Lindström

Lindström minns vårderbyt 2009 med välbehag

Många spelare är de som passerat revy i den grönsvarta dräkten efter millennieskiftet. Få, om någon, av dem har under enbart en säsong lyckas göra större intryck än vad Karl Mattias Lindström gjorde under säsongen 2009. Inför det enda derbyt på tisdag sökte vi upp Mattias för att prata GAIS och se vad han kommer ihåg från det första derbyt 2009, som var en riktig femetta för GAIS.

Mattias var en sen värvning inför GAIS fjärde raka allsvenska säsong. Laget hade redan hunnit avverka träningsmatcherna och träningslägret då Mattias skrev på kontraktet i mars månad. GAIS hade byggt upp ett slagkraftigt lag under ett antal år och detta spetsades i sista stund med den skånske glidtacklingskungen. Uppvuxen i Ödåkra strax utanför Helsingborg gick han i unga år över till stadens stora lag Helsingborgs IF. Genom hela ungdomsledet marscherade han och debuten för A-laget kom som 17-åring. Drygt 100 matcher senare torkade bläcket på ett framlagt kontrakt från den danska klubben Aalborg Boldspilklub. Danmark byttes efter några år mot en kortare sejour i Österrike. Det var efter detta som de grönsvarta locktonerna lät ljuvliga i de lindströmska öronen.

– Jag spelade i SV Mattersburg och pratade med Jonas Lundén som var spelare i GAIS då, så på den visan var det. Det blev GAIS av olika anledningar. HIF var även de med och jag ville inte vara kvar i Österrike. Axén (Alexander, dåvarande tränaren) pratade jag mycket med och Axén var den största anledningen för att han gav ett väldigt bra intryck. Alla jag pratade med gav bra intryck! Jag trivdes jättebra och hade det inte varit för HIF hade jag annars stannat kvar, jag hade inga andra planer. Men HIF är speciellt för mig och närmare familjen. GAIS var min bästa tid i karriären, förutom den i HIF.

Säsongen i GAIS var framgångsrik för den trefaldige landslagsmannen, så framgångsrik att Helsingborg genast ville ha tillbaka honom till nordvästra Skåne. Totalt hela 260 matcher i HIF:s röda tröja gör honom till en legendar på Olympia. Fotbollen är fortfarande Mattias levebröd då han jobbar med fotbollsappen Tonsser (dansk term för brunkare/köttare) som riktar sig till ungdomar mellan 14-20 år och som han beskriver som en hybrid mellan Facebook och LinkedIn, fast med fotbollstema.  Tanken med appen är att alla ska kunna få samma villkor att visa upp sig inför sina följare och har i dagsläget drygt 100000 användare.

Visa upp sig var något som den då 29-årige Lindström gjorde i GAIS redan i sin första match. Som ni alla vet var det den första matchen någonsin på Gamla Ullevi och dessutom ett alliansderby mellan GAIS och Örgryte. En match som atleterna visade sig vara starkare än sina motståndare på alla plan. Givetvis är detta något Mattias minns med glädje:

– Det jag minns mest är hela uppbyggandet, det var en ofattbar förstamatch! Derbyt var upphaussat flera veckor innan, det är det jag kommer ihåg mest. Jag hade inte spelat i Allsvenskan på länge och visste inte var vi stod. Det var spänt läge och första 15 var avvaktande innan det small till ordentligt. Vi hade bra lag med Wanderson,  Pärlan (Pär Eriksson) och jag själv medan Öis hade ett tufft år. Jag kommer ihåg att det var en fantastisk stämning hos gaisarna, hos öisarna avtog det efter ett tag…

– När man går genom matchen innan en premiär så var detta ett drömscenario att börja säsongen med, att visa alla supportrar, motståndare och hela fotbollssverige. Det var en perfekt säsongsstart!

Lindström är historisk

Mattias blev den första spelaren att göra mål i de båda målburarna på Gamla Ullevi. Det historiska andra målet kom några minuter in i andra halvlek efter en mindre lyckad insats av en rödblå försvarare och Mattias kunde i fritt läge enkelt prickskjuta in 5-1-målet till vänster om målvakt Stenman. Men hans första mål för kvällen som betydde 3-1 och var faktiskt en stöld.

– Det var Pärlan som kom igenom och sköt och bollen var på väg in i mål, men jag slängde mig och rakade in den. Man tänker att bollen ska in. Men det hade varit trist om det blev avblåst för offside eller så!

Du snodde alltså målet!

Ja, jag snodde det så jag var nöjd, skrattar Mattias med glimten i ögat.

Helsingborgssonen hade en siffermässigt stark säsong i GAIS med fyra mål, åtta assister och en utvisning. Utvisad blev han förresten också i sin senaste match i helgen då han i sann lindströmsk anda glidtacklade i det regniga vädret.

– Det var ett direkt rött kort, jag var sen med en glidtackling. Jag hänger inte med i division 4-tempot. Jag var för sen in så det var bara att kliva av med svansen mellan benen.  Inte mycket att säga om.

Hur minns du säsongen 2009? Kan du klä den i ord?

– Det var en svängig säsong. Med det laget vi hade så blev det höga toppar där vi kunde vara riktigt bra men också ha sämre perioder i matcherna. Hade vi fått behålla det laget så hade vi fått ihop något riktigt bra. Kapaciteten fanns men det pendlade i prestationerna under matcherna och även mellan dessa. Mindre klubbar blir även tyvärr uppköpta.

Mattias minns Gaisfamiljen

Ett år är inte speciellt lång tid men att han minns sin enda säsong i grönsvart med glädje råder inga tvivel om när han får frågan om vad han minns bäst.

– Nu låter det kanske helt som fjäsk, men gaissupportrarna måste jag säga! Det spelade ingen roll om vi spelade bra eller dåligt. Reaktionerna var ändå desamma höll jag på att säga. Man fick alltid en klapp på axeln även när det gick kass. Det är ovanligt och jag har inte stött på det så med att just alltid peppa.

– Jag trivdes också väldigt bra på Gaisgården.  Gaisfamiljen har man hört om och så är det, det tog bara ett par månader sedan var man en del av familjen. Man drack kaffe där och det var en fin gemenskap i klubben.

Om du då bara får tre ord att beskriva GAIS som klubb, hur låter det då?

– Familjär, utvecklande, och rörig!

Vad föredrar du; en perfekt utförd glidtackling eller en frispark i krysset?

– Det måste ändå bli en frispark i krysset, det kan avgöra matcher på ett annat sätt än vad en glidtackling kan göra. Glidtacklingar gör jag till vardags men däremot inte frisparkar…

Kanske ett något oväntat svar från mannen vars antal glidtacklingar per match inte sällan överstiger vissa göteborgslags hemmaklackar. Dessutom borde han även tillräknats en assist till Tommy Lycéns 2-1 mål i tidigare nämnda derby. Mattias glidtacklade mot en passivt agerande försvarare och vann motlägget varvid boråsaren Lycén fick autostrada fram emot burväktaren i hemmalaget.

Tvåbarnspappan (ett tredje är på gång) visar sig också han följa sitt gamla lag, även om det inte är någon kvar i truppen från hans tid i klubben.

– Jag försöker se lite när jag hinner. Med tanke på att Jonas är borta och även Peo (Ljung, före detta tränare), som jag också känner, är borta så är de flesta försvunna, men jag försöker hänga med så mycket jag kan. Kenneth var väl den siste som försvann.

Vad tror du om GAIS under hösten?

– Jodå, men den serien är fruktansvärt jämn, du har Sirius så klart och de andra som HBK, som haft det lite tungt på sistone, och AFC och Dalkurd. De lagen är starka men därefter finns GAIS. De är inte topp tre nu men inte långt efter, så om de kan hänga på så är det topp fem, men det är väldigt tajt! Gaisarna ska inte stressa, det är bättre att bygga. Det är det som kan var nyckeln till framgång om 1-2 år.

Vågar du dig på en gissning på hur derbyt kommer sluta?

– Ja, det blir GAIS som vinner. Jag tror det blir ett jäkla fyrverkeri: 3-2 till GAIS, det är ju två frejdiga lag detta. Då blir alla nöjda och glada, förutom öisarna då!

Vi tackar den trevlige skåningen för tagen tid och hoppas att hans profetia om en grönsvart seger stämmer. Se nu till att gå på matchen, du finner ingen bättre match i Göteborg i höst!

Biljettinformation:
Köp din biljett av GAIS och var noga med vilken sektion du väljer:

  • GAIS Familjeläktare är på sektion C2-C3 och här finns bara ett fåtal biljetter kvar.
  • GAIS Sittplats är på övre läktare D1-D4 och även här är det i princip slutsålt. Det finns ett 50-tal biljetter kvar och de på sektion D4 är lite dyrare än de på t ex D1. När alla sittplatsbiljetter är slut ber vi grönsvart sittande publik att främst köpa på B1-B2 i kurvan.
  • GAIS Klack står på övre läktare B & P och dessa sektioner är mer än halvfulla, vilket tyder på att det här blir slutsålt även här. När dessa sektioner är slutsålda öppnar vi upp för att sälja även på nedre sektionerna A och O. Tänk på att det är onumrerat i klacken även om det står plats och rad på biljetterna.

GAIS arrangerar också en partnermiddag inför derbyt med ett VIP-paket. Paket med trerätters middag, underhållning och matchbiljett på våra bästa platser bokas via fredrik.mohlin@gais.se. Hit finns ett begränsat antal platsers, så skynda er!

Text: Daniel Björnalm