Luka-Mijaljevic-2

Luka längtar till premiären: ”Vi har bättre stöd än hemmalagen”

Luka Mijaljevic vann den interna skytteligan under försäsongen med sex mål och känns stekhet inför premiären. Nu hoppas han på riktigt bra publikstöd när det är dags för invasion av Borås på söndag.

Försäsongens hetaste spelare heter Luka Mijaljevic. Sex mål har det blivit och nu vill den Velebit-fostrade anfallaren ta med sig målformen in i serien. Ifjol bildade 26-åringen Superettans bästa anfallspar ihop med Dardan Rexhepi. Luka stod för tio mål under sin grönsvarta debutsäsong på 22 starter, ett fint målsnitt för nyförvärvet från Utsiktens BK.

Under vårens träningsmatcher har han sett fortsatt het ut och oddsen på att han kommer sluta högt upp i seriens skytteliga är därmed låga.

– Min försäsong har väl ändå varit godkänd. Jag har jobbat på bra, både när det kommer till fys och fotbollen. Jag känner mig i bra form och har hittat nätet några gånger, det är skönt att få göra inför serien. Nu ska jag leverera under seriens gång!

Ditt samarbete med Dardan Rexhepi var vid många stunder en fröjd för ögat att se 2016. Hur tycker du själv att det fungerat?

– Det är bra. VI ligger nära varandra och sysselsätter motståndarnas försvar. Sedan försöker vi bli bättre på träningar också, givetvis. Dardan är en duktig och smart spelare så det är lätt att spela med honom.

Du har testats på lite olika positioner under din tid i klubben. Var på planen trivs du bäst?

– Får man välja själv blir det centralt på topp. Nia eller tia spelar ingen roll, men jag kan också vikariera på kanterna även om det inte är favoritpositionen.

Som du själv beskriver så används du ibland som ”tia”. Hur vill du beskriva den rollen?

– Hör man ordet ”tia” tänker man väl på Totti, men jag är inte en sådan spelartyp. I grunden är jag mer av en renodlad anfallare, inte en spelare som går ner och hämtar boll djupt. Det är kanske inte min starka sida. Men jag får spela med stor frihet och röra mig fritt. Min uppgift är att kunna hålla sig framme och ge bra understöd till den andra forwarden men samtidigt medverka i spelet. Det är en rolig position att spela på.

Om vi flyttar fokus till laget som helhet – vad går träningarna ut på i dagsläget?

– Vi lägger mycket fokus på offensiven. Hur vi ska etablera spelet på motståndarnas planhalva, hur vi ska föra matcher med olika spelalternativ. Både när det kommer till djupledsspel eller mötande yttrar, eller ytterbackar som fyller på med inlägg.

Hur långt framme är ni, rent spelmässigt?

– Vi tar småsteg hela tiden, det gör vi. Sedan finns det lite förbättringsområden, men det blir bättre. Vi har inte spelat någon perfekt match hittills men det ska man kanske inte göra så här års heller. Vi vet vad vi vill och är tydliga – då kommer spelet sitta bättre.

Vad är en realistisk målsättning för GAIS 2017?

Först och främst ska vi komma bättre än förra året (8:a). Ett realistiskt mål är också att vi ska kunna vara med i toppen och nå en placering inom topp-5. Men allt kan hända i Superettan, vi ska kunna klara av vår mål om alla är hela och friska. Det kommer bli ett bra år!

Serien startar igång den 2:e april borta mot Norrby. Hur viktigt är det att få med sig en vinst i premiären?

– Det är första matchen och vill gärna starta året med tre poäng. Det är viktigt! Nu vann vi premiären förra året, och det är klart att man gärna tar första segern redan i premiären. Då kan man slappna av på ett annat sett. Sedan kommer det bli lite nervigt, det kommer ju komma en hel del folk från Göteborg. Klarar man av det mentalt, går ut och gör det man ska och följer matchplanen, då ska man vinna.

Vad kan du om Norrby, som är nykomlingar i serien?

Jag känner Shkelqim Krasniqi som spelade hos oss förra året. Det är en bra människa och kompis till mig. Men mycket mer än så kan jag inte, man har mött dem i division 1 några gånger och de är frejdiga och kan trilla boll med spelare som gör skillnad offensivt.

Som du själv nämnde väntas det komma många gaisare till Borås Arena. Hur mycket uppskattar ni spelare det stöd ni får?

– Det är jätteroligt. Supportrarna längtar ju också på att det ska dra igång, och vi lär få lika bra stöd som vanligt. Det är många som tar sig tid för att resa till Borås och vi ska försöka vinna matchen. Vi har ju bättre stöd än hemmalaget på nästan samtliga bortamatcher. De är så många som är både passionerade och engagerade och åker runt hela Sverige för att stötta oss – det är få lag förunnat!

Text: Victor Westlund

Boka plats för invasion av Borås

Upp emot 1000 Gaisare väntas till Borås på söndag och vi räknar med att du blir en av dessa. Boka plats i supporterklubbarnas bussar nu!

Makrillarnas bussar kommer påbörja sin resa redan i Åsa 11:15 för att sedan anlända till Göteborg (Heden, Exercishuset) 12:15 och därefter göra ett stopp vid Landvetter centrum vid 12:30 innan resan går mot Borås. Detta ger alltså dig som bor i Halland eller Landvetter möjligheten att slippa ta dig till Göteborg utan kan hoppa på innan eller efter stoppet i Göteborg.

Resan kostar 100 kr tur/retur. Är du dessutom medlem i Makrillarna, Spirrklubben eller Gamla gaisare åker du för halva priset, alltså 50 kr.

Anmäl dig till Makrillarnas bussar.

Gårdakvarnens bussar kommer avgå från Nya Ullevi mitt emot Skånegatans polishus klockan 12:00. De kommer även ha en buss som avgår 14:00 för dig som inte behöver lika lång tid att ladda upp i Borås.

Resan kostar 150 kr tur/retur.

Anmäl dig till Gårdakvarnens bussar.