi mitt emot Skånegatans polishus klockan 12:00. De kommer även ha en buss som avgår 14:00 för dig som inte behöver lika lång tid att ladda upp i Borås.

Resan kostar 150 kr tur/retur.

Anmäl dig till Gårdakvarnens bussar.

Köp Årskort
Du vet väl att du kan följa nedräkningen avseende hur många ytterligare årskort som GAIS behöver sälja för att nå årets budget. I dagsläget återstår cirka 60 kort för att nå målet, så nu är det verkligen hög tid att göra slag i den saken!

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.