Makalös vändning gav GAIS segern på Söderstadion

Fram till att Hammarby gjorde 2-0 efter 22 min hade man varit helt överlägsna GAIS och det var inget som talade för att Grönsvart, för dagen i gulsvart, skulle få poäng med hem. Men en makalös vändning tystade hemmapubliken och fyra fina mål säkrade tre poäng till Makrillarna.

Wanderson gjorde två vackra mål och förhoppningsvis var det trendbrottet för honom avseende att hitta nätet. Två sena mål gav sedan GAIS segern och den som fick sätta spiken i hemmalagets kista var blott 19-årige mittfältaren Johan Mårtensson, en talang som tränare Pehrsson pratade sig varm för efter matchen.

Tuffa förutsättningar inför matchen

Förutsättningarna för matchen kunde varit bättre ur grönsvart perspektiv. GAIS hade inte vunnit på bortaplan under säsongen och har visat dålig form efter sommaruppehållet, bara en vinst på sju matcher. Medan Hammarby, som inte hade förlorat på hemmaplan under 2008, börjat titta uppåt i tabellen med sikte på att ta in på Kalmar och Elfsborg i toppen.
Till matchen hade Magnus Pehrsson möblerat om i laget. Levon Pachajyan och Matao hade förpassats till bänken, Bobbie fick en plats i mittlåset och Björn Andersson och Daniel Nicklasson fick förtroendet att starta. Kanske var det ett försök att väcka laget och bryta den svaga trend som sommaren bjudit på?

Inför matchen visade det sig också att GAIS fått med sig ett matchställ som domaren inte godkände eftersom det var för likt hemmalagets. Makrillarnas ordinarie bortaställ hade kommit på avvägar i samband med att det var på tryck hos leverantörer – och eftersom materialare Åke Ahlberg visste att de grönsvarta tröjorna fått godkänt vid tidigare möte med Bajen var det hemmastället som fick åka med till huvudstaden.

”Vad fan gör vi nu då” var Ahlbergs reaktion efter det att Martin Ingvarsson satt stopp för de grönsvarta dräkterna. Lösningen blev att låna Hammarbys gulsvarta bortaställ, så när lagen sprang in på Söderstadion såg det först ut som en internmatch mellan två HIF-lag. I det ena laget hade dock flera spelare tejpat över namnen på baksidan av tröjorna – så det var tydligt att det var något lurt med situationen.

Hammarby tar initiativet från start

Kanske var incidenten med dräkterna något som fått spelarna att tappa fokus på matchen? För när Ingvarsson blåste till spel såg det ut som att GAIS satt kvar i bussen. Hemmalaget tog initiativet och stormade framåt i våg efter våg, där anfallarna Paulse och Davis hade lekstuga från tid till annan medan mittfältarna Chanko och Andersson styrde tempot i matchen. Atleternas sessioner med bollen var korta och man lyckades inte skapa en enda farlighet under första halvtimman.

Det gjorde dock Hammarby – och utdelning fick man också. Efter sex minuter var Nathan Paulse först på en boll som via en styrning studsade rakt in i anfallarens löpväg. Petter Andersson bjöds frikostigt på yta precis utanför straffområdet och kom till ett skott som blockerades, men Paulse kom först på andrabollen och kunde tåa den förbi en utrusande Dime Jankulovski.

Stärkta av utdelningen fortsatta Hammarby att mala på och man skapade farligheter i princip i varje anfall. GAIS å andra sidan hade svårt att få till något som ens kan kallas ordnat spel och det var klasskillnad mellan lagen första 20 minuterna.

Efter 22 minuter utökade Charlie Davies hemmalagets ledning på nick efter ett fint högerinlägg från Carlos Gaete. Hemmafansen fick vittring på en storseger och drev på sina spelare, men efter en halvtimma skulle matchbilden förändras.

GAIS kommer in i matchen

Hemmalaget tröttnade något, GAIS fick ta på bollen och kunde flytta upp spelet på Bajens planhalva och nu kom man också in i offensivt straffområde. Efter hand som halvleken gick började hemmaspelarna också bli lite griniga, Davies försökte filma sig till fördelar och gick sedan runt och skakade på huvudet åt domaren, det delades ut en del tjuvsmällar och man tyckte inte om när Atleterna smällde på i närkamperna. GAIS-spelarna, som snart märkte av matchutvecklingen, knöt nävarna och körde på.

Men Hammarby kom fortsatt till farligheter, men nu istället via kontringar då GAIS fått upp mer personal i offensiva positioner. Det kunde blivit ett tredje mål i någon av de framstötar som man fick till, men nästa mål skulle istället gå i GAIS favör.

Wanderson do Carmo slog efter 38 minuter till på en frispark från 30 meter. En välplacerad boll i första krysset – mer eller mindre otagbart gick bollen in via stolpen. Hur snyggt som helst! Målet gav GAIS energi med siffrorna 2-1 stod sig till paus.

Andra halvlek skulle bli en klart jämnare tillställning än vad vi såg under första akten. Nu var det ofta GAIS som satte tempot i matchen och tillresta gaisare på bortasektionen började hoppas på en kvittering.

Inhopparna hjälper till att vända matchen

En kvart in på halvleken kom Levon Patchajyan in istället för Lycén och drygt tio minuter senare bytte Matao av Nicklasson. Det skulle visa sig vara framgångsrika byten för de båda inhopparna var spelsugna och tog sig an uppgiften med högsta energi.

Efter 77 minuter fick vi se brassarna Matao och Wanderson samarbeta, en kombination som avslutades med att den senare smekte in bollen i bortre gavlen – även denna gång via stolpen.

Båda laget gick nu för seger och man bytte under en period chanser med varandra. Björn Andersson hade flera bra lägen utan att näta och i andra änden av planen var det Petter Andersson som kom närmast ett mål.

Med sju minuter kvar gick Wanderson av till stort jubel från bortasektionen, in kom istället backen David Durmaz och det tydde på att GAIS skulle försöka att försvara den pinne som man hade. Men bara en minut efter bytet kom istället ett grönsvart ledningsmål – Matao hittade ut till Pachajyan som slog ett inlägg mot Andersson, men först på bollen var istället backen David Johansson som styrde bollen i mål. Självklart även det via stolpen – varför tumma på traditionerna?

Nu krigade GAIS för att försvara tre poäng och Björn Andersson gjorde ett stort jobb när han höll borta flera spelare och lät tiden bara gå nere vid hörnflaggan.

Ungefär samtidigt som det kommunicerades att det skulle bli fyra minuters tillägg fick Johan Mårtensson bollen utanför hemmalagets box. Han drog till vänster och avslutade mellan en backs ben mot bortre stolpen. Björklund i målet hann inte med och 2-4 var ett faktum.

Stort firande efter fredagsmatch

Nu var matchen avgjord och hemmasektionerna började tömmas. Dime stod för ytterligare någon bra räddning under slutminuterna, han ska verkligen ha beröm för sin insats. Segern var säkrad och strax efter Ingvarssons slutsignal fick vi se en lika udda som vacker syn: GAIS spelare för dagen i gult och svart firar framför lagets supportrar klädda i grönt och svart – och med tanke på att man höll kvar bortafansen medan man tömde arenan kunde firandet hålla på lite extra länge.

Experimentet med att spela Allsvensk match en fredag slog verkligen väl ut, det var många gaisare som efter matchen kunde njuta av såväl sommarvärme som sköna tre poäng.
Efter matchen drog spelarna tillbaka till Sjöfartshotellet vid Slussen, planen var att man vid vinst skulle ta en sväng på stan – och så blev det. Enligt uppgift fick även ”minderårige” Mårtensson följa med, ledsagad av sina äldre kollegor fick han fira sitt första mål i GAIS.
GAIS tar via segern ett kliv uppåt i en haltande tabell, förbi HBK och MFF upp på en sjunde plats. Det finns fortfarande hopp om att en stark höst ska ge Grönsvart en placering på övre halvan.

Matchen i korthet

Laget
Dime Jankulovski – Jonas Lundén, Bobbie Friberg da Cruz, Rickard Ekunde, Kenneth Gustafsson – Tommy Lycén (Levon Pachajyan 60), Johan Mårtensson, Eyolfur Hedinsson, Wanderson do Carmo (David Durmaz 83), Daniel Nicklasson (Matao 73) – Björn Andersson.

Målen
1-0 Nathan Paulse
2-0 Charlie Davies (Carlos Gaete)
2-1 Wanderson do Carmo
2-2 Wanderson do Carmo (Matao)
2-3 Självmål
2-4 Johan Mårtensson (Matao)

Gula kort
Tommy Lycén, Daniel Nicklasson, Björn Andersson.

Publik
11 538, bara gaisare.