Mahmoud-Eid-3

Mahmoud Eid klar för GAIS

GAIS förstärker på anfallssidan med Mahmoid Eid från Kalmar FF. Det är en allround genombrottsspelare som har visat att han kan leverera poäng i Superettan, berättar tränare Bosko Orovic och Grönsvarts sista nyförvärv för sommaren.

Mahmoud Eid är uppvuxen i Nyköping och började spela fotboll i stadens stolthet ”Bissarna” men flyttade som 15-åring till Hammarby. Han spelade i Bajen under tre år, varav det sista innebar seniorfotboll i klubbens talanglag, innan han via ett år i Vasalund åter var tillbaka i moderklubben. Det skulle sedan bli tre säsonger i Bissarna och redan från start gjorde han sig ett namn som målskytt. Inför 2016 värvades han till Åtvidabergs FF i Superettan och den våren skulle han få ett rejält genombrott på elitnivå.

Ihop med Shkodran Maholli bildade han seriens mest fruktade anfallspar och Mahmoud gjorde under vårsäsongen fina tio poäng (8+2). Självklart fick andra lag upp ögonen för ÅFF:s två forwards och Eid gick redan under sommarfönstret vidare till Kalmar FF. Succèn såg ut att fortsätta då han sedan gjorde avgörande målet i sin debut då smålänningarna slog tillbaka Heif, men det rejäla genombrottet i Allsvenskan har ändå låtit vänta på sig.

Under höstsäsongen 2016 gjorde han 10 framträdanden i rödvitt vilket året efter ökades på till 15 matcher – och det trots att han under plågades av en skada under ett par månader. Inför säsongen 2018 var Mahmoud laddad för att komma tillbaka efter sin skada och göra avtryck i Allsvenskan, men konkurrensen i laget gjorde att speltiden blev begränsad. I jakt på regelbunden speltid lånades han därför ut (ihop med GAIS-bekantingen Sebastian Starke-Hedlund) ut till norska Mjörndalen i norska andraligan. Under våren han han spelat 10 matcher och gjort tre mål, bland annat blev han matchvinnare i sin debut då han vid första bollkontakten satte 2-1 mot Ham/Kam.

Lånet till Mjöndalen avsåg vårsäsongen och från 15:e juli var Eid tillbaka i KFF. Klubben såg dock såg positivt på fortsatt utlåning och nu är det klart att han under våren kommer att spela i Grönsvart. Tränare Bosko Oroic kommenterar nyförvärvet så här:

– Mahmoud Eid slog ju igenom rejält i Åtvidaberg för ett par år sedan och gjorde sig då känd som en rivig genombrottsspelare och avslutare. Han är allround och kan användas både som ytter och i nummer 9-rollen. Mahmoud har tidigare visat att han kan leverera mål och poäng i Superettan men är med sin fina teknik också stark i spelet ute på plan. Vår förhoppning nu är såklart att Mahmoud kan hjälpa oss att bli starkare i och kring offensivt straffområde.

– Jag är egentligen inte så intresserad av låneavtal eftersom det kan innebära att vi utvecklar spelare åt en annan klubb. Så nu är avtalet är skrivet som ett lån under hösten men innehåller också en option som gör att vi kan lösa honom från Kalmar inför nästa säsong. Vi hälsar Mahmoud välkommen med en förhoppning om att detta kan bli mer långsiktigt än bara höstsäsongen.

Det rör på sig i den grönsvarta spelartruppen under sommaren, är vi färdiga nu?

– Ja, det är vi. Men eftersom vi har tappat tre spelare med offensiva kvaliteter (Ilic, Barny och Lindberg) så kände vi att det var nödvändigt att förstärka framåt. GAIS leder ju statistiken avseende ”Expected goals” i Superettan men vi är ju en bit ifrån att ha gjort flest mål och det är klart att vi vill försöka ändra på det under hösten. Med Bohm, Pllana och Eid in i truppen har vi nu, inräknat våra befintliga spelare, en stark anfallsbesättning som jag hoppas kan göra vår offensiv mer effektiv både på kort och lång sikt.

Lånet från Kalmar FF sträcker sig över höstsäsongen 2018 men innehåller också en möjlighet för Makrillarna att lösa spelaren inför kommande säsonger.

Välkommen till GAIS, Mahmoud Eid.

Bildcredd: svt.se