luka

Luka Mijaljevic: ”En klubb som hör hemma i Allsvenskan”

Luka Mijaljevic från Utsikten var första man att skriva på för GAIS 2016.
-Ja, det var verkligen inget svårt beslut. Jag har högre ambitioner än att spela i div 1 och det ska bli jäkligt kul att spela för en så anrik klubb med en stor supporterskara och med Gamla Ullevi som hemmaplan – en klubb som hör hemma i Allsvenskan.

Luka är 24 år och född och uppvuxen med mamma, pappa och en syster i Hisings Backa. Han bor kvar i Backa, men nu i egen lägenhet med sambon Kristina.

Sin fotbollskarriär startade han som 8-åring i Velebit.

– Jag spelade där i många år, i pojklag och juniorlag. När jag var 15 debuterade jag i A-laget, som pendlade mellan div 3 och 4 under mina år.

– För min egen utveckling tror jag det var ett bra steg att få börja med seniorfotboll så tidigt, istället för att hamna i något större lags juniorlag.

Som 18-åring fick han dock provspela för ÖIS och fick kontrakt 2010. Första året gick hyfsat, han spelade 8-10 matcher – ett helt okej facit för en före detta div 4-spelare.

– Men jag tränade nog lite fel under den perioden. Jag fick höra i början att jag var spinkig, vilket ledde till att jag lade massor av timmar på gymmet både före och efter fotbollsträningen.

– Jag gillar att träna, men det blev lite för mycket. Och det gynnade inte fotbollen, så jag tappade nog några år där.

När Öis gick i konkurs fick Luka kontrakt med NK Istra i kroatiska högstaligan, men även det var en klubb med ekonomiska problem. Löner betalades sällan ut i tid, så det dröjde inte länge innan han ville hem till Sverige igen.

Luka kom till Landskrona BoIS och med Henrik Larsson som tränare fick han ett bra år med mycket speltid.

– Men så fick vi ny tränare och jag förstod att jag inte var inräknad i hans planer, så det kändes meningslöst att stanna kvar.

Luka lånades ut till Ljungskile – ”ett dåligt år när inget gick min väg” – och sedan dess har han två år i rad varit skyttekung i Utsikten och varit med om att både gå upp i, och åka ur, Superettan med det laget.

– Man kan väl säga att jag blandat bra och dåliga år rätt friskt. Men jag tror jag lärt mig bearbeta motgångarna bättre med åren.

Och när nu Utsikten degraderades var det inget svårt beslut att skriva på för GAIS.

– Nej det var lätt,  men jag har faktiskt aldrig hållit på något göteborgslag. Jag hade ingen koll på svensk fotboll och var aldrig på Ullevi när jag växte upp. Jag kollade bara på de andra europeiska ligorna.

Favoritlaget, då som nu, var Real Madrid. Och favoritspelare var och är Ronaldo, först den ”gamle” och nu den ”nye”.

Har du några intressen utöver fotbollen?

– Jag är nog rätt mycket sportfåne. Tycker det är kul att spela tennis och basket. Jag var ganska duktig på tennis som barn, men slutade i 15-årsåldern för att satsa helt på fotbollen.

Under tiden i Utsikten arbetade han också vid sidan av på ett lager, något han gärna fortsätter med.

– Ja, det eller något annat jobb som fungerar ihop med GAIS träningstider. Det känns bra att ha något annat vid sidan om fotbollen. Jag behöver ha rutiner i livet och det är nyttigt att koppla bort fotbollen och tänka på annat ibland.

I början av januari är det dags för Luka att klä sig grönsvart för första gången, men innan dess ska han hinna med två veckors semester i Thailand med sambon Kristina och några vänner.

Och när det är dags, vad kan du bidra med till GAIS?

– Jag jobbar hårt och är lojal. Jag har bra teknik och en bra vänsterfot och jag är målhungrig. Jag vill verkligen göra mål!

– Jag ställer höga krav på mig själv och jag hoppas och tror att de nya tränarna också ställer höga krav, både på mig och laget. Vi måste nå en bättre placering än i år – att vara ett topplag i Superettan känns inte alls ouppnåeligt. GAIS är ju ändå GAIS.

 

Text: Carin Linnér